Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът на Ванга е белязан от трима мъже на име Димитър

Простичкият наглед любовен живот на българската пророчица Ванга е обрасъл с мистични фантазии и легенди, но едно е сигурно - в него са намерили място двама мъже на име Димитър. И те са факт извън мълвата, че Вангелия Пандева-Гущерова си е отишла от живота девствена. Не по-малко стряскаща е и версията на журналистката Светослава Рудолф, че прорицателката е била брутално изнасилена и бита от войници. Това я е ослепило и лишило от щастието да има свои деца, но е отключило необикновената ѝ дарба.

Официалният мит за погубеното зрение на Ванга също не звучи особено достоверно, обаче е пряко свързан с първата ѝ любов. "Нострадамус в пола", както я наричат руските ѝ почитатели, рядко говорела за страшния ден, в който вихрушката я грабнала от пътя, въртяла я във въздуха и я запокитила в далечни трънаци. Кошмарът се разиграл, когато бъдещата Петричка врачка е на 12 години. Като най-голямо дете в семейството, тя била натоварена да надзирава магаретата и да носи вода. Тръгнали с братовчедка ѝ по Гергьовден с менците към Анската чешма.

Стихията първо повалила по-голямото девойче, после отнесла Ванга като перце. „Магарето като вървеше, она падна... Гледам, по пътя едни книжчета играят така, ей вятърът ги носи... Дойде до мене и ме дигна... и ме носи, колкото оттука до Левуново... десет километра... Ама това са години и като ми напомнюват, наново раната ми се разработва. Аз не искам да казвам всичко, оти мене ме боли“, споделяла приживе Ванга и се затваряла в себе си. Спасението ѝ е истинско чудо. Близките, които я дирели, никога не биха се сетили да я потърсят толкова далеч. Овчарче обаче видяло, че „едно моме лежи в трънето, ама и от двете му очи тече кръв“. Тя почти е затрупана от кал, камъни и клони, а очите ѝ са направо набити с пясъчни частици. Бабешките мехлеми с мед и промивките с билки не облекчават болките ѝ. Жени Костадинова, една от авторите на 24-те книги за Ванга, публикувани досега у нас, я цитира в последното издание „Ванга пророчицата“: „Лекарите от Струмица ме лекуваха три години. От Струмица - в Скопие, от Скопие - в Белград, от Белград - в Загреб. Накрая казаха: „Девойко, ние сме дотук. Не можем да ти помогнем.“ Седем пъти операция ми правиха.“

Чешмата, където я е засмукало торнадото, все още съществува близо до македонския днес град Струмица. Заради култа към способностите на пророчицата, която си отиде преди 25 години, тук продължават да идват хора на поклонение. Чешмата се е превърнала в туристическа забележителност. Местната община е поставила табела с кратка нейна биография. А хората продължават да вярват, че когато вихрушката я е вдигнала към небето, Ванга е била „подменена“, получила е нов дух - посредник между Господа и хората.

Как се развива любовният ѝ живот – чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Същността на К-попа е във връзката на музикантите с феновете

Посолството на Република Корея в България съвмесно с медийната група „Seoul Shinmun“ организират 2024 K-POP COVER DANCE FESTIVAL  на 29-ти юни от 19:00 във Воения клуб в София.  Представят ни го Мун Чанг-хо - продуцент от Сеул Шинмун и основател на фестивала,  Даниел Сергилов, член на Токсик,  София Елефтериу, Посолство на Република Корея,  Мун..

публикувано на 29.06.24 в 11:27
Мария Тарашманова

С компания е винаги по-приятно

Създателката на един от най-популярните канали за пътешествия в YouTube и блогове в социалните мрежи – Ramble with Tarashmanova (в превод „Скитай с Тарашманова“) – с първата си книга за почитателите на спонтанните пътешествия – пътеводителя  „България. Скитане из рая на Земята“: "Обикалям из покрайнините. При първото ми посещение на Пирин се..

публикувано на 29.06.24 в 10:27
Иконостасът на църквата

Новата "стара" църква в Копривщица стана на 180 години

180 г. от създаването на църквата "Св. Николай" в Копривщица . Защо църква с толкова дългогодишна история е позната като „новата църква“, от Копривщица ни разказва колегата Боян Бочев: "През 1817 е създадена старата църква, но в един момент населението става над 10 000 и градът има нужда от нов храм. Неофит Рилски и жители пишат прошение към..

публикувано на 29.06.24 в 09:52

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20