Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторите на песни като аптекари

Снимка: songwrightsapothecarylab.com

Авторите на песни като аптекари не е концепция, измислена от есперанса спалдинг (отскоро тя пише творческия си псевдоним с малки букви), въпреки че е заглавието на последния ѝ концептуален албум “Songwright’s Apothecary Lab”. Музиката и шаманството още от древни времена са били свързвани и с лечителство. 

Колкото до джаза и неговите целебни свойства, в далечната 1988 една от първите интервюирани от мен големи звезди, френският цигулар Жан-Люк Понти ми сподели, че получава писма от почитатели, които му благодарят за терапевтичния ефект на неговата музика. В последствие се появиха множество албуми със сходна тематика, сред които няма как да не изтъкнем “Medicine Music” на Боби Макферин - лично за мен нещо ненадминато в желанието на някой джазмен да се изявява и като лечител. 

По време на пандемията, есперанса спалдинг намери своя отговор за какво служи една песен в такива времена. И то не къде да е, а в Харвард, където създаде и курира творческа лаборатория, на която кръсти албума си. Там тя търси интердисциплинарен подход и проучвания  на невролози и етномузиколози, както и на практикуващи лекари по въпросите, свързани с музикално лечение на травми и различен вид заболявания. 

За темите в своята творба, есперанса твърди, че е търсила мнението на различни изследователи и най-вече лекари - особено за практическите ефекти от различните ѝ композиции. В повечето случаи, поне според спалдинг, те имат своето психологическо приложение, но дори и тя предупреждава, че не са решение.

Далеч съм от мисълта, че слушайки албума ѝ, вие бихте се самоизлекували от някои от посочените от нея проблеми. Има композиции, в които наблягайки върху репетитивността на една честота или на една формула или стигайки до дисонанс, може да бъде дадено научно обяснение, защо именно в такъв или друг случай биха имали някакъв ефект. Напоследък концептуалността продава включително и в джаза, а специално есперанса с този си проект залага и на мърчандайзинга, който върви заедно с почти всяка от 13-те ѝ „ФормУели“. Тоест, ако искате да усилите ефекта от слушането, купете си за 25 долара от сайта ѝ едно бижу-амулет под формата на ухо.

Далеч сме от мисълта музиката на есперанса да ви я предлагаме по начина, по който тя желае, за да достигне до всеки един от нас. Но дори и да достигне, това не значи, че всичко би ни докоснало. Подборката ни е от нещата, свързани с любовта и с концепцията на „Слънчев джаз+“: повече слънце и повече положителни емоции в живота.
Премиерно излъчване - петък, 15-и, след новините в 23.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24
Funkilicious получиха голямата награда в конкурса „Пролет“

Funkilicious са големите победители в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

Funkilicious получиха голямата награда в категорията "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Woomb са победителите в категорията "Евросоник ".  Funkilicious спечелиха с песента "Всичко по две" и ще имат възможност да запишат  нова авторска музика във Второ..

публикувано на 03.06.24 в 06:05