Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовта към българската литература в наши дни

Поетесата Мирела Иванова в "Добър вечер, София"

В предаването "Добър вечер, София" се връщаме към събитието, на което бяха раздадени Деветите "Годишни награди" на Столичната библиотека за писател и читател на 2023 година. 

За любителите на книгите фактите като статистика бяха повече от обнадеждаващи: читателската аудитория на библиотеката в момента наброява над 91 хиляди души, а над 60% от активните читатели са млади хора до 28 години. 1500 са посещенията дневно в Столичната библиотека, а за деветгодишната история на наградите се забелязва ръст на читателската аудитория над 3 пъти. Броят на заетите книги е повече от 2 пъти, а с обновяването на фонда, сградата и с многото приведени инициативи, библиотеката очаква своя 100 хиляден читател.

На официална церемония бяха наградени едни от най-обичаните и четени български писатели. Важно е да отбележим, че изборът за техните номинации се прави именно от читателската аудитория на библиотеката, въз основа на електронния каталог.

За "Писател на годината" 2023 очаквано и заслужено бе отличен Георги Господинов.

Поетесата Мирела Иванова, която получи приз в категорията "Поет на годината", бе гост в ефира на Радио София, за да ни разкрие своята гледна точка за това какви обстоятелства възродиха отново любовта към българската литература.

"Интересът и нестихващата страст да преоткриваме живота си чрез българската литература са много окуражаващи. Столичната библиотека положи неимоверни, много красиви усилия, за да предизвика този интерес, чрез редица неповторими инициативи: "Зелени библиотеки", конкурсът за млада поезия между софийските ученици, "Млада метафора", който също доведе млади хора, новооткритите филиали на библиотеката", посочи тя. Освен това каза, че усилията и любовта, с която екипът на Столичната библиотека прави всичко това, превръща сградата в един жив, привлекателен, духовен и книжовен център. Важно е да отбележим, че в библиотеката е наличен и дигитален каталог, от който също можем да избираме предпочитани книжни заглавия.

"Похвална е и прозорливостта на екипа на библиотеката в това, да бъдат модерни и едновременно да съхраняват паметта за книгата, за големите духовни фигури с откриването на мемориалните кабинети на Кирил Христов и Симеон Радев. Всъщност, провеждат една изключително далновидна, насочена в бъдещето политика за съхраняването на паметта за писаното слово.", отбеляза още Мирела Иванова.

"София се превърна в един важен, значим, интересен, културен мегаполис, в който се случват невероятни събития във всички сфери на изкуството и културата, дотолкова, че има дни, в които е трудно да направиш избор между великолепните възможности къде да отидеш – дали на изложба, на театър, или на концерт", посочи още тя.

По думите й въодушевяващо е колко много изкуство можем да обикнем и да поемем и най-важно е това, че то заразява в най-високите си измерения именно младите хора.

Да припомним, че през 2023 година празника на буквите и словото 24 май, беше белязан с наградата "Букър", с която бе отличен писателят Георги Господинов за книгата му "Времеубежище", която бе с великолепен превод на Анджела Родел, допринесъл за световната популярност на изданието.

"В момента най-престижните сгради в света са библиотеките, те са най-събиращите сгради, не просто за читатели, а за всякакви активности. На нас ни трябват места за събиране, книги за събиране, трябват ни хора за събиране", подчертава в своето изказване на връчването на Годишните награди на Столичната библиотека, самият Георги Господинов. Ще чуете изказване и на  поета на Георги Константинов, също отличен на церемонията.

Още подробности от атмосферата  на събитието, чуйте в разговора на Яна Спиридонова с поетесата Мирела Иванова.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малкото село предлага много красив и спокоен живот

В Радиокафе гостуваме на Община Мирково. Анелия Бургазлиева е общински съветник и с нея започваме разговора за развитието на региона, традициите и обичаите: "Дойдохме да живеем в Мирково преди 13 години. Бе най-сериозното решение да продължим живота си тук, след като се роди първото ни дете. Първо направих детски оркестър в Златица. Задавам тона с..

публикувано на 12.05.24 в 11:44

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45