Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 2 юни в Арена София

Деси Добрева и концерт-спектакъла ѝ "Пустоно Лудо" на фестивала "Вечер на носията"

"Аз много обичам да ходя по събори и фестивали, особено фолклорни, и просто исках да пренеса тази магия в нашата столица. В България във всякакви градчета и села има много такива събития, но те остават там, а в София няма такова мащабно нещо и много ми се искаше, да е посветено на нашите традиции и нашия прекрасен фолклор. Колкото се може повече деца да дойдат, да се запознаят с това, което сме ние българите, с ритуалите, които имаме", каза Деси Добрева.

Ще има нестинарски рутали на живо, кукери, сурвакарски ритуал, различни танци, носии и музика от различните краища на България.

"Искаше ми се да се съберем всички заедно и да почувстваме магията и силата на всичко това, което сме българите".

Тя споделя, че целият спектакъл се гради върху огъня, който освен, че е "свързан с нас българите като традиция, също е свързан с пречистването на душата и на земята, като неслучайно има нестинарски ритуал, огнено шоу, дори самите сурвакари са с огнен елемент":

"Моето послание към света е, че ние всички сме едно цяло, ние не се делим на народи, езици, нации, религии, политики и т.н. С това събитие бих искала колкото се може повече да се сплотим и да почувстваме тази заедност".

Фестивалът “Вечер на носията” и концерт-спектакъла ѝ “Пустоно Лудо” ще се проведат на 2 юни, четвъртък в Арена София от 21:00 ч.

На сцената до Деси неотлъчно ще бъде нейния "Лудо Младо Бенд", танцьорите от формация "Гераци", полуфиналистите от "България търси талант" - духов оркестър "Джуниър Бенд", огненото шоу "Boriana Dance & Entertainment”, уникалните кукери от "3-ти квартал" Благоевград и фолк-фитнес “Ритмика”, магическите нестинари от "Нестинарски ритми", фолклорна група “АРТА”, “Гласът на България” - Петя Панева, ученици от НМУ “Л. Пипков”, София и още.

Като общия брой участници в концерта е над 170, от 3 до 73-годишни.

Спектакълът ще завърши с хоротека, където всички ще могат да се хванат за ръце и да играят до насита!


По публикацията работи: Ралица Тачева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Университет по архитектура, строителство и геодезия

Увеличават се желаещите за прием в Университета по архитектура, строителство и геодезия

През последните години се увеличават желаещите за прием в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Висшето училище е с дългогодишни традиции, а специалистите, които са завършили учебното заведение, са създали и все още създават огромна част от заобикалящата ни среда. Специалностите са традиционни, някои от тях с над 80-годишна..

публикувано на 02.10.24 в 09:23

Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София

Жена е в тежко състояние след голям пожар в центъра на София. Пламъците са избухнали в триетажна къща на улица "Св. св. Кирил и Методий".  Сигналът за стихията е подаден в 22:36 часа снощи, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ.  Пострадалата е скочила от третия етаж на сградата. Откарана е в "Пирогов".  Към мястото са изпратени три линейки...

публикувано на 02.10.24 в 08:55

Слънчево в сряда, с температура в София около 21°

Днес ще е предимно слънчево. Вятърът постепенно ще се ориентира от изток-югоизток и ще е слаб до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 19° и 24°, за София – около 21°. В планините ще преобладава слънчево време. Сутринта по високите части на Стара планина временно ще е мъгливо. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. Максималната..

публикувано на 02.10.24 в 07:35

Конкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери от българските класни стаи

Kонкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери и иновации от българските класни стаи. Инициативата се провежда за четвърта поредна година от фондация "Заедно в час" и образователния сайт prepodavame.bg. Целта е да се съберат и популяризират добрите педагогически практики, свързани с развитието на социално-емоционалните умения..

публикувано на 01.10.24 в 18:09

ОКИ "Красно село" организира поредица лекции с учени

Освен силната програма, с която започват музикантите от "Софийски солисти", големи са амбициите и на другите творчески състави, чийто дом е ОКИ „Красно село“, съобщи пред БНР-Радио София Ивелина Кючукова, директор на културния институт. Тя отбеляза, че премиерата тази година на театър "Сириус"  е постановката „Шестте пингвинчета“...

публикувано на 01.10.24 в 17:05

Ученици и специалисти дискутират заедно в кампанията "Пейка на здравето"

На 24 октомври, в София ще се проведе първото събитие от проекта „Пейка на здравето“. Целта е да бъдат създадени здравни дискусии между ученици и специалисти. Идеята се ражда от факта, че нито семейството, нито в училището се отделя достатъчно време, за да образоват децата в здравен аспект. Пред Радио София Росина Тодорова - председател..

публикувано на 01.10.24 в 16:48
Маестро Константин Добройков

"Софийски солисти" открива своя нов сезон с интересна програма

В Международния ден на музиката 1 октомври, сред плеяда музиканти в предаването “Радиокафе“ бе гост и диригентът на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" Константин Добройков.  С него разговаряхме за предстоящия нов сезон, който музикантите ще открият на ново място и в нова зала.       "Даваме старт на сезона в РЦСИ "Топлоцентрала" , което е..

публикувано на 01.10.24 в 15:56