Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да имаш право на избор е основно човешко право. Забраната за аборт в Полша


Само 107 законни аборта са извършени в Полша, страна с население от 40 милиона души, през 2021 г., първата година на почти пълна забрана на абортите. Масови протести обединиха хиляди хора, а причината  е правото на избор на жените върху техните собствени тела. Забраната за аборт е голяма дискусия. Дискусия, която накара граждани да излязат по улиците както в Полша, така и в Щатите. Тези, които са против аборта, твърдят, че медицинската процедура отнема човешки животи. Но можем да кажем и обратното. В Полша има данни, че жени губят живота си заради усложнения по време на бременността и се оказва, че абортът е единственият начин за тях да останат живи. Днес ще чуем какво точно се случва в една от европейските държави през 21 век и защо един живот си отива заради закон.

По тази тема разговаряме с Антонина Левандовска от FEDERA и полския политик и евродепутат Робърт Биедрон.

Преди да се задълбочим в проблема в Полша, нека да разгледаме темата за абортите в исторически план и в световен мащаб. Според Световната здравна организация около 73 милиона медицински аборти се извършват всяка година по света. Комплексните грижи за тази процедура са включени в списъка на основните здравни услуги, публикуван от Световната здравна организация през 2020 г. А според СЗО абортът е здравна интервенция, която може да бъде ефективно управлявана от широк кръг здравни работници, използващи медикаменти или хирургическа процедура. Но защо тази здравна услуга може да бъде забранена?

Ако погледнем исторически, ще видим, че около първата половина на 19-ти век абортът е бил легален, но голяма част от процедурите са извършвани от жени, които не са били истински лекари. По това време е нямало много медици, които да се занимават със здравето на жените. Поради тази причина пациентките са се обръщали към този тип "фалшиви" доктори за такъв вид помощ. Около средата на 19-ти век това се превръща в проблем за истинските лекари и има теории, според които законът забраняващ абортите, е бил инициирани именно от тях по това време, други теории казват, че причина да се забранят медицинските процедури е бизнес план, който включва така популярното днес "хапче за аборт". Независимо от тази информация, реалността в момента е, че дори 2 века по-късно някои държави все още са на същата страница.

Интересен факт е, че Съветският съюз е първата държава, която отново легализира абортите и това се случва около 1920 г., три години след като Ленин идва на власт. Но това за съжаление продължава само до 1936 г., когато този вид здравна служба отново е криминализирана.

И може би това е основният въпрос – защо се криминализира? Защо животът на хората е застрашен? Според някои източници, както споменах, една от основните мотивации в миналото е била бизнес конкуренцията. Но защо абортът все още е забранен в някои части на света и днес?

Преди да разберем защо, е важно да разберем какъв всъщност е законът против абортите в Полша. Антонина Левандовска ще ни разкаже с подробни какво е положението в Полша и лесно ли е да си сексолог, който работи във фоднация, посветена на сексуалното и репродуктивното здраве.

Миналата година комисиите по правата на жените и гражданските свободи проведоха изслушване с експерти и с близка роднина на първата жертва на забраната, за която стана ясно. Членовете на двата европейски парламента изслушаха пряко засегнатите, както и представители на европейски и полски организации, защитаващи сексуалното и репродуктивно здраве и права. Робърт Биедрон е член на Европейския парламент и председател на комисията FEMM по правата на жените и равенството между половете.

Цялата разработка по темата можете да чуете в разговорите на Елена Пъневска.

По публикацията работи: Елена Пъневска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се движат цените на храните у нас?

Има ли тенденция за успокояване и спад на цените на храните, плодовете и зеленчуците? Подробности разказа Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища. "Доматът е с 29% от под средната цена от миналата година, но за сметка на това краставицата е 46% нагоре. Това е, че има недостатъчни количества на предлагане",..

публикувано на 08.07.24 в 17:14

Политическата стабилност и бизнеса у нас

Седем търговски камари на чуждестранния бизнес у нас призова депутатите и партийните лидери да проявят отговорно държавническо поведение при формирането на правителство и предприемане на спешни действия в полза на обществото и икономиката на страната. Бизнес организациите настояват за постигане на компромис при съставянето на кабинета в името на..

публикувано на 08.07.24 в 15:58
Любомир Дацов

Политическата нестабилност и икономиката

Какво е влиянието на политическата нестабилност върху българската икономика? Подробности разказа икономистът Любомир Дацов. Как икономиката на България стана част от групата на най-развитите икономики и попадна в класацията с високи доходи на Световната банка? "Има един виц за костенурката и заека. Понякога, като вървиш като костенурка и..

публикувано на 08.07.24 в 14:46

Столични полицаи задържаха каруца с огромна ВиК тръба

Полицаи от Трето районно управление в София заловиха четирима млади мъже, които с каруца са превозвали огромна водопроводна тръба. Най-вероятно металната тръба е била взета от място на ремонт и е щяла да бъде предадена в пункт за вторични суровини, коментираха свидетели. Не се знае по какъв начин тежката тръба е била натоварена на превозното..

публикувано на 08.07.24 в 13:39

Изложба във входа на кооперация в столичния "Лозенец" разказва историята на квартала

Нестандартна изложба, която представя фотографии и текстове от историята на квартал "Лозенец" може да се види в една от емблематичните сгради на пл. "Журналист". Мария Чакърова, автор на изложбата, е една от живущите там и споделя, че от малка идея откриването на "Зад една затворена врата" се е превърнало в "Лозенец фест". " Изложбата, която..

публикувано на 08.07.24 в 13:23

Гимназисти рисуват и разказват за софийски сгради - културни ценности

Млади художници изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков") като част от Проект за популяризиранена архитектурни ценности на София . От 6 до 9 юли ученици от Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука"  рисуват..

публикувано на 08.07.24 в 11:50
Някои сгради срещу храма

Първият етап на разширението на "Опълченска" започва след седмица

Ремонтът с разширение на ул. "Опълченска" започва от 16 юли и ще стане на два етапа –  първо от бул. "Сливница" до ул. "Цар Симеон", а след това от "Цар Симеон" до бул. "Тодор Александров", потвърди пред БНР-Радио София кметът на район "Възраждане" Станислав Илиев . Така след завършване на проекта натоварената улица ще бъде с по 3 ленти на..

публикувано на 08.07.24 в 11:15