Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх.Тенко Дянков: Бившият ресторант на Аязмото да стане музей

Снимка: wikimedia.org

На мястото на бившия ресторант на върха на Аязмото може да бъде създаден музей. Тази своя идея разви пред Радио Стара Загора известният старозагорски ландшафтен архитект Тенко Дянков. По отношение на парк Бедечка, арх.Дянков бе категоричен, че въпреки планираното му застрояване, трябва да бъдат предприети всички мерки към запазване на растителното многообразие.
Експертът взе участие в среща с ученици по повод 120 години от залесяването на парк „Митрополит Методий Кусев“ /Аязмото/. Той представи пред тях факти от историята на парка, разкри многообразието на растителните видове и ги призова да бъдат отговорни граждани, които да следват заветите на поколенията преди тях, благодарение на които днес старозагорци имат този парк.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гражданската инициатива "Рециклирай телефон, засади дърво" набира все по-широка популярност

Гражданската инициатива „Collect4Life“, чиято цел е да се рециклират телефони, а с получените средства да се засаждат дървета из цяла България, набира все по-широка популярност.  Причината е големия обществен интерес към нея, който продължава вече..

публикувано на 30.09.24 в 17:10

В Ямбол и село Бояджик отбелязват 121-годишнината от рождението на Джон Атанасов

В Ямбол и село Бояджик започват събитията, посветени на 121-вата година от рождението на Джон Атанасов. По повод годишнината е предвидена тридневна програма, подготвена от  териториалната организация на Научно-техническите съюзи в Ямбол и община Тунджа...

публикувано на 30.09.24 в 16:03
Главен инспектор Димитър Димитров

Ръст на нарушенията на Закона за движение по пътищата в Старозагорско

Ръст на установените нарушения на Закона за движение по пътищата за седмица, отчитат от „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР - Стара Згора.  Над 1100 са установените нарушения, съобщи на брифинг началникът на сектор „Пътна полиция“ главен..

публикувано на 30.09.24 в 15:46

С празник за бездомни и домашни кучета завърши кампанията за безплатна кастрация в Нова Загора

В рамките на два дни - 27-ми и 28-ми септември, Община Нова Загора проведе кампания за напълно безплатна кастрация на бездомни и домашни кучета, имаща за цел намаляване на популацията на бездомни животни на територията на града и селата. Медицинските..

публикувано на 30.09.24 в 14:23

"Мисия криле" получава правна помощ от чужбина

„ Защо неправителствените организации са важни “, е темата на кръгла маса, която организират в края на тази седмица от „Мисия криле“. На форума са поканени и общинските съветници от Правната комисия към Общинския съвет в Стара Загора, които отказаха..

публикувано на 30.09.24 в 14:00

Полицията в Сливен затяга контрола над тротинетките

Двама са пострадали при инциденти с електрически тротинетки в Сливен вчера. За последната седмица са регистрирани седем катастрофи с трима ранени, обобщиха от КАТ-Сливен, като дадоха подробности за установените нарушения на пътя и наложените..

публикувано на 30.09.24 в 13:20

В Казанлък организираха празник за възрастните хора

Община Казанлък организира празник по повод Международния ден на възрастните хора, който се отбелязва на 1 октомври.  Той се проведе снощи в зала "Любомир Кабакчиев" и по покана на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, присъстваха членове и..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

Пътят към Лесово и магистрала "Тракия" остават най-рискови в Ямболско

Международният път 1-7 към граничен пункт Лесово продължава да е сред рисковите направления на територията на Ямболска област. Друга невралгична точка е автомагистрала „Тракия", отчитат  регионалната дирекция. Въпреки обещанията на Агенция..

публикувано на 30.09.24 в 12:53

Предотвратиха телефонна измама за 16 хил. лв.

Хасковските полицаи предотвратиха телефонна измама за 16 000 лева. Мъж е задържан като съпричастен в измамата, станала на 27 септември. Тогава в управлението в Хасково е подаден сигнал, че мъж, представил се за лекар позвънил на стационарния..

публикувано на 30.09.24 в 12:48
Снимката е илюстративна

Тестват Националната система за ранно предупреждение и BG-Alert

По време на тестването, чрез акустичните устройства на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), ще бъде излъчен национален сигнал за тревога/край на тревогата. Проверката ще се осъществи на територията на градовете: София;..

публикувано на 30.09.24 в 12:30