Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 април ОКИ "Красно село"

"Мъртвешки танц" по Стриндберг - сложната връзка любов-омраза в човешките отношения

Част от екипа гостува в "Добър вечер, София"

Крис Илиев с част от екипа на "Мъртвешки танц" в "Добър вечер, София"
Снимка: Деси Попова

За постановката "Мъртвешки танц“, с отзвук от неотдавна състоялата се премиера разговаряхме в предаването "Добър вечер, София"с актьорите Християна Стоименова и Михаил Иванов, както и с режисьора Ивелина Колева.

Режисьорът Ивелина Колева,  за която това е дипломен спектакъл сподели, че за нея особено вълнуваща е била първата среща с публиката преди премиерата:

"Тя беше като генерална репетиция с публика, повечето студенти от Нов български университет и приятели. Тогава аз им казах – всичко е във вашите ръце."

Актрисата Християна Стоименова разкри своите емоции за премиерата следващия ден:

"За мен беше голямо предизвикателство срещата с театрална публика и с хора, които бяха не само наши преподаватели, но и такива от артистичната сфера. От друга страна, напрежението беше доста голямо в точния час и ден на премиерата, който чакахме 6 месеца. Беше много приятно, но си беше и изпитание" посочи тя и допълни, че усилията на екипа са довели до добър резултат, ако се съди по реакциите на публиката.

"Обратната връзка беше разнопосочна, което значи, че сме успели да провокираме емоциите им в различни градуси, така че, смятам, че си свършихме работата", каза още Стоименова.

Актьорът Михаил Иванов също сподели вълнението от състоялото се в две последователни дати представление:

"Беше много забавно, защото самият персонаж е твърде далеч от това, което съм аз", а за мен това винаги е приятно." 

"Това беше моят избор за дипломен спектакъл, тъй като вече приключих и с 3-ти дипломантски семестър в НБУ. Имах шанс да се дипломирам и с други два заглавия, на които моето име е обозначено като режисьор, но предпочетох да направя точно този спектакъл, основно съм актриса, от София съм, но съм живяла и в други градове. Била съм в Старозагорския драматичен театър, в Русе, в Пловдив, докато в един момент не стигнах до решението, че искам да "подскоча" няколко стъпала нагоре, или надолу – винаги има риск. Грабнах това заглавие известно сред актьорската гилдия с това, че доста професионалисти, режисьори, артисти не биха посегнали точно към него –"Мъртвешки танц" на Стриндберг. Защото драматургията е изключително заплетена, сам по себе си е психологически театър, но съдържа множество символи, които умело са обвързани във вътрешността му един с друг, както и самите герои, тримата актьори изпълняващи тези роли" посочи Ивелина Колева и допълни, че е сложно да направиш анализ, който да съответства на истината.

"Този анализ трябва да е изключително прецизен, за да може след това актьорите да се чувстват спокойни по време на процеса, да намират опорните точки, върху които да градят тези образи, които пак казвам, сами по себе си са много сложни", категорична е тя.

По думите й темата е тежка – за токсичните отношения за връзката любов-омраза.

"Посягайки към тази пиеса, видях себе си, моя живот в миналото и счетох, че мога да вложа много емоция и мисъл в нея", разкри режисьорът.

Третата "луда глава" в постановъчния екип е Мартин Герасков.

"Той е нашият стълб, тъй като е професионален актьор, предполагам, че точно това е предизвикателството към нашите млади артисти, да скочат наравно с един такъв актьор, какъвто е той и в същото време да се почувстват сигурни и равностойни като партньори", поясни Колева.

Сценографията на представлението е поверена на Теодора Лазарова, хореограф е Яница Атанасова, композитор е Кристина Савова, която също е студент и млад прохождащ талант.

Процесът на работа и изследване върху пиесата, както и работата с всеки един от екипа им отнема около 6 месеца.

"Важно е, че някак си се намерихме като екип съмишленици, защото да правиш независим театър и въобще независимо изкуство днес е много трудно, ако нямаш екип, който да ти е стълб и добри партньори, както на сцената, така и зад нея", изтъкна Християна Стоименова.

"Целият процес, който извървяхме заедно – търсенията, намиранията ни, връщанията, проблемите, беше по-лесно преодолим главно заради екипа", допълни тя.

Екипът на представлението изрази благодарност към ОКИ "Красно село" за предоставеното пространство, което много е помогнало  на спектакъла, тъй като е алтернативно и е подземие, създава различно усещане и атмосферата се променя, разкриват те.

Най-близката предстояща дата на представлението "Мъртвешки танц" по  Стриндберг е на 21 април 2024 г., неделя, за повече информация може да последвате и фейсбук страницата на представлението.

Още аспекти, чуйте в разговора на Крис и Деси в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Препоръки при пътуване по празниците

Започнаха проверки на държавата  за нелоялни практики при организираните туристически пътувания в началото на активния летен сезон. Сред нарушенията на туроператорите са опити за ограничаване на правата на туристите, дадени им със закон. В други случаи, при разминаване между предоставените на място туристически услуги и обещаните в офертата, е..

публикувано на 02.05.24 в 17:27

Обучение по оцеляване за младежи

Младежи от 7 държави преминаха уроци по оцеляване в кризисни ситуации във Врачанския Балкан. Сред тях са студенти от програмата "Еразъм", които прекараха повече от седмица сред горите на Искърското дефиле в бившо училище, превърнато в младежки еко лагер. През август сдружение "Младежда" ще организира още едно обучение в село Очиндол за..

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Изложба "Из историята на графитите и уличното изкуство в София"

Изложбата "Из историята на графитите и уличното изкуство в София” е продължение на книгата " Sofia Urban Art. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес" създадена декември 2023, като опит да се проследи развитие­то на тази субкултура в българската столица. Стъпвайки на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри,..

публикувано на 02.05.24 в 16:25

Нагласите на българите към пенсионната система

Всеки десети пълнолетен гражданин на страната посочва, че се е случвало за по-малко от година да работи, без да се осигурява. Това се е случвало при 9,6% от участниците в мащабен анализ за нагласите към пенсионната система у нас, представено от Парламентарния център за проучвания. 53% не са доволни от пенсията си, 35,4% отчасти, а 11% са напълно..

публикувано на 02.05.24 в 15:15

ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София. По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София, образувано по жалба на екологични сдружения. Според съдиите,..

публикувано на 02.05.24 в 15:14
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал "Антистатик" предлага много "Повече от един танц"

17-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" ще се проведе от 7 до 23 май под мотото "Повече от един танц" . В първите дни в Гьоте Институт са предвидени лекции от образователна програма на фестивала "Без дистанция" с вход свободен. Боян Манчев ще говори на тема "Вещерски танци" (7 май),..

публикувано на 02.05.24 в 12:48