Знаете ли, че… отказването от месо може да не е само въпрос на воля, но и на гени. Това съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на наскоро проведено проучване. Водещ автор на изследването е д-р Набил Ясеен, почетен професор по патология в Медицинското училище „Файнберг“ към Северозападния университет.
В изследването публикувано преди дни в изданието PLOS One се посочва, че има 4 гена, свързани с това доколко човек е способен да се придържа към вегетарианския начин на живот.
"В момента можем да кажем, че генетиката играе значителна роля във вегетарианството и че някои хора може да са генетично по-склонни към вегетарианска диета от други", казва д-р Набил Ясеен, съобщава БГНЕС.
Според изследването, в допълнение към религиозните и културните практики, здравословните, моралните и екологичните причини генетиката се нарежда сред факторите, които мотивират хората да намалят или премахнат консумацията на месо.
"Голяма част от самоопределящите се като вегетарианци всъщност съобщават, че не консумират месни продукти, когато отговарят на подробни въпросници, това предполага, че много хора, които биха искали да бъдат вегетарианци, не са в състояние да го направят, а нашите данни предполагат, че генетиката е поне част от причината", твърди професорът.
Проучването не е успяло да определи кой би бил или не би бил генетично предразположен към вегетарианство, но изследователите се надяват, че бъдещата работа ще се занимае с този въпрос.
При проведеното изследване повече от 5000 строги вегетарианци, определени като хора, които не са яли животинско месо през последната година, са сравнени с повече от 300 000 души в контролна група, които са яли месо през предходната година.
Изследователите идентифицират три гена, които са категорично идентифицирани и други 31, които са потенциално идентифицирани с вегетарианството.
При генетичния анализ изследователите виждат, че вегетарианците е по-вероятно да имат различни вариации на тези гени, отколкото невегетарианците.
Причината за това може да се крие в начина, по който различните хора обработват липидите или мазнините.
Според професор Ясеен, няколко от гените, за които проучването е установило, че са свързани с вегетарианството, са свързани с метаболизирането на липидите.
Растенията и месото се различават по сложността на своите липиди, поради което може да се окаже, че някои хора генетично се нуждаят от някои липиди, предлагани от месото, добави той.
Картофите, пащърнакът и пуйката са сред разнообразните продукти в списъка за коледно пазаруване. Въпреки това със сигурност си струва да се добави още един продукт - особено за тези, които се притесняват за холестерола. Д-р Кевин Хъфман, бариатричен лекар и главен изпълнителен директор на Ambari Nutrition, вярва, че маслото от авокадо може да има..
Учени от Центъра за неврология и клетъчна биология в Португалия нарекоха кафето извор на младостта. Учените са изследвали ефекта на кофеина и други активни вещества в кафето върху биологичните процеси, свързани със стареенето. Основните компоненти на кафето, като кофеин и хлорогенова киселина, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това..
Поляризация (polarization) е думата на 2024 година според речника "Мериъм - Уебстър", съобщава Асошиейтед прес . "Поляризация означава разделение, но специфично – когато се стремим към крайностите, а не към центъра", казва Питър Соколовски, главен редактор на „Мериъм-Уебстър", в интервю за агенцията. В "Мериъм - Уебстър" има няколко определения..
Консумацията на повече плодове и зеленчуци може да намали симптомите на депресия при хора над 45 години. Това показва проучване, направено от учени от Центъра за здравословно остаряване на мозъка към Университета на Нов Южен Уелс в Сидни. Изследването, проведено върху над 3000 двойки близнаци от Австралия, Дания, Швеция и САЩ, е публикувано в..
Виена е една от световните културни столици, известна не само със своите забележителности и красиви коледни базари, но и с кафе традицията си. Там се ражда и едно от най-популярните видове кафе – виенското, което съчетава аромат, вкус, изкуство и история в една чашка. В тази статия ще ви разкажем за произхода на виенското кафе и как може да го..
Когато става въпрос за луксозна трапеза, няколко риби имат върховенство и се предлагат на главозамайващи цени, които отразяват тяхната рядкост, културно значение и изключителен вкус, пише БГНЕС. Червената риба тон Червената риба тон е ценена в Япония заради традиционните сашими и суши. През 2019 г. една червена риба тон беше продадена за невероятните..
Турското кафе със своя уникален аромат и процес на приготвяне, е един от най-автентичните вкусове, които можете да опитате. Кафето по тези земи не е просто кофеинова напитка, а символ на гостоприемство и приятелство. Дълбоко вкоренено в турската култура, пиенето на тази ароматна напитка заедно е ценен момент, който сближава хората и задълбочава..