Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Цанова има носталгична бленда и твори меланхолична музика

Милена Цанова е млада певица, която сама продуцира своята музика. Тя се вдъхновява от различни неща, но и атмосферните условия оказват влияние на настроението и продуктивността ѝ.

"Аз по принцип предпочитам малко по-хладните сезони, защото музиката, която правя, понякога е малко по-меланхолична и да кажем, че самата вибрация по време на есента доста повече влиза в това, което съм аз и като човек", разказва за предпочитанията си Милена Цанова. Въпреки, че есента ѝ кореспондира повече, тя обожава и лятото, което за нея е свързано с "почивка на душата". По време на летния сезон тя се забавлява с други дейности и не набляга толкова на творчеството.

Както настроението, което носи есента, така и музиката на Милена Цанова е меланхолична. Това вероятно се дължи и на музиката, която слуша. От малка е почитателка на стиловете от 70-те и 80-те години. Обича рок и метъл. По-късно се запалва и по джаза. Обича още инди и британски рок. Споделя, че в дома си не е имала човек, който "да я облъчва с чалга". Но меланхоличното ѝ звучене има общо и с "носталгичната бледа", която носи гласът на певицата.

Пример за едно такова меланхолично парче е песента "Erase me", която е по музика и текст на Милена. Аранжиментът е на Денис Попстоев. Песента е на английски език, което певицата споделя, че е неин избор, заради по-широката аудитория, която би могла да я разбере.

"Голяма част от артистите на новото време творят на английски, независимо от коя част на света са. Първо: тези от нас, които са учили английски от доста по-ранна възраст, или са се развили в новото поколение, доста по-бързо мислим на английски. Другото, което е: английският е един доста красив език. Не че българският не е, той е много по-богат и със сигурност е леко по-груб, затова много хора предпочитат да творят на английски", това споделя като една от причините да се обърне към английския език, когато пише текст за песен. Другата причина е, че Милена би искала нейната музика да се слуша и извън България. Третата причина, която авторката изтъква е, че това е нейната първа песен, която тя е написала на 13 години.

Освен създавайки музика Милена Цанова работи "корпоративна работа", която ѝ позволява да финансира своята артистична изява. Тя споделя, че в България не е чак толкова трудно да се самопродуциращ, тъй като няма твърде големи лейбъли. Има само един-два, които са в R'n'B и хип-хоп стила, но всичко останало е "румънски поп", казва музикантката за ситуацията с популярната музика в България.

Народната музика и българският фолклор са в сърцето на Милена Цанова. Тази любов тя вплита в своите песни под формата на беквокали.

На младата изпълнителка й предстои да издаде EP, също да реализира и концерти.

Повече за Милена Цанова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малкото село предлага много красив и спокоен живот

В Радиокафе гостуваме на Община Мирково. Анелия Бургазлиева е общински съветник и с нея започваме разговора за развитието на региона, традициите и обичаите: "Дойдохме да живеем в Мирково преди 13 години. Бе най-сериозното решение да продължим живота си тук, след като се роди първото ни дете. Първо направих детски оркестър в Златица. Задавам тона с..

публикувано на 12.05.24 в 11:44

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45