Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оризът помага за добър сън и отделянето на хормона на щастието

Е, някои не се нуждаят от помощ да заспят
Снимка: сън; спи; спане куче любимец / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Някои храни имат благоприятен ефект върху съня. Досега се знаеше за това повлияване приемането на мляко или кромид лук.

Сега японски учени потвърдиха, че редовната консумация на големи количества ориз също помага при безсъние.

Храните с висок гликемичен индекс като ориз са богати на аминокиселината триптофан, която предизвиква сънливост. Триптофанът увеличава количеството на серотонин в мозъка и стимулира производството на мелатонин, хормона на съня, пише „Дейли Мейл“.

Хората, които консумират ориз редовно, имат по-добър сън, докато тези, които ядат тестени изделия, са по-склонни към проблеми със съня.
Той често се прекъсва и им е нужно повече време, за да се наспят, докато тези, които консумират ориз, спят по-дълго и по-добре. Това е изводът от проучване, проведено сред 1848 респонденти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силата на жените в новата изложба на Елина Кешишева - “Контакт”

На 1 юли, в централната софийска галерия ONE ще бъде открита изложбата “Контакт”, посветена на Жените Survivors. Автор е изтъкнатата фотографка Елина Кешишева, която представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от слабо в силно състояние, предавайки тази сила чрез контакт с хората около себе..

публикувано на 26.06.24 в 13:55

България е включена в световното юбилейно турне на "Огънят на Анадола"

Едно от атрактивните арт събития, които ще завладеят откритите летни сцени у нас в първите дни на август, е спектакълът “Огънят на Анадола“. Артистите от трупата на световноизвестния хореограф Мустафа Ердоган ще проведат в страната ни серия от спектакли с най-дълго играното шоу в света, което навършва 25 години. Световните медии..

публикувано на 26.06.24 в 13:13

Втори форум за кирилицата връща авторитета на българистиката по света

Над 30 учени от 12 европейски държави пристигат в София за участие в Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Той ще се открие в НДК на 27 юни по инициатива на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, с подкрепата на Министерството на образованието и науката и на Националната научна програма "За развитие и..

публикувано на 26.06.24 в 12:55
Автор: Мартина Вачева

Петима млади български художници представят общата изложба "Срам и вина“

Петима млади български художници се събират за обща изложба в галерия "Васка Емануилова". "Срам и вина“ може да бъде видяна от 25.06 до 6.09.24 г. В проекта се включват Мария Налбантова, Мартин Пенев, Мартина Вачева, Невена Екимова и Радостин Седевчев. Творбите на младите артисти разкриват какво предизвиква у тях чувство за срам и усещане за вина...

публикувано на 26.06.24 в 12:28

Фолклор, домашни ястия и конкурси на празника в Бели Искър

Село Бели Искър привлича туристи от близо и далеч по всяко време на годината, и то не отскоро, когато се заговори за селския туризъм. И за това има достатъчно предпоставки. Рилското село е в Община Самоков, намира се на 8 км от курорта Боровец и на 15-ина км от Мальовица. "Още навремето тук са водили чужденци с файтони – разказа пред..

публикувано на 26.06.24 в 11:09
Димитър Божилов

В "Манастирски ливади" ще има съвсем ново и модерно училище

Очаква се новата детска градина в ж.к. "Стрелбище" да отвори врати тази есен. В нея ще има 8 групи (6 градински и 2 яслени) за близо 200 деца. Има одобрено финансиране от МОН за филиал на 131-ва ДГ в "Манастирски ливади". В този квартал е определен терен и за съвсем ново училище . То ще бъде модерно, по най-добрите практики на..

публикувано на 26.06.24 в 09:59

В София обсъждат намаляването на вредните емисии в Централна и Източна Европа

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на форум за перспективите пред страните от Централна и Източна Европа в областта на намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика. Форумът "Green Transition" се провежда за четвърта поредна година и в него се очаква да вземат участие представители на държавни и..

публикувано на 26.06.24 в 09:17