Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13-годишният Lissandro от Франция е победител в Детската Евровизия 2022

Lissandro
Снимка: Corinne Cumming / EBU

Франция спечели големия финал на Детската Евровизия 2022, който се проведе в Ереван, Армения. Песента на Lissandro „Oh, Maman!“ триумфира с резултат от 203 точки, като оглави класациите на журитата, а в гласуването на публиката завоюва престижното трето място. Това е втора победа за Франция в последните 3 години.

На второ място завърши представителката на Армения - Nare с песента „DANCE!”, а на трето място се класира Mariam Bigvava от Грузия с „I Believe”.
Топ 5 допълват Ирландия и Великобритания.

Тазгодишното 20-о издание на конкурса се проведе в Ереван, след като Maléna и нейният хит „Qami, Qami” грабнаха победата в миналогодишната Детска Евровизия в Париж.

България има общо 7 участия на Детската Евровизия. Най-добрият резултат за страната ни носят Крисия, Хасан и Ибрахим през 2014 година в Малта, където завършват на второ място. През 2015 София е домакин на Детската Евровизия, която все още е най-голямото телевизионно събитие организирано някога в България. Последното ни участие на Детската Евровизия е през 2021 г. в Париж, Франция, където нашите изпълнители Денислава и Мартин се представиха с песента „The Voice of Love”.

Ето и крайното класиране:

1.  🇫🇷 Франция: Lissandro - Oh Maman! - 203 точки

2.  🇦🇲 Армения: Наре - DANCE! - 180 точки

3.  🇬🇪 Грузия: Mariam Bigvava - I Believe - 161 точки

4.  🇮🇪 Ирландия: Sophie Lennon - Solas - 150 точки

5.  🇬🇧 Обединено кралство: Freya Skye - Lose My Head - 146 точки

6.  🇪🇸 Испания: Carlos Higes - Señorita - 137 точки

7.  🇳🇱 Холандия: Luna - La Festa - 128 точки

8.  🇵🇹 Португалия: Nicolas Alves - Anos 70 - 121 точки

9.  🇺🇦 Украйна: Zlata Dziunka - Nezlamna (Unbreakable) - 111 точки

10.🇵🇱 Полша: Laura - To The Moon - 95 точки

11.🇮🇹 Италия: Chanel Dilecta - BLA BLA BLA - 95 точки

12.🇦🇱 Албания: Kejtlin Gjata - Pakëz Diell - 94 точки

13.🇷🇸 Сърбия: Katarina Savić - Svet Bez Granica - 92 точки

14.🇲🇰 Северна Македония: Lara feat. Jovan & Irina - Životot E Pred Mene - 54 точки

15.🇰🇿 Казахстан: David Charlin - Jer-Ana (Mother Earth) - 47 точки

16.🇲🇹 Малта: Gaia Gambuzza - Diamonds In The Skies - 43 точки

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24
Funkilicious получиха голямата награда в конкурса „Пролет“

Funkilicious са големите победители в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

Funkilicious получиха голямата награда в категорията "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Woomb са победителите в категорията "Евросоник ".  Funkilicious спечелиха с песента "Всичко по две" и ще имат възможност да запишат  нова авторска музика във Второ..

публикувано на 03.06.24 в 06:05