Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени откриха доказателства за "фоновото бучене" на Вселената

Снимка: astro.phys.uni-sofia.bg

Астрономи от цял свят заявиха, че са открили доказателство за теоретизираната форма на гравитационни вълни, които създават "фоново бучене" разнасящо се из Вселената. Откритието е направено след дългогодишна работа с помощта на радиотелескопи в Северна Америка, Европа, Китай, Индия и Австралия.

За пръв път Алберт Айнщайн е предсказал гравитационните вълни преди повече от век. Те представляват пулсации в тъканта на Вселената и преминават през всичко със скоростта на светлината почти безпрепятствено.

Съществуването им е потвърдено през 2015 година, когато американската и италианската обсерватории засичат гравитационни вълни, породени от сблъсъка на две черни дупки.

"Високочестотните" вълни са резултат от едно-единствено събитие, изпратило силен кратък взрив, пулсиращ към Земята.

Учените търсят от десетилетия нискочестотни гравитационни вълни, за които се смята, че се движат в пространството като фонов шум.

Обединявайки усилията си в Международния консорциум Pulsar Timing Array, учените, работещи в детектори на гравитационни вълни на няколко континента обявиха, че са открили доказателства за наличието на тези вълни.

"Вече знаем, че Вселената е залята от гравитационни вълни", сподели пред АФП  Майкъл Кийт от Европейския Pulsar Timing Array.

Използване на мъртвите звезди като часовници.

При движението си гравитационните вълни много леко притискат и разтягат всичко, през което преминават. В търсене на доказателства за това разтягане и притискане при ниски честоти, астрономите разглеждат пулсарите, които са мъртвите ядра на звездите, взривили се при появата на свръхнова.

Някои от тях се въртят стотици пъти в секунда, проблясвайки със снопове радиовълни на равни интервали. Това означава, че те могат да действат като "много точен часовник", отбелязва Кийт. За тази цел радиотелескопи от цял свят бяха насочени към 115 пулсара в Млечния път. По този начин астрономите измериха много малки разлики във времето на импулсите, търсейки знаци за гравитационни вълни.

По думите на френския астрофизик Антоан Петьо са открити промени с продължителност под една милионна част от секундата за повече от 20 години. Мора Маклафин от американската програма Pulsar Timing Array сподели, че са били "потресени", когато за първи път са видели доказателства за вълните през 2020 г.

"Това беше наистина вълшебен момент", заяви тя на пресконференция.

Ранните доказателства съответстват на теорията на относителността на Айнщайн, както и на сегашното разбиране за Вселената, отбелязаха учените. Те подчертаха, че все още не са открили окончателно вълните, защото не са достигнали златния стандарт от пет сигми. Петте сигми означават, че едно нещо има шанс едно на милион да е случайност.

"Разочароващо е, че сме малко встрани от тази граница", заяви Кийт. Той допълни, че има 99% вероятност доказателствата да сочат гравитационни вълни. Стив Тейлър, който е председател на северноамериканската обсерватория за гравитационни вълни - NANOGrav, отбеляза, че след като всички данни бъдат обединени, границата от пет сигми може да бъде достигната до една-две години.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Симеонов

Магаретата в България са на изчезване

Днешният Световен ден на магарето ще бъде отбелязан с подобаващ коктейл в двора на Ивайло Симеонов от врачанския квартал "Бистрец". Като хоби и с кауза да съхрани този почти изчезващ вид у нас, той отглежда двайсет магарета. За празника им е подготвил една каросерия на камион, пълна с моркови и ябълки, "за да въртят опашки от радост, докато..

публикувано на 08.05.24 в 12:00

платена публикация
Какви особености може да срещнете при ремонт на банята?

Ако ви се налага къртене на баня със стар фаянс и теракота в София, това е услуга, която е най-добре да потърсите от фирма кърти чисти извозва . Когато изберете да се доверите на професионалисти, може да сте спокойни, защото работата е в сигурни ръце. Те разполагат с професионални къртачи за услуги кърти чисти извозва София. При необходимост могат..

публикувано на 06.03.24 в 17:16

Германец се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, странични ефекти няма

Германец, който умишлено се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, няма странични ефекти от много дози, според учени, които са проучили вероятно най-ваксинирания човек в историята, предаде АФП. Имунната система на 62-годишния мъж от централния германски град Магдебург работи на пълни обороти, заявяват експертите пред сп. The Lancet Infectious..

публикувано на 06.03.24 в 15:24

платена публикация
4 цели за устойчив начин на живот през 2024 г.

Няма съмнение, че тенденцията за устойчивост ще продължава да се разраства и да получава дори по-ярък отзвук и през 2024 г., като за това има основателна причина. Изменението на климата оказва своето въздействие все повече и повече с всяка изминала година и макар това да не се дължи на ежедневните ни навици или начин на живот, зеленото мислене може..

публикувано на 05.02.24 в 17:46

С фруктов сок наддавате на тегло, по-добре яжте цели плодове

Консумацията на чист плодов сок всеки ден, може да е причина за напълняване при деца и възрастни , твърдят канадски учени, цитирани от "Индипендънт" и БТА.  Учените са анализирали резултатите от 42 изследвания, от които 17 сред деца и 25 сред възрастни. Установено е, че всяка чаша плодов сок на ден допринася с 0,03 по-висок индекс на..

публикувано на 18.01.24 в 13:06

платена публикация
Панталоните на мъжа – повече от просто част от гардероба

Панталоните не са само практичен елемент от мъжкия гардероб, но и израз на индивидуализъм, стил и самоувереност. Избирайки подходящия модел и материал, мъжът може да изрази себе си по начин, който отразява неговата личност и начин на живот. Дали става дума за ежедневна елегантност, спортен небрежен стил или градска класика - всяка чифт панталони..

публикувано на 12.01.24 в 11:16

платена публикация
Възходът на изкуствения интелект в набирането на персонал в областта на технологиите - какво трябва да знаете?

Навлизането на изкуствения интелект (ИИ) доведе до революция в много индустрии и набирането на персонал в областта на технологиите не прави изключение. Въздействието на ИИ върху набирането на персонал в областта на технологиите е дълбоко, като предлага иновативни решения на традиционни предизвикателства и същевременно внася нова динамика в..

публикувано на 11.01.24 в 10:55