Известно е, че мъжките мечки, които могат да убиват новородени малки, за да накарат женските да станат отново възприемчиви за чифтосване, избягват районите, използвани от хората.
Ново проучване показва, че някои женски мечки избират да живеят по-близо до хората, за да предпазят себе си и новородените си малки от мъжки мечки.
Изследователите разглеждат промените в характеристиките на местообитанията в бърлогите, използвани от женските мечки за раждане на малките.
Под ръководството на експерти по опазване на околната среда от Университета Нотингам Трент и европейски партньори те наблюдават популации от кафяви мечки в планинската верига Кантабрия в Северна Испания в продължение на 20 години.
Откритията показват, че по-доминиращите и опитни женски могат предварително да заемат най-добрите места, с добри хранителни ресурси, на по-голяма надморска височина и в близост до пресечен терен.
Това им позволява да ограничат движението на мечетата си и вероятността да се сблъскат с други мечки или хора.
Но с увеличаването на популацията, някои женски се преместват в райони, които не са толкова добри, по-ниско в долините и по-близо до източници на човешко безпокойство, като пътеки и пътища, с по-малки разстояния между съседните райони за размножаване на мечките.
Приближаването до хората би помогнало на мечките майки да избегнат опасни срещи, които биха могли да завършат зле за тях или потомство им.
Като навлизат в райони намиращи се близо до човешка дейност, това им помага да се отделят от възрастните мъжки мечки, за които е известно,че избягват подобни места.
Но местообитанията в близост до човека, също не са лишени от опасности - животните рискуват да се сблъскат с хора или дори да бъдат блъснати на пътя.
Изследването на учените върху популацията показва, че най-доминиращите индивиди задържат по-качествените райони, докато най-слабите са принудени да търсят неоптимални местообитания.
Източник: БГНЕС
Картофите, пащърнакът и пуйката са сред разнообразните продукти в списъка за коледно пазаруване. Въпреки това със сигурност си струва да се добави още един продукт - особено за тези, които се притесняват за холестерола. Д-р Кевин Хъфман, бариатричен лекар и главен изпълнителен директор на Ambari Nutrition, вярва, че маслото от авокадо може да има..
Учени от Центъра за неврология и клетъчна биология в Португалия нарекоха кафето извор на младостта. Учените са изследвали ефекта на кофеина и други активни вещества в кафето върху биологичните процеси, свързани със стареенето. Основните компоненти на кафето, като кофеин и хлорогенова киселина, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това..
Поляризация (polarization) е думата на 2024 година според речника "Мериъм - Уебстър", съобщава Асошиейтед прес . "Поляризация означава разделение, но специфично – когато се стремим към крайностите, а не към центъра", казва Питър Соколовски, главен редактор на „Мериъм-Уебстър", в интервю за агенцията. В "Мериъм - Уебстър" има няколко определения..
Консумацията на повече плодове и зеленчуци може да намали симптомите на депресия при хора над 45 години. Това показва проучване, направено от учени от Центъра за здравословно остаряване на мозъка към Университета на Нов Южен Уелс в Сидни. Изследването, проведено върху над 3000 двойки близнаци от Австралия, Дания, Швеция и САЩ, е публикувано в..
Виена е една от световните културни столици, известна не само със своите забележителности и красиви коледни базари, но и с кафе традицията си. Там се ражда и едно от най-популярните видове кафе – виенското, което съчетава аромат, вкус, изкуство и история в една чашка. В тази статия ще ви разкажем за произхода на виенското кафе и как може да го..
Когато става въпрос за луксозна трапеза, няколко риби имат върховенство и се предлагат на главозамайващи цени, които отразяват тяхната рядкост, културно значение и изключителен вкус, пише БГНЕС. Червената риба тон Червената риба тон е ценена в Япония заради традиционните сашими и суши. През 2019 г. една червена риба тон беше продадена за невероятните..
Турското кафе със своя уникален аромат и процес на приготвяне, е един от най-автентичните вкусове, които можете да опитате. Кафето по тези земи не е просто кофеинова напитка, а символ на гостоприемство и приятелство. Дълбоко вкоренено в турската култура, пиенето на тази ароматна напитка заедно е ценен момент, който сближава хората и задълбочава..