Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всичко, навсякъде, наведнъж" взе 7 "Оскар"-а, включително за най-добър филм

Екипът зад големия победител на "Оскар"-ите - "Всичко, навсякъде, наведнъж".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Феноменален успех за "Всичко, навсякъде, наведнъж" на 95-ите награди "Оскар". Нестандартният филм грабна седем статуетки, включително най-престижната за най-добър филм на годината.

Ексцентричната научно-фантастична комедийна драма за собственичка на пералня, която се бори със суперзлодей в паралелни вселени, оправда прогнозите и стана най-добър филм именно защото е много различен. 

Мишел Йео взе "Оскар" за най-добра главна женска роля за изпълнението си във филма и стана първата азиатска актриса с отличието. 60-годишната Йео подчерта: 

„Мечтите се сбъдват. И, дами, не позволявайте да ви казват, че вече не сте в разцвета си!“ 

Режисьорското дуо Даниел Куан и Даниел Шайнерт също триумфираха с приза. Лентата грабна и статуетка за най-добър оригинален сценарий.

„Режисьорът е нищо без невероятен актьорски състав и екип. Ако филмът ни е велик и гениален, то е защото те имат гений и величие в душите и сърцата си и са ги вложили в лентата ни. Щом започнахме да изследваме по-задълбочено мултивселената, осъзнахме, че тя е ужасна за представяне в повествование или филм, защото идеята за безкрайните възможности обезсмисля сюжета. Стори ни се едновременно забавно и странно и се запитахме можем ли да направим филм, който поставя ребром този проблем“, казаха режисьорите на големия победител на тазгодишните награди.

Мишел Йео/ЕПА/БГНЕС

Къ Хуей Куан стана най-добър актьор в поддържаща роля, а Джейми Лий Къртис взе първия "Оскар" в кариерата си в дамския еквивалент на наградата отново за изпълненията си във „Всичко, навсякъде, наведнъж“. 

Джейми Лий Къртис/ЕПА/БГНЕС

Завърналият се след 12-годишна пауза Брендън Фрейзър получи наградата за най-добър актьор в главна мъжка роля за „Кит“. Драмата беше отличена и за най-добър грим. 

Брендан Фрейзър/ЕПА/БГНЕС

„Това е най-изискващият филм, в който съм играл. За мен Чарли е най-големият герой, в когото имах късмета да се превъплътя. Има изключителен кураж да се защити и да види доброто у другите. Надявам се филмът да промени мнението на хората", коментира актьорът.

Военната драма "На Западния фронт нищо ново" по едноименния роман на Ерих Мария Ремарк, спечели статуетки за най-добра кинематография, най-добър чуждестранен филм и най-добър саундтрак. 

Филмът "Навални" - за опита за отравяне и последвалия арест на критика на Кремъл Алексей Навални, в чието създаване участва българският разследващ журналист Христо Грозев – е победителят в категорията за документален пълнометражен филм. 

Българско участие има в екипа на индийския филм "Да танцуваме", отличен с награда за най-добра песен. Тодор Лазаров, освен в създаването на творбата, е съдействал и за снимки в България.

 "Аватар: Природата на водата" очаквано спечели в категорията на най-добри визуални ефекти. 

Водещ на шоуто за трети път беше комикът Джими Кимъл, а сред най-коментираните въпроси бе смяната на традиционния червен килим с такъв в цвят шампанско, което се случва за първи път от 62 години. 

Водещият на церемонията Джими Кимъл/Ройтерс

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Какви особености може да срещнете при ремонт на банята?

Ако ви се налага къртене на баня със стар фаянс и теракота в София, това е услуга, която е най-добре да потърсите от фирма кърти чисти извозва . Когато изберете да се доверите на професионалисти, може да сте спокойни, защото работата е в сигурни ръце. Те разполагат с професионални къртачи за услуги кърти чисти извозва София. При необходимост могат..

публикувано на 06.03.24 в 17:16

Германец се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, странични ефекти няма

Германец, който умишлено се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, няма странични ефекти от много дози, според учени, които са проучили вероятно най-ваксинирания човек в историята, предаде АФП. Имунната система на 62-годишния мъж от централния германски град Магдебург работи на пълни обороти, заявяват експертите пред сп. The Lancet Infectious..

публикувано на 06.03.24 в 15:24

платена публикация
4 цели за устойчив начин на живот през 2024 г.

Няма съмнение, че тенденцията за устойчивост ще продължава да се разраства и да получава дори по-ярък отзвук и през 2024 г., като за това има основателна причина. Изменението на климата оказва своето въздействие все повече и повече с всяка изминала година и макар това да не се дължи на ежедневните ни навици или начин на живот, зеленото мислене може..

публикувано на 05.02.24 в 17:46

С фруктов сок наддавате на тегло, по-добре яжте цели плодове

Консумацията на чист плодов сок всеки ден, може да е причина за напълняване при деца и възрастни , твърдят канадски учени, цитирани от "Индипендънт" и БТА.  Учените са анализирали резултатите от 42 изследвания, от които 17 сред деца и 25 сред възрастни. Установено е, че всяка чаша плодов сок на ден допринася с 0,03 по-висок индекс на..

публикувано на 18.01.24 в 13:06

платена публикация
Панталоните на мъжа – повече от просто част от гардероба

Панталоните не са само практичен елемент от мъжкия гардероб, но и израз на индивидуализъм, стил и самоувереност. Избирайки подходящия модел и материал, мъжът може да изрази себе си по начин, който отразява неговата личност и начин на живот. Дали става дума за ежедневна елегантност, спортен небрежен стил или градска класика - всяка чифт панталони..

публикувано на 12.01.24 в 11:16

платена публикация
Възходът на изкуствения интелект в набирането на персонал в областта на технологиите - какво трябва да знаете?

Навлизането на изкуствения интелект (ИИ) доведе до революция в много индустрии и набирането на персонал в областта на технологиите не прави изключение. Въздействието на ИИ върху набирането на персонал в областта на технологиите е дълбоко, като предлага иновативни решения на традиционни предизвикателства и същевременно внася нова динамика в..

публикувано на 11.01.24 в 10:55

Изследване установи кои храни могат за забавят белодробната фиброза

Според изследване на американски учени от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, храна богата на омега-3 мастни киселини, като ядки и мазна риба, може да забави развитието на белодробната фиброза. Екипът на д-р Джон Ким от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, проследява здравословното състояние на 300 пациенти с..

публикувано на 04.01.24 в 15:33