Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Ремонти и последващи ги проблеми: Какво да правим със строителните отпадъци


Какво представляват строителните отпадъци?

Всеки знае - най-често това са остатъци от разбиването и снемането на стари строителни материали. При ремонт често е необходимо премахване на стари облицовки, подови настилки, стари дограми, разпадащи се мазилки, плочки и каквото друго се сетите, с което са изграждани стени, покриви, тавани и пр.

Разбиването на стени или конструкции често води до събирането на огромно количество строителни отпадъци.

Понякога, поради грешки в планирането или изпълнението, строителни материали могат да станат излишни. Тогава, поради липса на места за съхранение и невъзможност да бъдат рециклирани или продадени много такива материали се оказват в контейнерите, където съвсем не им е мястото.

Проблеми, свързани със строителните отпадъци

Всички ще се съгласим, че такъв проблем има и той е достатъчно голям за България.

Замърсяване на околната среда поради неправилното изхвърляне на тези отпадъци вреди на природата и животните и в крайна сметка на качеството на нашият живот, защото средата, в която живеем става, меко казано, нездравословна.

Отпадъците могат да представляват опасност за нас - хората, нашето здраве и дори за живота ни, особено ако има остри предмети или материали, съдържащи токсични вещества. И е добре да си даваме ясно сметка за това!

Големите количества отпадъци изискват повече пространство за съхранение, обработка и обезопасяване. Както и тяхното изхвърляне на специализирани, определени точно за целта сметища.

Какви са решенията за управление на строителните отпадъци

Селективното събиране разделя отпадъците на различни категории - метал, дърво, бетон и др. Това улеснява изхвърлянето или последващото им рециклиране.

Използването на специални контейнери за строителни отпадъци е част от правилното им събиране, съхранение и извозване. Наемането на специализирани контейнери, предназначени за строителни отпадъци, показва наистина отговорно отношение към процеса. Те обикновено се предоставят от местни комунални предприятия или частни фирми и е възможно най-доброто, което можете да направите сами.

Много строителни материали могат да бъдат рециклирани, затова е добре да потърсите местни компании, които предлагат такива услуги.

Друг вариант, показващ отговорно отношение, е препродажба или даряване. В България липсва такава култура и почти няма такава практика, но замислете се, дали това не е едно от решенията на проблемите ни с безразборно разхвърляните и потенциално опасни строителни и битови отпадъци по горите и речните ни корита?  Някои излишни или неизползвани материали може да се продадат или да се дарят на тези, които имат нужда от тях. Това се прави доста успешно в други страни по света.

Правилното управление на строителните отпадъци не е само въпрос на отговорност към околната среда. То също така помага за по-ефективен и безопасен ремонт. Планирайте предварително и бъдете активни в търсенето на решения, за да гарантирате, че ремонтът ви се извършва отговорно и безопасно за вас и семейството ви, както и за всички около вас. В крайна сметка това е признак на цивилизованост, за която претендираме.

Защо да изберем професионална фирма кърти, чисти, извозва?

Защото така е по-лесно, разбира се!

Изборът на професионална фирма кърти чисти извозва на строителни отпадъци е важен аспект от реновацията или строителството на всяка сграда. Това е инвестиция, която не харчи излишни средства, както изглежда на пръв поглед, а може да спести време, пари и усилия в краткосрочен и дългосрочен план, осигурявайки едновременно високо качество на работа и безопасност. А това няма цена!

Ето няколко причини, поради които е добре да разчитате на специалисти в областта кърти, чисти, извозва услугите:

На първо място – безопасността. Разбиване и къртене на бетон и други строителни конструкции и дейностите по строителство и ремонт, могат да бъдат опасни, ако се извършват без необходимите знания и умения. Професионалните фирми имат нужната техника и опит, за да извършват тези дейности достатъчно безопасно.

Второ – ефективност. Благодарение на опита и специализираната техника, професионалните фирми могат да извършват работата бързо като спестяват ценно време и ресурси.

Трето - спазване на законовите и технологични регулации. Тези фирми познават местните закони и регулации за изхвърляне на строителни отпадъци и могат да гарантират, че отпадъците се изхвърлят правилно на определените за целта места.

Четвърто – тези фирми предлагат и предоставят пълен пакет от услуги - от къртене до чистене и извозване на излишните отпадъци. Това намалява нуждата от наемане на множество различни подизпълнители за различните дейности, част от ремонтната работа.

Пето - пести пари в дългосрочен план. Как става това? Макар че на пръв поглед може да изглежда по-евтино да наемете единични работници или да правите някои неща сами, често непредвидени проблеми или грешки могат да доведат до допълнителни разходи. Никой не може да направи всичко сам. Професионалните фирми обикновено предлагат гаранции за своята работа. Опитът, който имат, както и професионалната експертиза на служителите, правят разликата.

Шесто – тези фирми са екологично отговорни. Строителните отпадъци трябва да бъдат обработвани по определен начин, за да се минимизира въздействието им върху околната среда, защото това е, което ще оставим на децата си. Професионалните фирми имат знанията и ресурсите и най-вече лицензите да управляват отпадъците отговорно.

Седмо – спокойствие. Знаейки, че вашата работа е в ръцете на професионалисти, можете да сте спокойни, че проектът ви ще бъде завършен правилно и навреме. Затова – спестете си излишни нерви и главоболия и заложете на сигурното.

И така - изборът на професионална фирма за къртене, чистене и извозване е инвестиция в качество, безопасност и по-малко грижи. Независимо дали сте частен собственик или управляващ строителен проект, това да разчитате на специалисти и професионалисти, може да осигури гладък и ефективен строително-ремонтен процес от началото до самия му край.

Мислете управленски и практично. Желаем ви успех!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Симеонов

Магаретата в България са на изчезване

Днешният Световен ден на магарето ще бъде отбелязан с подобаващ коктейл в двора на Ивайло Симеонов от врачанския квартал "Бистрец". Като хоби и с кауза да съхрани този почти изчезващ вид у нас, той отглежда двайсет магарета. За празника им е подготвил една каросерия на камион, пълна с моркови и ябълки, "за да въртят опашки от радост, докато..

публикувано на 08.05.24 в 12:00

платена публикация
Какви особености може да срещнете при ремонт на банята?

Ако ви се налага къртене на баня със стар фаянс и теракота в София, това е услуга, която е най-добре да потърсите от фирма кърти чисти извозва . Когато изберете да се доверите на професионалисти, може да сте спокойни, защото работата е в сигурни ръце. Те разполагат с професионални къртачи за услуги кърти чисти извозва София. При необходимост могат..

публикувано на 06.03.24 в 17:16

Германец се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, странични ефекти няма

Германец, който умишлено се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, няма странични ефекти от много дози, според учени, които са проучили вероятно най-ваксинирания човек в историята, предаде АФП. Имунната система на 62-годишния мъж от централния германски град Магдебург работи на пълни обороти, заявяват експертите пред сп. The Lancet Infectious..

публикувано на 06.03.24 в 15:24

платена публикация
4 цели за устойчив начин на живот през 2024 г.

Няма съмнение, че тенденцията за устойчивост ще продължава да се разраства и да получава дори по-ярък отзвук и през 2024 г., като за това има основателна причина. Изменението на климата оказва своето въздействие все повече и повече с всяка изминала година и макар това да не се дължи на ежедневните ни навици или начин на живот, зеленото мислене може..

публикувано на 05.02.24 в 17:46

С фруктов сок наддавате на тегло, по-добре яжте цели плодове

Консумацията на чист плодов сок всеки ден, може да е причина за напълняване при деца и възрастни , твърдят канадски учени, цитирани от "Индипендънт" и БТА.  Учените са анализирали резултатите от 42 изследвания, от които 17 сред деца и 25 сред възрастни. Установено е, че всяка чаша плодов сок на ден допринася с 0,03 по-висок индекс на..

публикувано на 18.01.24 в 13:06

платена публикация
Панталоните на мъжа – повече от просто част от гардероба

Панталоните не са само практичен елемент от мъжкия гардероб, но и израз на индивидуализъм, стил и самоувереност. Избирайки подходящия модел и материал, мъжът може да изрази себе си по начин, който отразява неговата личност и начин на живот. Дали става дума за ежедневна елегантност, спортен небрежен стил или градска класика - всяка чифт панталони..

публикувано на 12.01.24 в 11:16

платена публикация
Възходът на изкуствения интелект в набирането на персонал в областта на технологиите - какво трябва да знаете?

Навлизането на изкуствения интелект (ИИ) доведе до революция в много индустрии и набирането на персонал в областта на технологиите не прави изключение. Въздействието на ИИ върху набирането на персонал в областта на технологиите е дълбоко, като предлага иновативни решения на традиционни предизвикателства и същевременно внася нова динамика в..

публикувано на 11.01.24 в 10:55