Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да постигнем баланс между храната и емоциите?

Руми Илиева: "Вместо да се храниш емоционално, дишай осъзнато."

"Не отлагай, започни сега", съветва тя. Чуйте.

Руми Илиева
Снимка: Радио София

Грижата за тялото е комплексна, тя минава през много неща. Един от пътищата до тялото може да бъде храната. Чрез нея освен хранителни вещества в тялото вкарваме абсолютно всичко. Ако вкараме вредни неща, може да очакваме лоши резултати, ако вкарваме полезни за нас неща, можем да очакваме здраве, това сподели Руми Илиева в предаването "Добър вечер, София".

В правилната грижа за нашето тяло е необходимо за внимаваме в конкретни детайли, на пръв поглед почти незабележими, но твърде важни.

Ако не знаеш какво е написано на етикета на опаковката, просто не го ядеш. Хранителните източници от които приготвяме храната може да са плодове, зеленчуци, ядки, семена, месо, мляко, твърди тя. 

Щом при закупуването им сме запознати с информацията на етикета и консумираме прясно приготвената от тях храна, то това би било здравословно и добро за нас.

Друг основен момент е в какво вярваме и каква е нашата нагласа в усвояването на храната, подчерта Руми Илиева. Тя се позова на направено изследване в което се установява, че нагласата повлиява на хормоните ни, върху това как усвояваме храната. Примерът който тя посочи може да проследите в разговора.

"Ако вярваш, че това с което се храниш е нездравословно, това ти влияе много по-зле, отколкото на човек консумиращ същата храна с убеждението, че се храни здравословно", поясни тя.

Как да се предпазим от омагьосания кръг на диетите?

"Ако човек вземе една голяма чиния, диаметър 30 см., половината да я напълни със зеленчуци, но нека изключим шопската салата, защото тя не е зеленчукова, защото от ботаническа гледна точка всичко, което има семенца е плод – домат, краставица, чушка, но именно зеленчуците са храната, която ни дава най-много здраве, те съдържат фибри, витамини и минерали, а калориите клонят към нула. Ако напълните чинията си със зеленчуци, основно зеленолистни – магданоз, копър, лук, броколи, карфиол, моркови, цвекло, зеле, а в другата половина на чинията сложите парче месо, или риба, а в третата половина  сложите ориз или картофи, приготвени с малко мазнина,то ще получите едно доста задоволително хранене, започвайки със салатата. Пробвайте поне за седмица, за да видите как ви се отразява", посъветва Руми Илиева.

"Повечето хора не вярват, че знанието е вътре в тях. Ние не се доверяваме на това, което усеща тялото ни, от коя храна ни е добре, или не добре, а в същото време се доверяваме на статии, изследвания, защото нямаме вяра на себе си", посочи тя.

Да се храним само тогава, когато сме гладни.  Ако се храним планирано, по часове, то нека заменим думичката “Трябва“ с думичката “искам“., съветва Руми Илиева. Тя посочи примери от своя личен опит.

Да се грижим не само за физическото тяло, но и за емоциите си, които също са свързани с храненето.

Когато сме били малки първото нещо, което ни е успокоявало е кърменето. Така от първия ни ден в нас е запечатано, че храната винаги може да ни успокои. Така нареченото "емоционално хранене" е свързано именно с това.

Как да се самонаблюдаваме за да избегнем този капан?

"Първата крачка е да започнем да забелязваме, че това се случва най-често, след като сме го направили. На по-късен етап ще започнем да се хващаме докато го правим и след известно самонаблюдение ще уловим момента преди да започнем да го правим. Как да постъпим след това?

Дишай!

Когато сте изнервени, поемете осъзнато дъх. Единственото нещо, което можем да контролираме в тялото си е дишането, всичко останало се случва автономно и това не е случайно. Когато вдишаме и издишаме осъзнато, лъчът на нашето съзнание и нашето внимание се насочва, концентрира върху дишането. Когато подишам няколко минути, ние "зануляваме" безпокойството, гнева, или друго емоционално състояние и можем да се насочим към това, каква е истинската ни нужда, която да задоволим, без да поемаме излишно количество храна, разкри Илиева.

"От понеделник – няма шега!"

Не отлагай, започни сега, защото ако отлагаш, няма да започнеш никога, съветва тя.

Още интересни аспекти, открийте в разговора на Крис и Деси с Руми Илиева в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Халкидики

Слънчево, с купеста облачност в планините

През днешния ден над България ще бъде слънчево, съобщават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони от страната - умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, в София - около 33°. В планините ще бъде слънчево, в следобедните..

публикувано на 13.08.25 в 06:25

Движението по бул. "Ломско шосе" вече е пуснато

На 9 август 2025 г. започна ремонтът на участък от бул. "Ломско шосе". Заради тези дейности беше забранено движението по участък от булеварда – между ул. “107” до бензиностанция "ЕКО" при ул. "Васил Левски" (моста при жп линията в ж.к. “Обеля“). Движението обаче вече е пуснато - посочи репортерът на БНР - Радио София, Надежда Герова . “Намирам се на..

публикувано на 12.08.25 в 17:54

От Инициативата "Реките на София" търсят доброволци

Инициативата "Реките на София" кани всеки, който има желание да стане активен участник в трансформацията на Софийските реки, да се включи в подготовката на фестивала. Поредното шесто издание на фестивала ще се проведе в столицата от 25 август до 1 септември. Доброволците имат за задача да оказват съдействие с всичко - от подготовка на терен,..

публикувано на 12.08.25 в 16:48
Иво Емануилов

Гарантират ли новите правила на ЕС етичното използване на изкуствения интелект?

От 2 август 2025 г. в Европейския съюз влязоха в сила нови правила за разработване и използване на модели с изкуствен интелект с общо предназначение (ИИОП) – технологии, които стоят в основата на системи като ChatGPT, Gemini, Copilot и други генеративни AI решения.  “На първо място е добре да обясним какво всъщност се крие зад това..

публикувано на 12.08.25 в 16:28
Кирил Григоров - киберспециалист

Кирил Григоров: Огромни масиви от лични данни се завъртат в публичното пространство

Напоследък станаха много чести случаите, в които хора, които не са теглили приложението Телеграм се оказаха със създадени профили там, за които дори не подозират. Какво ново трябва да знаем за киберсигурността и кибер света?“Подобен тип фалшиви профили или кражба на профили се случва и в други приложения - Viber, WhatsApp и други. Основният..

публикувано на 12.08.25 в 15:21

Васил Терзиев: Нова зелена растителност ще бъде засадена в най-уязвимите точки на столицата

Нова зелена растителност ще бъде засадена в най-уязвимите точки на столицата, съобщава кметът Васил Терзиев. Повече зеленина се предвижда да има в „Младост 2“, „Обеля 2“ и по ключови булеварди в града.  Сред проектите, по които се работи в общината, има и по-нестандартни предложения, като „мобилна горичка“ в Северния парк и вертикална градина на..

публикувано на 12.08.25 в 13:43

В Националния археологически музей откриват втора изложба този месец

В разгара на този археологичен сезон, на 5 август в Националния археологически институт и музей към БАН се състоя откриването на изложбата "С една глава по-висока" , която бе представена от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински. В рамките на изложбата за първи път беше показана напълно реставрираната антична мраморна статуя в човешки ръст,..

публикувано на 12.08.25 в 13:20