Знаете ли, че… отказването от месо може да не е само въпрос на воля, но и на гени. Това съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на наскоро проведено проучване. Водещ автор на изследването е д-р Набил Ясеен, почетен професор по патология в Медицинското училище „Файнберг“ към Северозападния университет.
В изследването публикувано преди дни в изданието PLOS One се посочва, че има 4 гена, свързани с това доколко човек е способен да се придържа към вегетарианския начин на живот.
"В момента можем да кажем, че генетиката играе значителна роля във вегетарианството и че някои хора може да са генетично по-склонни към вегетарианска диета от други", казва д-р Набил Ясеен, съобщава БГНЕС.
Според изследването, в допълнение към религиозните и културните практики, здравословните, моралните и екологичните причини генетиката се нарежда сред факторите, които мотивират хората да намалят или премахнат консумацията на месо.
"Голяма част от самоопределящите се като вегетарианци всъщност съобщават, че не консумират месни продукти, когато отговарят на подробни въпросници, това предполага, че много хора, които биха искали да бъдат вегетарианци, не са в състояние да го направят, а нашите данни предполагат, че генетиката е поне част от причината", твърди професорът.
Проучването не е успяло да определи кой би бил или не би бил генетично предразположен към вегетарианство, но изследователите се надяват, че бъдещата работа ще се занимае с този въпрос.
При проведеното изследване повече от 5000 строги вегетарианци, определени като хора, които не са яли животинско месо през последната година, са сравнени с повече от 300 000 души в контролна група, които са яли месо през предходната година.
Изследователите идентифицират три гена, които са категорично идентифицирани и други 31, които са потенциално идентифицирани с вегетарианството.
При генетичния анализ изследователите виждат, че вегетарианците е по-вероятно да имат различни вариации на тези гени, отколкото невегетарианците.
Причината за това може да се крие в начина, по който различните хора обработват липидите или мазнините.
Според професор Ясеен, няколко от гените, за които проучването е установило, че са свързани с вегетарианството, са свързани с метаболизирането на липидите.
Растенията и месото се различават по сложността на своите липиди, поради което може да се окаже, че някои хора генетично се нуждаят от някои липиди, предлагани от месото, добави той.

Над 10 000 ученици от първи до трети клас преминаха обучения за основните правила за пътна безопасност с националната кампания „Пресичам безопасно с TEDI“. Финалът на кампанията, която стартира в началото на октомври, завърши с открит урок в столичното 118 СУ "Акад. Людмил Стоянов". В него всички над 90 първокласници придобиха ценни знания от..
Редовната консумация на пълнозърнести храни помага за поддържане на по-високи когнитивни показатели и намаляване на риска от загуба на паметта при хора на средна и по-висока възраст. Това показва проучване, публикувано в списание Food & Function (F&F). Анализът обхваща повече от 5000 души със средна възраст 64 години. Изследователи от Чунцин и Пекин..
Миниатюрен електронен имплант в окото помага на хора с нелечима загуба на зрението отново да виждат – това показват резултатите от ново проучване, определяно като истински “пробив“ в развитието на изкуственото зрение, съобщават от “Евронюз“, цитирани от БГНЕС. Имплантът, който се поставя под ретината на окото и се свързва със специални очила, е..
Нов видеоклип на певицата Тейлър Суифт неочаквано увеличи броя на посетителите в Музея на изкуствата в германския град Висбаден, предаде агенция ДПА, цитирана от БТА. През уикенда посетителите са били значително повече от обикновено, а причината е картина в стил арт нуво, озаглавена "Съдбата на Офелия". Във видеото си Тейлър Суифт влиза в ролята на..
Ново проучване на учени от Университета в Мисури показва, че консумацията на храни с високо съдържание на мазнини – като риба, ядки, както и консумацията на плодове, може да предпази от болестта на Алцхаймер. Резултатите показват, че кетогенната диета може да помогне за запазване на здравето на мозъка, особено при хора с генетична предразположеност към..
15-годишният Оуен Купър стана най-младият носител (от мъжки пол - б.р.) на награда "Еми" в историята за ролята си в минисериала на Нетфликс "Юношество", който грабна общо четири от престижните отличия. „Това означава толкова много за мен! Означава много за мен, за семейството ми, за хората у дома. Така че, знаете ли, просто наистина не знам..
В съвременния забързан свят много хора не могат да си представят деня без чаша ароматно кафе. Независимо дали става дума за утринна доза енергия или за приятен момент на почивка, кафето е неизменна част от ежедневието на милиони хора по света. Но какво се случва, когато сме в движение, пътуваме често или нямаме достъп до кухня? Тук на помощ идва..