Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата песен на Тома Здравков е за малкото, но истински приятели

Заглавието ѝ - "Напред" е избрано, защото е дума, символ на действието

Ние, рокаджиите, не се стремим да правим музика за масовката, казва Тома

Уникалният певец Тома Здравков бе гост в предаването "Добър вечер, София", носейки ароматен полъх от Родопите, за да разкаже за добрите новини, добрите поводи и новите проекти, които го водят "Напред" в професионалния му път.

"Това е хубавото в правенето на музика, че ако не ти харесва песента… можеш да се занимаваш с нещо друго, каза той по повод новата си песен "Напред". Тя имаше много работни заглавия – трябваше да се казва "Скачам" или "В огъня", да изразява нещо, свързано с приятелството, но реших да е "Напред" - дума, която е символ на действието. Песента е за приятелите, за хората, които знам, че са малко, защото в днешно време приятелството е лукс, също като материалния свят, в който живеем и много обичаме да се сравняваме с другите – кой какво има и какво няма. Когато никой няма нищо, тогава си личи истинското приятелство", споделя Тома Здравков.

Музиката и основата на текста са сътворени от самия него, но лириката е с редакцията на  Румен Гайдев-Гаро, автор на много хитови песни.

Разкрива, че е щастлив да споделя творческите си мигове с момчетата от своята група – Ванката, Жоро, Ненчо и Стенли -  "хора, които имат отношение към музиката и са добри в това, което правят".

Въздействието на една песен се усеща особено силно в емоцията от живата среща, смята певецът. Моментът, в който се срещаш с публиката – това е тръпката, това е да си музикант и смисълът на всичко, невидимата връзка с нея те прави най-щастлив, споделя с вълнение той.

"Ние, рокаджиите, изначално не се стремим да правим музика за масовката. Нашият жанр винаги е бил за хората, които съвсем съзнателно ще изслушат парчето, ще се асоциират с него", поясни Тома Здравков.

Чуйте откровения разговор на Яна Спиридонова и един разказ  в много нюанси за живота и емоциите  в музиката.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45

Зрелищно и цветно

Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Велико Търново на 11 май. С подробностите слушаме Лили Осойска от сдружение “Жените Мотористи ЕМпауърд България”: "Днес празнуваме за пръв път извън София. Тази година честваме за шести път, шествието с мотори е зрелищно и цветно. Това си е наш празник, все повече жени..

публикувано на 11.05.24 в 09:46

"Любов по сценарий в Холивуд" ще се случи на 14 май

С актьорите Жанет Милска, Николай Тодоров и режисьора Камен Коев говорим за "Любов, по сценарий в Холивуд", представление с предстояща премиера по музика на Милица Гладнишка и Иван Велчев. Какво ни очаква в предстоящия спектакъл? "Много любов – истинска, истерична, злобна, смешна", увери ни Жанет. "С Жани и Камен се познаваме..

публикувано на 10.05.24 в 19:27

Рисковете пред Княжевската минерална баня се увеличават

Най-старата минерална баня в София е застрашена не само сградата, но и минералната вода изобщо, поради строителство в близки имоти. Не е извършен ежегоден хидрогеоложки монторинг, за да се установи дали строителството на търговски комплекс наблизо не е увредило трайно находището. А самата баня, която е най-старата в София, датираща от..

публикувано на 10.05.24 в 18:01

Безплатни белодробни изследвания за пушачи

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в четири града в страната от специалисти-пулмолози. Изследванията са част от Националната кампания "За живот без тютюнев дим" на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев..

публикувано на 10.05.24 в 17:41
Александър Христов

Изборите и избирателната пасивност

Официално в полунощ на 9 срещу 10 март 2024 г. започна предизборната кампания за насрочените на девети юни избори за народни представители в следващия парламент, както и за български евродепутати. Кампанията ще продължи до полунощ на 7 юни. Каква е ефективната политическа комуникация в контекста на предстоящите избори? Коментар по темата направи..

публикувано на 10.05.24 в 16:26