Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 20 април, с премиерен клип в yotube

Група "Порок" представя своята песен-послание "Когато часът удари"

Яна Спиридонова с гостите от група "Порок"
Снимка: Роман Михайлов

Непорочно забавният екип на предаването "Добър вечер, София", посрещна своите гости – група "Порок", по-точно част от тях – барабанистът Мартин Димитров и Кирил Миланов – китарист и текстописец, а липсващата част от групата са братята Никола Филчев – композитор и аранжьор и Борис Филчев.

"Казваме се група "Порок", но това не винаги е било така. Започнахме да свирим заедно преди 10 години под името "Стереоръж", под това име набрахме популярност, имахме концерти в чужбина, но в един момент решихме да направим завой с писане на песни на български език с което искахме да променим и името, използвайки игра на думи като по-рок, а не по-джаз, например. Другият вариант беше "По-етно фолк", но решихме да се спрем на "По-рок", разкриха те.

"Държим да кажем, че правим музиката в стил сърце и заради самата музика. Надяваме се това да ни отличава от някакъв конкретен вид стил, тъй като погледнато в сегашно време, в песните си съчетаваме много стилове – рок, хардрок, дори казачок и етнофолк", поясняват от групата. В ефира на Радио София те представиха песента "Щом удари часът", която на 20 април ще има своето премиерно излъчване в youtube. Цялата организация покрай създаването и излъчването на клипа се дължи на Влади Гюров със който групата се среща на един уъркшоп. Ето какво разказаха за него музикантите:

"Влади Гюров е на 38 години, в инвалидна количка, но това не му пречи да върши всички активности за които цял живот е мечтал и продължава да живее живота си много по-активно от средностатистическия живот. За тези 20 години той намира начин да кара ски, сноуборд, колело, да изкачва планини, да спортува баскетбол и други спортове, участвал е в първенство по парашутизъм.

"Влади е основно действащо лице в клипа, с което искаме да подарим на всички едно послание, посланието на Влади, който казва, че не иска да прави нещата сам за себе си, а за да помага и на други в неговото положение да излязат от мисълта за четирите стени на стаята си, защото могат да бъдат по-ползотворни, полезни, полезни за обществото и по-живи от всякога", казват с вдъхновение музикантите. 

Вдъхновени от енергията и желанието му да не се оплаква и да намира алтернативи, "Порок" решават да направят нещо, което хем да не е прекалено преекспонирано, хем да покажат част от неговите активности.

"Смятаме, че се получи много добре и хората могат да видят това в клипа ни в youtube на 20 април", разкриха от групата.

"Целта ни беше цялото послание да е супер позитивно, защото знаете, тази тематика е малко мрачна, сива, има още какво да се иска от системата, от обществото", казват още те. Не забравяйте да видите клипа на "Когато часът удари".

Още от интересния разговор на Яна и Роман, чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Препоръки при пътуване по празниците

Започнаха проверки на държавата  за нелоялни практики при организираните туристически пътувания в началото на активния летен сезон. Сред нарушенията на туроператорите са опити за ограничаване на правата на туристите, дадени им със закон. В други случаи, при разминаване между предоставените на място туристически услуги и обещаните в офертата, е..

публикувано на 02.05.24 в 17:27

Обучение по оцеляване за младежи

Младежи от 7 държави преминаха уроци по оцеляване в кризисни ситуации във Врачанския Балкан. Сред тях са студенти от програмата "Еразъм", които прекараха повече от седмица сред горите на Искърското дефиле в бившо училище, превърнато в младежки еко лагер. През август сдружение "Младежда" ще организира още едно обучение в село Очиндол за..

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Изложба "Из историята на графитите и уличното изкуство в София"

Изложбата "Из историята на графитите и уличното изкуство в София” е продължение на книгата " Sofia Urban Art. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес" създадена декември 2023, като опит да се проследи развитие­то на тази субкултура в българската столица. Стъпвайки на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри,..

публикувано на 02.05.24 в 16:25

Нагласите на българите към пенсионната система

Всеки десети пълнолетен гражданин на страната посочва, че се е случвало за по-малко от година да работи, без да се осигурява. Това се е случвало при 9,6% от участниците в мащабен анализ за нагласите към пенсионната система у нас, представено от Парламентарния център за проучвания. 53% не са доволни от пенсията си, 35,4% отчасти, а 11% са напълно..

публикувано на 02.05.24 в 15:15

ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София. По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София, образувано по жалба на екологични сдружения. Според съдиите,..

публикувано на 02.05.24 в 15:14
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал "Антистатик" предлага много "Повече от един танц"

17-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" ще се проведе от 7 до 23 май под мотото "Повече от един танц" . В първите дни в Гьоте Институт са предвидени лекции от образователна програма на фестивала "Без дистанция" с вход свободен. Боян Манчев ще говори на тема "Вещерски танци" (7 май),..

публикувано на 02.05.24 в 12:48