Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудът от 3 до 6 май се заплаща двойно

За 6 май няма компенсиращ почивен ден

Снимка: архив

Въпреки че през тази година официалният празник 6 май - Гергьовден, съвпада с четвъртия почивен ден от великденските празници, понеделник, той не се компенсира с неприсъствен ден, така първият работен ден е 7 май. Това уточняват от Главната инспекция по труда (ГИТ).

Според Кодекса на труда само при официалните празници, които съвпадат със събота и или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени.

От тази разпоредба са изключени и четирите празнични дни за Великден, тъй като те винаги са от петък до понеделник и според закона не се компенсират с допълнителни почивни.

Инспекцията по труда напомня, че съгласно Кодекса на труда и четирите почивни дни за Великден - от 3 май до 6 май, включително, са обявени за официални празници.

За положения през тях труд работодателят дължи минимум двойно увеличение на дневното възнаграждение. Ако трудът е и извънреден, той също се заплаща с допълнително 100% увеличение.

През месец май официални празници са също 1 и 24 май

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Христов

Изборите и избирателната пасивност

Официално в полунощ на 9 срещу 10 март 2024 г. започна предизборната кампания за насрочените на девети юни избори за народни представители в следващия парламент, както и за български евродепутати. Кампанията ще продължи до полунощ на 7 юни. Каква е ефективната политическа комуникация в контекста на предстоящите избори? Коментар по темата направи..

публикувано на 10.05.24 в 16:26

Всяка комуникация със социален елемент е печеливша

През последните десетилетия различните рекламни послания достигат до нас чрез различни медийни канали. За целта, все по-креативно се използват и социалните мрежи. Помага или пречи обаче, изкуственият интелект в изработката на реклами? Според проф. Христо Кафтанджиев от Факултета по журналистика на Софийския университет и ръководител на..

публикувано на 10.05.24 в 15:16

Първа заплаха за Израел от САЩ

Кои са най-важните новини от седмицата от САЩ предаде Младен Петков от Вашингтон. Тази седмица за първи път американският президент Джо Байдън заплаши Израел, че може да спре военната помощ за страната в продължаващата седми месец война. Заплахата доведе от бърза реакция от израелският премиер Бенямин Нетаняху, който каза, че страната му ако се..

публикувано на 10.05.24 в 15:11
Румен Иванов

Нарушителите на пътя заедно с фиша вече ще получават писма от близки на загинали в ПТП

От днес започва националната кампания за пътна безопасност "Написах ти писмо“, която цели да накара хората да се замислят, как точно подхождат, когато се качват в автомобила, тъй като в същността си той представлява една тежка машина, движеща се с много бърза скорост. Той служи не само да стигане от точка „А“ до точка „Б“, но когато не бъде..

публикувано на 10.05.24 в 14:55

Нови Ромео и Жулиета в Младежкия театър "Николай Бинев"

Теодор Ненов и Дара Димитрова ще влязат в ролите на Ромео и Жулиета в постановката на Анастасия Събева в Младежкия театър "Николай Бинев". Двамата ще направят своята премиера на 15.05.24 в компанията на Койна Русева, Августина-Калина Петкова, Боян Арсов, Веселин Калановски, Юлиян Петров, Неда Спасова, Станислава Николова, Ахмед Юмер, Стефан..

публикувано на 10.05.24 в 14:55
Снимки: dyulgerov.blogspot.com

Ангел Дюлгеров пуска втори самостоятелен албум на 21 май

В парчето известният композитор и аранжор е записал вокали, китари, цигулка, пиано, бас. "Когато работя с други изпълнители, няма как да не се съобразя с техните изисквания, история и стил. В авторския ми албум, нещата са много по-искрени , такива, каквито ги усещам, не си поставям чужди рамки. Просто – стремя се да създавам изкуство ...

публикувано на 10.05.24 в 13:55

Предстои финалът на Тийноватор 6

публикувано на 10.05.24 в 13:22