Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нискомасленото кисело мляко - трябва ли да внимаваме с консумацията му?

Киселото мляко с овесени ядки се смята за здравословна закуска
Снимка: Рixabay

Любителите на нискомасленото кисело мляко трябва да внимават, защото мислейки, че се хранят здравословно, може всъщност да си вредят. Това става ясно от думите на професор Тим Спектър - лекар, професор по генетика, цитиран от Mirror.

В подкаста ZOE Science and Nutrition, професор Спектър говори с д-р Крис Ван Тулекен за опасностите, които крие нискомасленото кисело мляко като ултрапреработена храна.
„Ако на опаковката е написано, че е нискомаслено, вероятността да имате фалшиво кисело мляко е по-голяма, отколкото ако е пълномаслено“, казва проф. Спектър.

Една от илюзиите на нашата система за снабдяване с храни е, че тя съществува, за да ни доставя храна, а не това е начинът, по който работи. Тя съществува, за да извлича пари от нас и затова гениалността на нискомасленото кисело мляко е, че можете да го продавате на по-висока цена, именно защото в него няма мазнини“, отбеляза Ван Тулекен.

Експертът обясни, че много производители на нискомаслено кисело мляко използват модифицирано царевично нишесте или ксантанова гума, за да възпроизведат вкуса и текстурата на пълномасленото кисело мляко, но това означава, че в продукта са добавени много повече съставки, което пък го превръща в ултрапреработена храна.

„Нищо от това не е направено с оглед на нашето здраве“, добавя д-р Крис Ван Тулекен.

Професор Тим Спектър предупреждава за опасностите, които крият ултрапреработените храни, наричайки ги „бомба със закъснител в бъдещето“, защото могат да имат дългосрочно въздействие върху здравето.


По публикацията работи: Елица Елефтерова - Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В сьомгата се съдържа витамин D

Витамин D намалява риска от диабет с 15%

Повече от 4 млн. британци живеят с диабет, като 90% от тях страдат от тип 2 . Последните изследвания обаче дават надежда за борба с това изтощително заболяване. При проучване на лица с „преддиабет“ - или повишени нива на кръвната захар - е установено, че една ключова хранителна съставка намалява риска от диабет с 15% , съобщават от  Diabetes UК ,..

публикувано на 15.11.24 в 10:07
Саманта Харви

Британката Саманта Харви спечели "Букър" с романа си "Orbital"

Британската писателка Саманта Харви спечели тазгодишната литературна награда "Букър" за романа си "Orbital" на церемония в Лондон. "Малък, странен, красив" - така журито определи романа на Саманта Харви, който е само от 136 страници . Това е книга за един "ранен свят", чието действие се развива на Международната космическа станция ...

публикувано на 13.11.24 в 08:25
Паразитната гъба Cordyceps militaris

Паразитна гъба помага в борбата с раковите клетки

Химическият кордицепин, произвеждан от паразитната гъба Cordyceps militaris , може да помогне в борбата с раковите клетки, съобщава FEBS Letters. Откритието е на учени от Факултета по фармация на Университета в Нотингам.  Анализът показа, че кордицепинът се преобразува вътре в клетката от кордицепин трифосфат, аналог на енергийния носител АТФ. Смята се,..

публикувано на 12.11.24 в 15:36

платена публикация
Само за месец близо 10 000 деца преминаха обучения по пътна безопасност в националната кампания „Пресичам безопасно с TEDI”

Близо 10 000 ученици от първи до трети клас преминаха обучения за основните правила за пътна безопасност с националната кампания „Пресичам безопасно с TEDI “. Финалът на кампанията, която стартира в началото на октомври,  беше с открит урок в столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.В него първокласници придобиха ценни знания от представители..

публикувано на 11.11.24 в 11:40
Бадемите носят много ползи за здравето

Консумацията на бадеми помага за възстановяване на мускулите

Яденето на бадеми може да помогне за намаляване на болката в мускулите след тренировка. Това показва ново проучване, под ръководството на д-р Марк Керн, доктор на науките за хранене в Държавния университет в Сан Диего. Редовното консумиране на 60 гр. калифорнийски бадеми може да подпомогне възстановяването на мускулите, пише БГНЕС. В рамките на..

публикувано на 08.11.24 в 11:13

Кои храни подобряват мозъчните функции

Коя е най-добрата храна, която да консумираме, за да подобрим здравето на мозъка си? Анализ на повече от 180 000 души показва, че съществува пряка връзка между това, което ядем и здравето на мозъка ни. Хората с балансирано хранене имат по-добри мозъчни функции и подобрено психично здраве, пише научното списание Nature.  Кирстен Брукс, специалист по..

публикувано на 01.11.24 в 10:43
Снимка: AP photo/Charlotte Graham-McLay

Скриват спорна скулптура, стояла 5 години върху художествена галерия на Уелингтън

Жителите на новозеландската столица Уелингтън се сбогуват – някои с тъга, а други – с радост, с авангардна скулптура, която предстои да бъде демонтирана и преместена в Австралия, съобщава Асошиейтед прес (АП). Стърчаща на два пръста върху покрива, гигантската скулптура, наречена "Квази",  се извисяваше върху художествена галерия в продължение..

публикувано на 30.10.24 в 17:49