Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 10 декември от 19:00 часа в НДК:

Предстои премиера на книгата "Духът на стария град" от Виктор Топалов

30 разказа за видни личности, допринесли за развитието на града

Снимка: Фейсбук/Бохемска София

Историята на София вдъхновява. Тя има какво да разкаже на всеки. И хората, които я познават и ценят я вплитат в разкази за да я споделят в цялост, да я съхранят за поколенията. Срещаме ви в радиоефира с един от хората, които събират с любов всяко късче от миналото на града, за да го пресъздадат в образ и дух в наши дни. Виктор Топалов е човек заел се точно с тази мисия. Той е създател на страницата "Бохемска София", автор е на книгата "София – истории от жълтите павета", както и на съвсем новата книга "София – духът на Стария град".
В предаването "Добър вечер, София" разказва за своето вдъхновение да открива, разказва и пресъздава историите на София, най-напред на чужденци и гости:  “…реших, че искам да разхождам хора и да им разказвам за живота в стара София, но чужденци. Исках да правя турове на английски…"

С вълнение той разказа за началото на тези обиколки, за създаването на страницата "Бохемска София" и впоследствие прерастването ѝ, не просто в страница, а в общност. И така идеята му се превръща в реалност. Успешна е и работата му по книгата.

"Когато започнах да работя по книгата, която скоро ще бъде по книжарниците имах подкрепата на експерти, колекционери, уредници на музеи, писатели, журналисти, които откликваха на всяка моя молба, която ми показа, че тема като "Стара София" и паметта на нашия град може да обедини толкова много хора", сподели Топалов.

По думите му София става красива и модерна, защото всеки допринася с това, в което е добър. Разрастването и процъфтяването на града се е случвало не само с усилията на софиянци:
 "В различни етапи от нашата история тук са идвали хора от целия свят, за да могат да дадат най-доброто от себе си и да останат завинаги в историята на нашия град".

Именно заради това, книгата "Истории на стария град", съдържа 30 разказа, които са посветени на определени личности. Сред тях са личности на културата, преподаватели, журналисти, писатели, поети, скулптори и музиканти, сред които и един от първите български бардове - Стоян Миленков, поясни Виктор Топалов.
Премиерното представяне на книгата “Бохемска София:Духът на стария град” ще бъде на 10 декември 2022 г., (събота) от 19:00 часа в НДК.
Чуйте целия разговор на Боят Бочев с Виктор Топалов, в звуковия файл.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Артисти демонстрират цирковата революция в "Топлоцентрала"

"Оркестърът на жонгльорите"  е представление на испанска компания от Галисия, в което шестима артисти, създават шеги с жонгльорство. Техен партньор ще бъдат 25-те музиканти от Софийския духов оркестър. Във фестивала ще могат да се видят още около 20 представления на различни трупи и артисти, танцьори, въздушна акробатика, както и изложба на..

публикувано на 01.10.24 в 12:35

Пианистът Иван Янъков издаде нов албум

Пианист и диригент, Иван Янъков изнася концерти в над 30 страни в Европа, Австралия, Северна Америка и Азия. Българинът е свирил като солист в редица  оркестри и има изяви в множество големи зали. През 2001-ва година, като победител на конкурса Artists International Series, е спонсориран за самостоятелен дебют в рециталната зала на световноизвестната..

публикувано на 01.10.24 в 11:57

Влизат в сила новите цени на природния газ

От днес влизат в сила новите цени на природния газ. В ранния следобед Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи окончателната цена. Очаква се тя да е с около 3 процента по-висока от сегашната.

публикувано на 01.10.24 в 11:44
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Има засилен интерес към нови бакалавърски и магистърски програми в СУ

На 1 октомври започва академичната нова учебна година в най-старото висше учебно заведение в страната Софийският университет “Св. Климент Охридски”. “Всички висши училища, включително и Софийският университет, се опитват да следват новите тенденции. Има засилен интерес към нови бакалавърски и магистърски програми, които са насочени към бурното..

публикувано на 01.10.24 в 09:11

Православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица

На 1 октомври в православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица. Празникът произхожда от събития, случили се през 910 г. в Константинопол (днешен Истанбул). По време на обсадата на града от врагове, жителите се молели във Влахернската църква, когато Свети Андрей видял видение на Пресвета Богородица. Тя се явила пред молещите и ги..

публикувано на 01.10.24 в 09:02

БНБ свали с малко основния лихвен процент до 3,43%

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 % от 1 октомври, съобщават от БНБ. Основният лихвен процент е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто, колкото и през май. В периода от януари до април показателят..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Октомври започва със слънчево и ветровито време

През днешния ден в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и там на отделни места може да превали дъжд, съобщават от НИМХ. Ще остане ветровито. В Североизточна България ще духа и временно силен вятър от северозапад. Максималните температури ще са между 16° и..

публикувано на 01.10.24 в 07:15