Според изследване на американски учени от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, храна богата на омега-3 мастни киселини, като ядки и мазна риба, може да забави развитието на белодробната фиброза.
Екипът на д-р Джон Ким от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, проследява здравословното състояние на 300 пациенти с интерстициална белодробна болест - групата респираторни заболявания, която включва белодробната фиброза. Това е потенциално фатално заболяване, при което съединителната белодробна тъкан се разраства и втвърдява с времето, което нарушава функцията на белите дробове, така че пациентите се задъхват, отслабват и инвалидизират.
При повечето от пациентите участвали в изследването, точните причини за възникналото заболяване не били известни, но голяма част от тях са били мъже, а те са по-предразположени от жените към това заболяване.
Хранителният прием на омега-3 мастни киселини при всеки пациент е определен с кръвни изследвания.
"Резултатите показват, че по-високите нива на омега-3 мастни киселини предсказват по-добри клинични резултати при белодробната фиброза", твърди д-р Джон Ким, в съобщение до университета.
Белите дробове на хората с по-високи нива на омега-3 мастни киселини са били по-способни да обменят въглероден двуокис и кислород - процес, необходим за живота.
Те също така са били по-способни да оцелеят, без да е необходима трансплантация на бял дроб.
Все още не е известно обаче, дали приемането на по-голямо количество омега-3 мастни киселини с храната във вид на хранителни добавки, би помогнало на пациентите.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. Chest, съобщава БТА.
Картофите, пащърнакът и пуйката са сред разнообразните продукти в списъка за коледно пазаруване. Въпреки това със сигурност си струва да се добави още един продукт - особено за тези, които се притесняват за холестерола. Д-р Кевин Хъфман, бариатричен лекар и главен изпълнителен директор на Ambari Nutrition, вярва, че маслото от авокадо може да има..
Учени от Центъра за неврология и клетъчна биология в Португалия нарекоха кафето извор на младостта. Учените са изследвали ефекта на кофеина и други активни вещества в кафето върху биологичните процеси, свързани със стареенето. Основните компоненти на кафето, като кофеин и хлорогенова киселина, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това..
Поляризация (polarization) е думата на 2024 година според речника "Мериъм - Уебстър", съобщава Асошиейтед прес . "Поляризация означава разделение, но специфично – когато се стремим към крайностите, а не към центъра", казва Питър Соколовски, главен редактор на „Мериъм-Уебстър", в интервю за агенцията. В "Мериъм - Уебстър" има няколко определения..
Консумацията на повече плодове и зеленчуци може да намали симптомите на депресия при хора над 45 години. Това показва проучване, направено от учени от Центъра за здравословно остаряване на мозъка към Университета на Нов Южен Уелс в Сидни. Изследването, проведено върху над 3000 двойки близнаци от Австралия, Дания, Швеция и САЩ, е публикувано в..
Виена е една от световните културни столици, известна не само със своите забележителности и красиви коледни базари, но и с кафе традицията си. Там се ражда и едно от най-популярните видове кафе – виенското, което съчетава аромат, вкус, изкуство и история в една чашка. В тази статия ще ви разкажем за произхода на виенското кафе и как може да го..
Когато става въпрос за луксозна трапеза, няколко риби имат върховенство и се предлагат на главозамайващи цени, които отразяват тяхната рядкост, културно значение и изключителен вкус, пише БГНЕС. Червената риба тон Червената риба тон е ценена в Япония заради традиционните сашими и суши. През 2019 г. една червена риба тон беше продадена за невероятните..
Турското кафе със своя уникален аромат и процес на приготвяне, е един от най-автентичните вкусове, които можете да опитате. Кафето по тези земи не е просто кофеинова напитка, а символ на гостоприемство и приятелство. Дълбоко вкоренено в турската култура, пиенето на тази ароматна напитка заедно е ценен момент, който сближава хората и задълбочава..