Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава премахването на графити от служители на Столичния инспекторат

Връчват се предписания, налагат се глоби на собственици на сгради

Снимка: БГНЕС

От Столичния инспекторат започнаха почистване на частна сграда на ул. „Солунска“ – къщата, в която е живял първият генерал-губернатор на Южна Добруджа Георги Попов. По този начин се продължава кампанията за премахване на загрозяващи надписи върху знакови сгради на столицата.

"Столичната община прави ясна разлика между графитите като изкуство, което подкрепя, но когато те са съгласувани, и графитите като вандализъм и хулигански появи, и съответно проявяват нулева търпимост и толерантност към такива деяния", обясни началникът на сектор „Контрол на рекламната дейност“ в Столичния инспекторат Иво Пенев.

Кампанията на инспектората тече вече втора година.

От началото на 2019-а в София са почистени

4000 кв. м с нерегламентирани графити.

Сред обекти, които са третирани, са катедралата „Св. Александър Невски“, църквата „Св. Седмочисленици“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Националната опера, музея на Пенчо Славейков, паметникът на Иван Вазов.

„Нашият анализ показва, че почти липсва неусвоено място в централната част на София, което да не е надраскано или нарисувано от напористи художници, които искат да покажат, че творят в нашия град, но по никакъв начин не бихме окачествили техните действия като такива с някаква художествена или културна стойност. Още повече те не са взели и съгласие на хората, чиито сгради, фасади или помещения са нарисували, което пък го превръща в нелегална дейност. Това е строго забранено в Наредбата за поддържане и опазване на чистотата“, обяснява Пенев, цитиран от БГНЕС.

Някои стени се е налагало да бъдат чистени неколкократно. Например подлезът на Софийския университет - 4 пъти в последните няколко месеца.

За нарушенията са предвидени санкции – глоба или пробация. Налагането им обаче все още се оказва предизвикателство за контролните органи.

Все още залавянето на извършителите се оказва трудна задача, а и част от тях са непълнолетни. Освен това те често „творят“ в тъмните часове на деня и крият лицата си, което допълнително затруднява разкриването им, допълни Пенев.

По данни на МВР за миналата година са заловени 49 души. 14 акта са съставени от инспектората за последните 9 месеца. Налаганите глоби са между 100 и 5000 лв.

Иво Пенев подчерта, че премахването на незаконни надписи от фасадите на частни сгради е ангажимент на собствениците им и в тази посока от Столичния инспекторат са връчили предписания на домоуправители да предприемат бързи действия по премахването им.

На някои места се налага да бъда поставено видеонаблюдение, за да се ограничат посегателствата.

От институцията обмислят да предложат също така и с цел превенция да се забрани продажбата на спрейове на лица под 18 г. по примера на забраната за продажба на алкохол и тютюневи изделия. Също така ще проучат възможността надраскването на фасади, обявени за паметници на архитектурата или културата да се криминализира, както и това да се поеме от застрахователите като риск.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Центърът за градска мобилност е с обновен сайт

Центърът за градска мобилност пусна своя  обновен сайт . Мотото му е "Градът по-близо до теб". Основните му подобрения са свързани с мобилната версия; прегледна и подредена информация; съвременен изглед. В сектор паркиране например, може да се прочете информация за електронния винетен стикер за локално паркиране; да се заяви за..

публикувано на 26.06.24 в 15:38
Мила Роберт

Мила Роберт поиска извинение за изпълнението ѝ на "София прайд"

Певицата Мила Роберт поиска извинение от хората, които са били обидени от изпълнението ѝ на "София прайд". Тя разпространи своя позиция чрез социалните мрежи. "България е моят дом. България е дом и на стотици хиляди ЛГБТИ хора. Изпълнението ми на София прайд и смяната на сценичния ми костюм целеше да вдъхне увереност на присъстващите за това,..

публикувано на 26.06.24 в 14:22

Задържаха момче и момиче в София за разпространение на наркотици

Млад мъж и приятелката му са задържани при акцията на СДВР и Второ районно полицейско управление в столичния кв. "Надежда". Акцията е проведена снощи. Младият мъж, който е арестуван, е известен на органите на реда като наркоразпространител. При обиск в апартамента му са открити три плика с тревиста маса. При направените експертизи е..

публикувано на 26.06.24 в 10:51

Спират водата в част от ж.к. "Надежда 1" и ж.к. "Триъгълника-Надежда"

Във връзка с подмяна на спирателен кран в ж.к. "Надежда 1" и ж.к. "Триъгълника-Надежда", от "Софийска вода" предупреждават, че на 26 юни (сряда) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района между: ул. "Кирил Дрангов", ул. "Хан Кубрат", ул. "Стефансон", ул. "Виолетка" и "Ломско шосе". При продължителност на..

публикувано на 26.06.24 в 07:35
Мила Роберт

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт за роклята й с трибагреника на "София Прайд"

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт, съобщава БГНЕС. Тя участва в концерта на "София Прайд", където беше облечена в къса рокля с трибагреника. Малко по-късно я съблече и я хвърли на земята. Под нея певицата носеше същия модел рокля, но този път вместо в бяло, зелено и червено, тоалетът беше с цветовете на ЛГБТИ флага...

публикувано на 25.06.24 в 14:18

Игри, демонстрации и симулатори на Фестивала за безопасност на движението

Близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания са предвидени за Националния ден на безопасността на движението по пътищата , който ще бъде отбелязан на 29 юни, събота. Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с..

публикувано на 25.06.24 в 10:40

Тежка катастрофа с три жертви на пътя между софийските села Световрачене и Локорско

Тежка катастрофа с три жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата, негов спътник и пресичаща пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи..

публикувано на 25.06.24 в 10:07