Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Хидроизолация на покрив

Хидроизолацията на покрива е важна част от цялото строителство или от частичен ремонт на покрива. Тя има за цел да предпази сградата от влага и водни прониквания. Добре извършена хидроизолация на покрива е от съществено значение, тъй като влагата може да предизвика сериозни вреди на вътрешната фасада на сградата като плесен, корозия и разрушаване на строителните материали.  

Смяна на хидроизолация при ремонт на покрив

Смяната на хидроизолацията при ремонт на покрив е важна процедура, която може да удължи живота на покрива и да предотврати водни инфилтрации и повреди.

Ето стъпки и насоки, които да следвате при смяната на хидроизолацията на покрива:

  • Оценка на състоянието на текущата хидроизолация: Преди да започнете смяната, трябва да оцените състоянието на текущата хидроизолация и да локализирате възможните участъци с повреди, проблеми или износване.
  • Подготовка на работния участък: Изчистете покрива от всички ненужни материали или отпадъци, които биха могли да пречат на работата.
  • Сваляне на старата хидроизолация: Ако текущата хидроизолация е в лошо състояние, тя трябва да бъде извадена и изхвърлена. Това може да бъде отстраняване на старите мембрани, циментови покрития или други материали.
  • Поправка на повредите на подложката: Ако има повреди на подложката, като например дупки или счупени части, те трябва да бъдат ремонтирани преди поставянето на новата хидроизолация.
  • Избор на новата хидроизолация: Изберете подходящ вид хидроизолационен материал за вашия покрив. Това може да бъде битумна мембрана, полиуретан, PVC мембрана, TPO мембрана или други, в зависимост от изискванията на покрива и наличните финанси.
  • Монтаж на новата хидроизолация: Новата хидроизолация се поставя в съответствие с указанията на производителя и спецификациите. Обикновено тя се залепва, заварява или монтира по начин, осигуряващ цялостна и непропускаема водна бариера.
  • Изолация и защита: След поставянето на хидроизолацията, добавете изолационни материали и слой защитен материал, като например гравитационен слой или каменна вата.
  • Довършителни работи: Завършете с довършителни работи -добавете скатни облицовки, окапници и дренажни системи, за да предотвратите задържане на влага.
  • Проверка и тестване: Извършете проверка и тестване на новата хидроизолация, за да се уверите, че няма пропускане на вода.
  • Редовна поддръжка: Поддържайте покрива и хидроизолацията му, чрез редовна инспекция и поддръжка, за да гарантирате дълъг живот и ефективност на системата.

Смяната на хидроизолацията на покрива е процес, който изисква професионализъм и съответствие с нормите и стандартите. Това често е сложна задача, и по тази причина се наемат лицензирани и квалифицирани фирми за ремонт на покриви да извършат работата.

Кой е най-добрият материал за хидроизолация на покрив?

Изборът на хидроизолириращ материал зависи от няколко фактора като климата, типа на покрива, наличните финанси и индивидуалните изисквания.

Ето някои от най-често използваните материали за хидроизолация на покрива:

Битумни мембрани:

  • Битумните мембрани са издръжливи и се използват широко в ремонта на покриви.
  • Те могат да бъдат инсталирани с горещо заваряване, студено залепване или да бъдат самозалепващи се.
  • Подходящи са за плоски и скатни покриви.

ЕПДМ

  • ЕПДМ мембраните са гъвкави и устойчиви на UV лъчи.
  • Те се инсталират често с едноразрезна или двуразрезна методика.
  • Подходящи са за плоски и леко скатни покриви.

ПВЦ

  • ПВЦ мембраните са здрави и устойчиви на химикали и влага.
  • Те се инсталират обикновено с горещо заваряване.
  • Подходящи са за плоски и леко скатни покриви.

TPO:

  • TPO мембраните са леки и отразяват слънчевите лъчи, което ги прави енергоспестяващи.
  • Те се инсталират с горещо заваряване.
  • Подходящи са за плоски и леко скатни покриви.

Метални покриви:

  • Металните покриви, като стомана или цинк, предлагат изключителна издръжливост и са устойчиви на корозия.
  • Те се инсталират често като многократни панели или гофрирани листи.
  • Подходящи са за различни видове покриви.

Керамични плочки:

  • Керамичните плочки са издръжливи и атрактивни.
  • Те се използват често в средиземноморски региони.
  • Подходящи са за скатни покриви.

Важно е да се консултирате с професионалисти за ремонт на покриви и инженери, за да определите най-подходящия материал за вашия конкретен покрив и нужди. Те ще ви предоставят съвети и ще извършат анализ на средата, за да определят най-доброто решение за хидроизолация на покрива ви.

Каква е цената за смяна на хидроизолация на покрив?

Цената за смяна на хидроизолация на покрив може да варира значително и да зависи от:

  • Размер и вид на покрива: Покривите на различни сгради се различават по големина и форма, като плоски покриви, скатни покриви и други. Различните видове изискват различни методи и материали за хидроизолация, което може да повлияе на цената.
  • Избор на материали: Видът и качеството на хидроизолационните материали също ще оказват голямо влияние върху цената. По-скъпите материали обикновено предоставят по- дълготрайна защита.
  • Географско местоположение: Регионът, в който се намирате, може да влияе на цената поради разлики в стойността на работната ръка и доставката на материали.
  • Състояние на съществуващата хидроизолация: Ако старата хидроизолация е в лошо състояние и изисква допълнителни ремонти или премахване, това може да увеличи разходите.
  • Специфични изисквания и допълнителни услуги: Ако имате специфични изисквания, като добавяне на допълнителни изолационни слоеве, дренажни системи или други услуги, те също могат да повишат цената.
  • Избор на изпълнител: Смяната на хидроизолация на покрива може да се извършва от самостоятелни специалисти или строителни фирми. Цените могат да варират в зависимост от изпълнителя и техния опит.
  • Допълнителни разходи: Не забравяйте да включите и допълнителни плащания като разрешителни, такси и други административни разходи, които могат да възникнат по време на проекта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Какви особености може да срещнете при ремонт на банята?

Ако ви се налага къртене на баня със стар фаянс и теракота в София, това е услуга, която е най-добре да потърсите от фирма кърти чисти извозва . Когато изберете да се доверите на професионалисти, може да сте спокойни, защото работата е в сигурни ръце. Те разполагат с професионални къртачи за услуги кърти чисти извозва София. При необходимост могат..

публикувано на 06.03.24 в 17:16

Германец се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, странични ефекти няма

Германец, който умишлено се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, няма странични ефекти от много дози, според учени, които са проучили вероятно най-ваксинирания човек в историята, предаде АФП. Имунната система на 62-годишния мъж от централния германски град Магдебург работи на пълни обороти, заявяват експертите пред сп. The Lancet Infectious..

публикувано на 06.03.24 в 15:24

платена публикация
4 цели за устойчив начин на живот през 2024 г.

Няма съмнение, че тенденцията за устойчивост ще продължава да се разраства и да получава дори по-ярък отзвук и през 2024 г., като за това има основателна причина. Изменението на климата оказва своето въздействие все повече и повече с всяка изминала година и макар това да не се дължи на ежедневните ни навици или начин на живот, зеленото мислене може..

публикувано на 05.02.24 в 17:46

С фруктов сок наддавате на тегло, по-добре яжте цели плодове

Консумацията на чист плодов сок всеки ден, може да е причина за напълняване при деца и възрастни , твърдят канадски учени, цитирани от "Индипендънт" и БТА.  Учените са анализирали резултатите от 42 изследвания, от които 17 сред деца и 25 сред възрастни. Установено е, че всяка чаша плодов сок на ден допринася с 0,03 по-висок индекс на..

публикувано на 18.01.24 в 13:06

платена публикация
Панталоните на мъжа – повече от просто част от гардероба

Панталоните не са само практичен елемент от мъжкия гардероб, но и израз на индивидуализъм, стил и самоувереност. Избирайки подходящия модел и материал, мъжът може да изрази себе си по начин, който отразява неговата личност и начин на живот. Дали става дума за ежедневна елегантност, спортен небрежен стил или градска класика - всяка чифт панталони..

публикувано на 12.01.24 в 11:16

платена публикация
Възходът на изкуствения интелект в набирането на персонал в областта на технологиите - какво трябва да знаете?

Навлизането на изкуствения интелект (ИИ) доведе до революция в много индустрии и набирането на персонал в областта на технологиите не прави изключение. Въздействието на ИИ върху набирането на персонал в областта на технологиите е дълбоко, като предлага иновативни решения на традиционни предизвикателства и същевременно внася нова динамика в..

публикувано на 11.01.24 в 10:55

Изследване установи кои храни могат за забавят белодробната фиброза

Според изследване на американски учени от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, храна богата на омега-3 мастни киселини, като ядки и мазна риба, може да забави развитието на белодробната фиброза. Екипът на д-р Джон Ким от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, проследява здравословното състояние на 300 пациенти с..

публикувано на 04.01.24 в 15:33