Не е едно и също да ядете плодове и да пиете сок от тях, особено когато сте на диета, казва диетологът Ивана Мишич, цитиран от БГНЕС.
Портокалът и портокаловият сок имат едни и същи основни хранителни вещества, но целият плод съдържа много диетични фибри в оригиналната му форма, което променя начина на храносмилане и усвояването на веществата от него.
Захарта от соковете бързо навлиза в кръвта, докато същото количество захар от целия плод навлиза в кръвта много по-бавно. Ако изпиете сока и цялата захар попадне в кръвта наведнъж, калориите, които не усвоите в този момент, ще се отложат като мазнини.
От друга страна, ако консумирате плода и захарта от него постепенно се разгради, тъй като фибрите забавят скоростта, с която се усвоява захарта, тялото ви има по-голям шанс да усвои тези калории. В този случай ще се изгорят повече калории и ще се отложат по-малко.
Също така, поради задържането на диетични фибри, абсорбцията на захар в кръвта намалява. Влакната като гъби абсорбират захарта в тялото и забавят усвояването им.
Друга точка в полза на целия плод е, че когато изстискваме плодовете, винаги използваме повече, отколкото бихме могли да изядем иначе. Така един изцеден портокалов сок обикновено съдържа три до четири портокала и в този случай още по-голямо количество захар, което по-бързо навлиза в кръвта.
Плодът в естествената му форма съдържа цял набор от вещества - витамини, минерали, фибри, фитонутриенти, които се борят със затлъстяването, като ускоряват метаболизма и намаляват усвояването на захарта.
С нас е поетесата, радио и телевизионен журналист Виктория Катранова: "Аз съм невероятен оптимист. Първите ми журналистически изяви бяха като студент, сътрудник в БНР - детските и младежки предавания, после Предаване за столицата. Срещнах се с доста интересни хора, от които научих много неща. Когато минавам покрай БНР сърцето ми бие по-бързо. Освен..
Златна Костова е журналист, когото повечето познават като преводач - достатъчно е да кажете "дубрютру", за да се разбере словотворчеството ѝ, в случая в култовия сериал на ВВС "Ало, ало": "Както винаги предизвикателствата пред журналиста и преводача стават все по-големи заради навлизането на ИИ. Но преводачите на художествени произведения не са..
Ралица Мавродиева ни обяснява каква болест е цьолиакията: "Част съм от Асоциацията цьолиакия и майка на дете с цьолиакия. Това е автоимунно заболяване за цял живот, това е реакция към протеина на глутена. При прием на глутен се засяга лигавицата на тънкото черво. Тялото не се храни. Симптомите често се бъркат с други заболявания. Изследванията са..
Народната певица Руслана Аспарухова от „Мистерията на българските гласове“ ни разказва за очакванията ѝ за годината, които идва и за нещата, през които е преминала: "На всекиму да се случват все хубави неща. Много непринудено и по-детски чисто се присъединих към репетициите, на които ни покани един диригент в малките класове. И до ден-днешен обичам..
На 25 януари 2025 година, Българско национално радио отбелязва 90 години от издаването на Указ номер 25, подписан от Цар Борис III. С тази наредба-закон радиоразпръскването в България става държавна собственост. Тази дата се възприема за начало на професионалното радио в България: Запис от разговор с инж. Симов ни предостави друг емблематичен..
Велизар Пеев и шоколадената фабрика са в центъра на нашия интерес днес: На 7.11.1901, Велизар Пеев отваря врати първата шоколадова фабрика в България. Какаовите зърна се внасят от Латинска Америка. Първият уред за разбъркване на шоколадовата смес му се изпраща от самия Линдт. На шоколада не пише, че е произведен в България. Защо, както и к акви са..
Днес ще ви раздипля патетичната любовна история на поетите Екатерина Ненчева, Пейо Яворов и Дора Габе. В Легендите на София съм разказвала и за тримата, но днес ще разкрия кой в кого е бил влюбен. И понеже за Екатерина Ненчева, първата българска писателка дръзнала да вплете в стихове любовните си пориви, се знае сравнително малко, отделям повече..