Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Форум", 14.06.24: Климатичните аномалии

Бяла Слатина
Снимка: Ива Антонова

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха:

  • Метеорологичните аномалии.
  • Доброволчеството при бедствия и аварии.
  • Военна  подготовка на младите хора в България.
  • Заплашен ли е мирът в Европа?
  • Високите технологии и изкуствения интелект.

Коментаторите:

Данита Заричинова

Данита Заричинова е еколог по образование и природозащитник по душа. От 10 години работи в сдружение "За Земята" - едно от най-старите български екологични организации. Тя е и активист за граждански права, а през 2022 г. беше от организаторите на шествията в подкрепа на Украйна. Учредител е на Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм. В свободното си време е или в планината или на някое музикално събитие. От ученичка е доброволец, където има нужда - от природозащитни акции, до работа с младежи в бежански лагери.

Стоил Цицелков

Стоил Цицелков е председател на Обединението за честни избори (ОЧИ), един от учредителите на Обществения съвет към ЦИК и доскоро негов председател, политически анализатор и културен антрополог с фокус върху приобщаващото развитие чрез разширяване на гражданските, политическите и културните права. Учил е в Австралия, Дания и Швеция. Има богат опит като наблюдател и анализатор на избори в различни международни организации. Два поредни мандата е избран за член на борда на Европейската асоциация за защита на правата на човека и е вицепрезидент на нейния български филиал.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ружа Райчева

"Форум", 21.06.24: Кой не е за парламента

В края на седмицата, в която започна работата на 50-ото Народно събрание, коментатор във „Форум“ е Ружа Райчева. Тя е политически репортер в OFFNews и може да разкаже интересни детайли от начина, по който на журналистите (не) им се позволява да отразяват дейността на народните представители и политически лидери. Освен това Ружа Райчева..

публикувано на 21.06.24 в 18:20

Водородният електромобил - въпрос на време, а не дали

В рамките на инициативата "Водородни дни" през тази седмица (18-20 юни) столичани имаха възможност да разгледат и да направят демонстрационна обиколка с водороден автобус. Както се очакваше, интересът беше огромен – както от граждани, така и от фирми, отбеляза пред БНР-Радио София доц. д-р Благой Бурдин от Института по електрохимия и..

публикувано на 21.06.24 в 17:28
Младите ентусиасти за промяната в града - Адрияна Михайлова и Кремена Георгиева

Покана за артисти и културни мениджъри

Устойчивото развитие на градската среда е акцентът в разговора с Адрияна Михайлова – един от най-активните ентусиасти за промяната в града. В разговора стана дума за различните проекти и инициативи, проведени с цел промяна на културния облик на града, за новите арт пространства и преосмислянето и оживяването на стари такива, както и проектът..

публикувано на 21.06.24 в 17:10

Приобщаването на ЛГБТИ би довело до икономически растеж

Доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) по поръчка на фондация "Глас" разкрива как хомофобията и борбата с нея може да се отрази на българската икономика. В него се изтъква, че пълните права и приобщаването на ЛГБТИ+ хората (с различна сексуална ориентация) са свързани с по-високи нива на икономическо развитие и благосъстояние...

публикувано на 21.06.24 в 16:15

Питър Левин за психичната травма и езика на тялото

Питър Левин е изключителен изследовател на травмата, зависимостите и проблемите, които спират развитието на личностния ни потенциал. Днес всички сме зависими от много неща – никотин, наркотици, алкохол, а в добрия смисъл и от обичта от грижата на другите. С психолога Пламен Димитров представяме книгата "Безмълвен глас – как тялото се..

публикувано на 21.06.24 в 16:05

Район "Оборище" създаде своя градина за градско земеделие

Район „Оборище“ създаде своя градина за градско земеделие. Тя се намира на покрива на сградата на бул. “Мадрид” 1, в която се помещава районната администрация. Проектът е осъществен в сътрудничество с Лесотехническия университет и @inka_v_gradinka, а зам.-кметовете на „Оборище“ полагат грижи за нея. Целта на районната администрация е да..

публикувано на 21.06.24 в 15:55

Ученици бяха отличени на Sci High STEM фест за проект за земеделски култури

Преди дни се проведе Националният Sci High STEM Фест в Биологическия факултет на Софийския университет. Събитието привлече 150 души от различни възрасти и градове, които имаха възможността да се потопят в света на науката и да усетят изследователския дух. Щандовете на ученически отбори от Кнежа, Козлодуй, Хасково и София представиха теми..

публикувано на 21.06.24 в 15:23