След боледуване от Covid-19 много хора губят вкуса и обонянието си. Причините за този феномен все още не са напълно установени.
Съществува предположение, че в това състояние съставът на слюнката се се променя, така че ароматизиращите вещества се разграждат много по-бързо и нямат време да достигнат вкусовите рецептори.
Според друга теория самите рецептори са повредени, което обяснява загубата не само на вкуса, но и на обонянието, казва неврологът и неврофизиолог Александър Будик в интервю за “Спутник”.
Обикновено тези, които се заразяват с коронавирус, спират да възприемат миризми и вкусове в самото начало на заболяването, но след няколко седмици всичко се нормализира. Случаите, когато дори след излекуване от вируса хората страдат от тези нарушения в продължение на месеци, също са доста чести.
За да си възвърне обонянието и вкуса, Будик съветва да се правят няколко елементарни упражнения. Всеки ден, по няколко пъти трябва да се възприемат различни силни миризми в продължение на 20 секунди. Такива са ароматът на карамфил, чесън, кардамон, канела или кимион, които ще накарат необходимите рецептори да работят активно.
"Организмът започва да обръща по-голямо внимание на органа, който участва активно в това, и всички ресурси се концентрират на това място, за да се възстанови бързо функционирането на този орган. Като допълнителна терапия можете да капвате разтвор на витамин А в носа и да приемате веднъж дневно омега-3 в продължение на седмица", съветва Будик.
Успоредно с това вкусът ще бъде възстановен. Нарушенията във вкуса и миризмата са силно свързани, така че възстановяването на единия компонент на възприятието ще подобри другия, отбеляза Будик.
Разговор с Иван Шишиев, автор на "Етюдите на София - 10 години в кадри" - книга, осветена на преводача. Посвещението идва дни преди принта. Кой е преводачът обаче? И кой е фотографският метод, използван от автора? "В началото снимах изключително черно-бяла София. Сега е изключително цветна. Някои от началните страници са от първите публикувани кадри,..
Наричат го "последният бохем на Копривщица" или "Чичо Сашо" от радиоточката на Копривщица. Като художник рисува своите вдъхновителки и неземната хубост на родния град. Четката му е искрена. Подробности от близкия му приятел Дойчо Иванов, уредник в къщата-музей "Димчо Дебелянов". Но и от друг копривщенец, бивш уредник на същата къща-музей Славимир Генчев...
Любовната история на Анастасия Макрелова и Йошинори Маеда започва със затъналия в преспи „Ориент-експрес“ – случка, описана от Агата Кристи. Японският журналист е приютен в дома на Макрелови, за да не измръзне в неотопления влак, но любовта между него и 19-годишната абитуриентка от Френския колеж Сийка избухва като волтова дъга. И нито..
На Фестивал на историческите бири в Требаселеге, Италия ни водят италианският бирен гуру Лоренцо Дабове и организаторът на фестивала, Винченцо Матерацо: "Абсолютен мит е това разделение на винен юг и бирен север. Всичките южни райони сме много заинтересовани от изкуството на бирата. В Италия няма много големи бирени традиции, но всичко правено е много..
Новата иновативна платморма за търсене на работа на Bulgaria wants you , ни е представена от Валерия Джукич, главен опертивен директор на Bulgaria Wants you: "Революционна чак, не бих казала, но прагматична - да! Обърнахме начина, по който се търси работа. Хора има, но трудно е за човек да се свърже с компанията, затова решихме да дадем на..
30-и Юбилеен Ратха Ятра Фестивал в България на Лятната сцена в парк „Борисова Градина”, на 21-ви септември (неделя) от 11:00 до 20:30 часа. По този повод сме с организатора Фахрадин Фахрадинов: "Това е духовна традиция, посветена на един Бог с много имена - това е името, на което се покланят, много е пъстро с активности за деца - писане на..
"Пазителите на Фенера: Оскар“ е новият роман на Радостина Николова. Това е първата книга от замислена поредица, която отваря важни теми, като корупцията – по разбираем и увлекателен за децата начин. Романът провокира младите читатели да мислят критично и да имат увереността, че могат да променят към по-добро дори и света на възрастните: "Идеята,..