Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Защо покривът е един от най-важните компоненти на една сграда?

Когато разглеждаме сграда, бизнес имот или къща с цел например покупка, първоначално най-често обръщаме внимание на фасадата, архитектурата, разпределението на помещенията, дограмата или дори на използваните строителни материали. Въпреки това, много често пренебрегваме един от основните елементи, без който сградата буквално не би могла да изпълнява добре функционалното си предназначение – покривът.

Защо той е толкова важен?

·  На първо място той предпазва от атмосферните влияния и капризите на времето - дъжд, сняг, градушка, силен вятър и пряка слънчева светлина. Той е първата бариера за сградата и нейните обитатели срещу неблагоприятните метеорологични условия. Народът ни казва: „Имам покрив над главата си“. Така за нас той е символ на дом, защита и сигурност.

·  Когато говорим за енергийна ефективност, отново покривът също стои в основата ѝ. С правилно проектиран и изолиран покрив може значително да се намали загубата на енергия и да се понижат разходите за охлаждане и отопление.

·  Да не забравяме естетическата стойност на добре проектирания и изграден покрив. Безспорно той придава завършен вид на сградата и е ключов елемент от нейната архитектурна цялост и идентичност.

·  Покривът защитава сградата от действието на водата и дъждовете. Ако тази защита има пробойни, това може да доведе до развитие на гнилостни и корозионни процеси на конструкциите и повреда на електрическите системи. И по-страшно – да компрометира самата сграда. Да не говорим за невидимите в началото поражения от влагата, мухъла и плесените за здравето на нейните обитатели.

Какво да кажем за поддръжката и ремонта на покрива?

Ремонтът на покрива изисква особено внимание и планиране, тъй като това, както видяхме, е ключов компонент на вашата сграда, отговорен за защитата от атмосферни условия, енергийната ефективност и комфорта в нея.

Затова - ето някои основни стъпки и съвети:

·  Преди всичко, проведете задълбочена проверка и оценка на състоянието на покрива. Търсете признаци за повреда  - напукани, счупени или изместени керемиди или битумни ленти, които не прилепват плътно, както и области със следи от теч.

·  Преди да започнете с ремонта, уверете се, че сте осигурили безопасността на работната зона, като поставяне на обезопасителни мрежи, работа със защитни облекла и обувки, както и осигуряване на правилни и безопасни скелета и оборудване.

·  Започнете с премахване на старите материали. Осигурете контейнер за регламентирано изхвърляне на строителни отпадъци.

·  След като премахнете старите материали, проверете дървената конструкция на покрива за повреди или гниене. Всички проблемни места трябва да бъдат поправени или заменени.

·  Ако е необходимо, добавете или подновете термо или хидроизолацията. Това ще подобри енергийната ефективност на дома и ще предотврати протичанията.

·  Следва монтиране на новите материали след като сте подготвили основата. Следвайте инструкциите на производителя и се уверете, че всички материали са правилно и надеждно закрепени. Покривът се бори с ветровете, все пак.

·  След завършване на ремонтните дейности, направете последна проверка на целия покрив, за да се уверите, че няма пропуски.

·  Не бива да забравяте, че редовната профилактика и поддръжка на покрива ще гарантира дълготрайна и безопасна експлоатация.

Тъй като ремонтът на покрив може да бъде опасен и сложен процес, изискващ определени професионални умения, ако нямате нужните знания или опит, ви молим да не експериментирате. Препоръчително е да наемете професионален покривен майстор или фирма за ремонт на покриви. Те разполагат с нужните знания и оборудване, за да гарантират качествен и безопасен ремонт.

Важни ли да улуците при ремонта на покрива?

Доста често пренебрегван, но изключително важен елемент.

Защо?

·  Улуците служат за отвеждане на дъждовната вода от покрива и пренасочването ѝ далеч от основата на дома или сградата. Това помага да се предотвратят проблеми като наводнени тавани, натрупване на вода около основата и повреди на фундамента.

·  Без добре функциониращи улуци, водата може да потече директно по стените на сградата, причинявайки повреда на боята, мазилката, развитие на плесени и други повреди на фасадата. Не искате това, нали?

·  Когато улуците не функционират правилно, вода може да се стича и да проникне във вътрешните части на сградата, което може да доведе до протичания, повреда на таваните и логично – до развитие на плесени.

·  Те също допринасят за цялостната естетика и стойност на имота. Правилно функциониращи и добре поддържани улуци подобряват фасадата на дома или сградата и може да увеличат стойността на имота.

Особена популярност напоследък, поради многото си предимства, придобиват т.нар. безшевни улуци.

Ако планирате ремонт на покрива, не пренебрегвайте улуците. Проверете ги за блокажи, повреди или корозия и ремонтирайте или заменяйте всички дефектни части. Правилното инсталиране и поддръжка на улуците ще защити сградата от много потенциални проблеми в бъдеще.

Желаем ви успех!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Симеонов

Магаретата в България са на изчезване

Днешният Световен ден на магарето ще бъде отбелязан с подобаващ коктейл в двора на Ивайло Симеонов от врачанския квартал "Бистрец". Като хоби и с кауза да съхрани този почти изчезващ вид у нас, той отглежда двайсет магарета. За празника им е подготвил една каросерия на камион, пълна с моркови и ябълки, "за да въртят опашки от радост, докато..

публикувано на 08.05.24 в 12:00

платена публикация
Какви особености може да срещнете при ремонт на банята?

Ако ви се налага къртене на баня със стар фаянс и теракота в София, това е услуга, която е най-добре да потърсите от фирма кърти чисти извозва . Когато изберете да се доверите на професионалисти, може да сте спокойни, защото работата е в сигурни ръце. Те разполагат с професионални къртачи за услуги кърти чисти извозва София. При необходимост могат..

публикувано на 06.03.24 в 17:16

Германец се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, странични ефекти няма

Германец, който умишлено се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, няма странични ефекти от много дози, според учени, които са проучили вероятно най-ваксинирания човек в историята, предаде АФП. Имунната система на 62-годишния мъж от централния германски град Магдебург работи на пълни обороти, заявяват експертите пред сп. The Lancet Infectious..

публикувано на 06.03.24 в 15:24

платена публикация
4 цели за устойчив начин на живот през 2024 г.

Няма съмнение, че тенденцията за устойчивост ще продължава да се разраства и да получава дори по-ярък отзвук и през 2024 г., като за това има основателна причина. Изменението на климата оказва своето въздействие все повече и повече с всяка изминала година и макар това да не се дължи на ежедневните ни навици или начин на живот, зеленото мислене може..

публикувано на 05.02.24 в 17:46

С фруктов сок наддавате на тегло, по-добре яжте цели плодове

Консумацията на чист плодов сок всеки ден, може да е причина за напълняване при деца и възрастни , твърдят канадски учени, цитирани от "Индипендънт" и БТА.  Учените са анализирали резултатите от 42 изследвания, от които 17 сред деца и 25 сред възрастни. Установено е, че всяка чаша плодов сок на ден допринася с 0,03 по-висок индекс на..

публикувано на 18.01.24 в 13:06

платена публикация
Панталоните на мъжа – повече от просто част от гардероба

Панталоните не са само практичен елемент от мъжкия гардероб, но и израз на индивидуализъм, стил и самоувереност. Избирайки подходящия модел и материал, мъжът може да изрази себе си по начин, който отразява неговата личност и начин на живот. Дали става дума за ежедневна елегантност, спортен небрежен стил или градска класика - всяка чифт панталони..

публикувано на 12.01.24 в 11:16

платена публикация
Възходът на изкуствения интелект в набирането на персонал в областта на технологиите - какво трябва да знаете?

Навлизането на изкуствения интелект (ИИ) доведе до революция в много индустрии и набирането на персонал в областта на технологиите не прави изключение. Въздействието на ИИ върху набирането на персонал в областта на технологиите е дълбоко, като предлага иновативни решения на традиционни предизвикателства и същевременно внася нова динамика в..

публикувано на 11.01.24 в 10:55