Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител действа като политкомисар. "Червената сватба" пропадна, когато наряза с флекс ПСА, обясни той

Георги Георгиев: Случи се спасяването на редник Терзиев от генерал Борисов и останалите партии

Бившият председател на СОС упрекна ПП-ДБ и "Спаси София" в ламтеж за власт и политически рекет на фона на чистка на редови експерти в общината

| Интервю
Георги Георгиев
Снимка: БГНЕС

Областният управител действа като политкомисар. Казусът е изцяло политически.

Това заяви пред БНР Георги Георгиев, общински съветник от ГЕРБ-СДС, бивш председател на Столичния общински съвет, за върнатото решение за разпределението на постоянните комисии от страна на Вяра Тодева. 

Г-жа Тодева връща решението под одобрителните възгласи на ДБ, ПП и "Спаси София", които имат цялата власт в града – кмет, председател на Общинския съвет и 20 от 24-ма районни кметове, с 34% от гласовете, обясни той.

"Направихме огромен компромис, за да заработи съветът, а сега съветът отново е блокиран", отчете Георгиев. Това според него се е  случило "въпреки мъртвата хватка".

"59 от 61 общински съветници, когато в 12 часа избрахме техен човек за председател. Гласувахме, за да отпушим работата. Тогава бяхме добрите, правилникът беше спазен."

Чрез връщането от областния управител се упражнява натиск, за да може да получат още председателски места в комисиите. Това е борба за власт, категоричен е той. Според него е налице "политически рекет".

В предаването "Преди всички" той припомни принципа "власт власт възпира". По думите му "този ламтеж за власт трябва да бъде овладян".

Дотук първата жертва е бюджетът на София, подчерта Георгиев.  

В бюджета е премахната изцяло успешна програма за деца със специални образователни потребности. В замяна на това в новия бюджет е предложено "половин лева от парите на софиянци да се раздават без ясни критерии на иновативни и технологични компании, нещо от рода на ядливите чашки и чинийки", съобщи Георги Георгиев.

"Това са важните разговори, които трябва да водим – как да се управлява градът, а не борбата да трудоустроим още няколко от кадрите на т.нар. Промяна, "спасители" и прочее."

Георгиев предупреди за "чистка на редови експерти" в общината, която до момента струва над 100 000 лева за обезщетения. Общинският съвет губи експерти. Десетки са освободените, на които се предлагат до 6 заплати обезщетение "или започват дисциплинарни производства срещу тях", каза той.

"С чужда пита правят помен. С нашите пари плащат обезщетения, за да разчистят сметките си с хора, които са си вършили работата. Даваме много лош знак към младите хора, които е трудно да бъдат убедени да започнат работа в публични институции, да работят за обществото, вместо в адвокатски кантори и в големи компании, след което при смяна на караула и редовите юристи да се разделят с работата си – това е несериозно. А заместник-кметът, който е назначен по правни въпроси, няма юридическа правоспособност."

"Нашата грижа е включително да спасяваме София от нейните спасители", коментира в заключение Георги Георгиев.

"Това, което се случи, е спасяването на редник Терзиев от екипа на генерал Борисов и останалите партии. Защото кършиха ръце три месеца колегите" - така Георгиев отвърна на упреците за "червена сватба", отправени от Борис Бонев от "Спаси София". "Червената сватба" пропадна, когато областният управител Вяра Тодева "се намеси с флекса и наряза Паметника на съветската армия", допълни Георгиев и припомни, че той самият е автор на тезата за "червена сватба".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Алена и Юлиян Вергови

"Четенето е модерно!" и още по-приятно с любими актьори в Градската градина

До 8 юни в Градската градина до Народния театър "Иван Вазов" продължава инициативата "Четенето е модерно!" , организирана от Столичната община в Месеца на детето. В трите дни обичани български актьори четат любими свои книги всяка вечер между 17:00 и 19:00 ч . В първата вечер специални гости бяха Юлиан и Алена Вергови , които..

публикувано на 07.06.24 в 11:48

Тежка катастрофа пред мол в София, двама са в болница

Тежка катастрофа е станала пред популярен мол в София. На кръстовището между булевард "Черни връх" и улица "Сребърна" са се ударили две коли, едната се е забила в електрически стълб.  Сигналът за инцидента е подаден в 7:41 часа в петък, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в столицата. Към мястото на ПТП-то са изпратени..

публикувано на 07.06.24 в 10:52

МОН представя анализ на резултатите от НВО след IV клас

В 12 часа в Министерството на образованието и науката ресорният министър проф. Галин Цоков ще представи анализ на резултатите от държавните зрелостни изпити и от Националното външно оценяване в 4-ти клас, които се проведоха миналия месец.  Близо 47 000 дванайсетокласни се явиха на първата матура по български език и литература, а над 46 000 на..

публикувано на 07.06.24 в 08:21

Летище София се нареди сред първите 8 европейски аеропорта с Carbon Accredited Level IV

Летище София получи сертификат с Ниво 4 за намаляване на въглеродните емисии ( Airport Carbon Accredited Level IV – Transformation ), съобщиха от компанията концесионер. Такава акредитация имат само още 8 летища в Европа - новото летище на Истанбул; парижките – Шарл де Гол, Бурже и Орли; Марсилия; Цюрих; Лондон-Лутън и Базел ...

публикувано на 06.06.24 в 15:16

Транспортират пострадала жена от Сандански до София с въздушната линейка

Въздушната линейка ще транспортира пострадала жена от Сандански в София. Тя е с опасност а живота след инцидент при паркиране вчера, съобщи БНТ. Близките на пострадалата са поискали въздушна линейка да я транспортира в столично лечебно заведение. Жената ще бъде настанена  в "Пирогов".

публикувано на 06.06.24 в 12:47

Къде спира водата в София днес

Във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Буйновско ждрело“, в.з. Калфин дол, се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 17.00 часа на живеещите в района на в.з. Терасите, в.з. Бункера, в.з. Малинова долина/Бункера/ и в.з. Калфин дол. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа, „Софийска вода“ ще осигури..

публикувано на 06.06.24 в 06:18

Изрисувайте си индийски слон за късмет

В ателието "Слон за късмет"  тази събота може да се запознаете с индийските слоници Фрося и Луиза , които станаха любимки на много посетители на Софийския зоопарк. Водеща е Росица Маринова – художник-биолог. Вече 21 години тя е водещ на творческите екологични ателиета на Център АЛОС, автор е на 9-те мозайки от капачки в зоопарка.  Ателието..

публикувано на 05.06.24 в 17:45