Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До какво води ускореното топене на ледниците

Снимка: Pixabay

Пастерце - най-големият австрийски ледник, се е топил "два до четири пъти" по-бързо през 2022 година в сравнение със средните стойности за последните години в резултат на глобалното затопляне, предаде Франс прес, позовавайки се на австрийския Централен институт за метеорология и геодинамика (ZAMG).

"Съдейки по предварителните резултати от есенните измервания, годината е екстремна", се посочва в изявлението, направено от Марион Грейлингер, ръководител на отдела за мониторинг на климата. Тя допълва, че дебелината на леда е намаляла с 3,7 метра, дори в горната част на ледника на над 3000 метра надморска височина, в сравнение с 1,6 метра преди.

Установено е, че през пролетта дебелината на снежната покривка в Алпите никога досега не е била толкова малка, а когато пясъчният прах от Сахара я замърсява, тя поглъща повече топлина и се топи по-бързо, което лишава ледниците от защитния им слой до началото на лятото.

Високите темпове на топене ще доведат до по-скорошна от очакваната "гибел" на дългата 10 километра долна зона на Пастерце, която е част от масива Висок Тауерн в Източните Алпи, обясняват от ZAMG.

Същото явление на бързо топене беше наблюдавано това лято в цялата алпийска планинска система, където се намират 4000 от 220 000 ледника на планетата.

Топенето на ледниците може да доведе до повишаване на морското равнище, нестабилност на сушата и засушаване, съобщават още изследователите.

Източник: БТА

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маслото от авокадо намалява лошия холестерол

Картофите, пащърнакът и пуйката са сред разнообразните продукти в списъка за коледно пазаруване. Въпреки това със сигурност си струва да се добави още един продукт - особено за тези, които се притесняват за холестерола. Д-р Кевин Хъфман, бариатричен лекар и главен изпълнителен директор на Ambari Nutrition, вярва, че маслото от авокадо може да има..

публикувано на 19.12.24 в 14:38

Учени доказаха здравословните ползи от кафето

Учени от Центъра за неврология и клетъчна биология в Португалия нарекоха кафето извор на младостта. Учените са изследвали ефекта на кофеина и други активни вещества в кафето върху биологичните процеси, свързани със стареенето. Основните компоненти на кафето, като кофеин и хлорогенова киселина, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това..

публикувано на 17.12.24 в 16:44

"Поляризация" е дума на годината според речника "Мериъм-Уебстър"

Поляризация (polarization) е думата на 2024 година според речника "Мериъм - Уебстър", съобщава  Асошиейтед прес . "Поляризация означава разделение, но специфично – когато се стремим към крайностите, а не към центъра", казва Питър Соколовски, главен редактор на „Мериъм-Уебстър", в интервю за агенцията. В "Мериъм - Уебстър" има няколко определения..

публикувано на 09.12.24 в 16:33

Повече плодове и зеленчуци за по-добро психично здраве

Консумацията на повече плодове и зеленчуци може да намали симптомите на депресия при хора над 45 години. Това показва проучване, направено от учени от Центъра за здравословно остаряване на мозъка към Университета на Нов Южен Уелс в Сидни.  Изследването, проведено върху над 3000 двойки близнаци от Австралия, Дания, Швеция и САЩ, е публикувано в..

публикувано на 09.12.24 в 11:11

платена публикация
Виенско кафе

Виена е една от световните културни столици, известна не само със своите забележителности и красиви коледни базари, но и с кафе традицията си. Там се ражда и едно от най-популярните видове кафе – виенското, което съчетава аромат, вкус, изкуство и история в една чашка. В тази статия ще ви разкажем за произхода на виенското кафе и как може да го..

публикувано на 06.12.24 в 17:39

Най-скъпите и луксозни риби

Когато става въпрос за луксозна трапеза, няколко риби имат върховенство и се предлагат на главозамайващи цени, които отразяват тяхната рядкост, културно значение и изключителен вкус, пише БГНЕС. Червената риба тон Червената риба тон е ценена в Япония заради традиционните сашими и суши. През 2019 г. една червена риба тон беше продадена за невероятните..

публикувано на 06.12.24 в 10:06
Турско кафе

Отбелязваме Световния ден на турското кафе

Турското кафе със своя уникален аромат и процес на приготвяне, е един от най-автентичните вкусове, които можете да опитате. Кафето по тези земи не е просто кофеинова напитка, а символ на гостоприемство и приятелство. Дълбоко вкоренено в турската култура, пиенето на тази ароматна напитка заедно е ценен момент, който сближава хората и задълбочава..

публикувано на 05.12.24 в 10:45