Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите на хората с депресия дискутират експерти и представители на пациентски организации

Снимка: prcare.bg

Картина на психичното здраве с фокус върху депресивните състояния ще бъде очертана с дискусия, в която ще участват експерти и представители на Световната здравна организация (СЗО), Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), пациентски организации и УНИЦЕФ България.

Дискусионното студио започва в 10 ч. и може да се вземе участие присъствено или онлайн, съобщиха за БНР от организаторите.

Световната статистика разкрива, че всеки пети човек през живота си е преживял депресивен епизод. Проблемът е отчетен два пъти по-често при женския пол.

Ситуацията в България с всеки изминал ден се задълбочава поради стигмата и социалните табута, свързани с психичното здраве. Много от хората с депресия, които се нуждаят от лечение, не го търсят.

Депресията е трудно за диагностициране състояние. Симптомите могат да бъдат леки или толкова тежки, че да са напълно изтощителни. Често се проявява с други психични проблеми, обясняват специалисти.

Депресията се повтаря при 75 до 80% от пациентите, хронифицира при 15-20 % от пациентите и може да доведе до значителни нарушения в способността на индивида да се грижи за ежедневните си задължения.

Настоящата ни здравна система и законодателство не са напълно съвместими с нуждите на българските пациенти и това се отразява в цялостния достъп до лечение.

  • Информационната кампания „Победи депресията!“ започна през миналата година по инициатива на СЗО - България, Фондация „Глобална инициатива в психиатрията“, УНИЦЕФ - България, Портал на пациента, НЦОЗА, Асоциация „Грижа за пациента“ и Фондация „ В помощ на здравето“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ландарт творбите на Вивия Ники са кратковременни, но посланията им се помнят

" Делфинът , изрисуван в една от преспите до Черни връх, е да зарадва зарадва туристите, но по-голямата цел е да ни вдъхнови за промяна в мисленето на нас, хората. Ние сме в неразривна връзка с природата. В момента се намираме в екологична катастрофа." Това коментира пред БНР-Радио София художничката Вивия Ники , която е автор на..

публикувано на 02.07.24 в 12:49
Снимки: Comic Con Bulgaria

Два дни фестивал в София с поп култура, филмови звезди, аниме, гейминг, косплей

След като миналогодишното издание на Aniventure Comic Con беше открито от Мария Бакалова , този юли българската актриса с пробив в Холивуд отново ще се срещне с феновете си. Фестивалът Aniventure Comic Con 2024 ще се проведе тази уикенд - на 6 и 7 юли , във всички големи зали на Интер Експо Център и отново ще привлече почитателите на..

публикувано на 02.07.24 в 11:23

17-годишните младежи ще могат да шофират, но само с придружител?

17-годишните младежи с шофьорски книжки ще могат да шофират, но само с придружител, предвиждат одобрените от правителството промени в Закона за движение по пътищата. Целта е да трупат опит чрез шофиране с придружител още от 17-годишна възраст. Според председателя на Съюза на преподавателите по автомото подготовка Йонко Иванов, през..

публикувано на 02.07.24 в 10:49

Слънчево начало на деня, привечер - гръмотевични бури

Днес в по-голямата част от страна ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки, съобщиха от НИМХ. По-интензивни ще са явленията в Северозападна България. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Вечерта вятърът..

публикувано на 02.07.24 в 07:35

Център към МТСП дава сертификат за дигитални умения, важи за целия ЕС

Над 14 000 души завършиха обучения по дигитални умения от началото на 2024 г. до момента и получиха сертификати от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ). Курсовете се провеждат по проект на Министерството на труда и социалната политика, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 01.07.24 в 18:42

Да намалим еднократната пластмаса в България този месец

За поредна година в България започва инициативата "Юли без пластмаса" като част от глобалното движение Plastic Free July . Целта е хората да бъдат насърчени да ограничат употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба . " Пластмасата е гениално изобретение. Спасила е животи в медицината – коментира пред БНР-Радио..

публикувано на 01.07.24 в 18:05
Санирането вече не е достатъчно за добра енергийна ефективност на сградата

Пасивните сгради в България са по-малко от 100, те са с най-висок клас на енергийна ефективност

От началото на 2024 г. влезе в сила актуализация на Наредбата за енергийна ефективност, според която всички нови сгради трябва да са почти нулево ефективни . Оказва се, че повечето сгради, строени през последните 10-20 г. не отговарят на заложените стандарти, да не говорим за по-старото строителство. Това коментира пред БНР-Радио София..

публикувано на 01.07.24 в 15:44