Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роботите ще заменят почти половината работна сила

Макар и още далеч от образа на андроидите от „Междузвездни войни“, „Аз, роботът“ и – слава богу – „Терминатор“, те са вече сред нас, сглобяват автомобили, чистят и дори провеждат хирургически операции.
Снимка: wonderfulengineering.com
Само в киносалоните бе възможно, но вече се превръща в реалност. Роботи с изкуствен интелект след 10-20 години ще могат да изпълняват повече от една трета от видовете работа в Япония, която сега се извършва от хората. Те ще станат работници в супермаркети, шофьори на таксита, чистачи и камериерки в хотели, охранители, се казва в доклад на Изследователския институт Номура, в съставянето на който са участвали и специалисти от Оксфордския университет, съобщи ТАСС, като се позова на телевизионната компания Ен Ейч Кей.
Институтът Номура е към водещата японска инвестиционна банка "Номура секюритис". Неговите експерти са извършили компютърен анализ на знанията и навиците, необходими за упражняване на най-разпространените професии в Япония. Прогнозата за развитието на робототехниката е показала, че в обозримо бъдеще апарати с изкуствен интелект ще могат да изпълняват 235 от 601 вида работи, които са били изучавани в рамките на това изследване. Сега в Япония те се изпълняват от около 25 милиона души - 49 процента от всички трудещи се.
В същото време изследването е показало, че през посочения период роботите няма да могат да заменят хората, които упражняват професии, свързани с активното общуване с хората. Това са например учители, лекари, екскурзоводи и дори фризьори. Същото се отнася и за професии, изискващи креативност, като музиканти, кинорежисьори и др. Експертите предполагат още, че развитието на технологиите може да доведе до изчезването на редица професии.
Проучването е свързано с бързото застаряване на населението в Япония. Специалистите са на мнение, че ако сегашната демографска тенденция се запази през 2040 г., повече от 36 процента от населението ще е на повече от 65 години.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

giacomo_puccini

Камерен концерт с песните на Джакомо Пучини

През 2024 година оперният свят отбелязва 100-годишнината от раздялата си с Джакомо Пучини. И Държавна опера Стара Загора се присъединява към събитията посветени на безсмъртното творчество на великия италиански композитор. Под мотото "100 години след..

публикувано на 10.06.24 в 18:55

"Едно общество създава средата и политиката си - трябва да комуникираме по важните теми мащабно"

Колективите "Poiema Collective", "На Улицата" и екипът на инициативата "ЗаВръщане в България" организират творчески конкурс на тема "Стара Загора през твоите очи". Няма ограничения във възрастта за желащите участници, които могат да..

публикувано на 10.06.24 в 15:19

Стара Загора с аромат на липи и усещане за свобода

От днес до края на седмицата Стара Загора е домакин на джаз фестивал.  За втора поредна година музикалното събитие е с името "Цветовете на джаза" .  Програмата е цветна, точно като името на форума, и акцентира върху участието на изявени български..

публикувано на 10.06.24 в 14:45

Завладяващ рок хит пуснаха новата супергрупа „Волева“

Николай Воденичалов – Никеца (CasualThreesome), Росен Ватев (Jeremy, Анимационерите, Bobo & The Gang) и легендата Иван Лечев (FSB, Стари Муцуни, Обичайните заподозрени, Фондацията) издадоха нов музикален продукт „Ето ме“. Това не е първа песен на..

публикувано на 09.06.24 в 11:15

Чирпан посреща рецитатори на яворовата поезия

В 33-тия национален  рецитаторски конкурс за творби на Яворов „Подир сенките на облаците“, който се провежда в родната му къща-музей, ще вземат участие 30 ученици от 5-и до12-ти клас от цялата страна.  Конкурсът се провежда в две възрастови групи – от..

публикувано на 08.06.24 в 08:20

Втори международен конкурс за млади тенори "Гласът на Камен"

Вторият международен конкурс за млади оперни певци – тенори „Гласът на Камен“ организират от Държавна опера-Стара Загора, Фондация „Камен Чанев“ със съдействието на СНЦ „Настоятелство на Старозагорска опера”. Конкурсът ще се проведе от 20 август..

публикувано на 06.06.24 в 12:05
prevod

"Преводачът превежда и послания. Ако посланията на политиците са автентични и искрени, само тогава няма да сме изгубени в превода"

На 5 юни, 1974 г. е основан Съюза на преводачите в България. Днес творческата организация празнува 50 годишен юбилей, и въпреки трудностите през годините, основна мисия на ръководството е да осигурява обществена защита на професионалните интереси на..

публикувано на 05.06.24 в 17:10

Калин Сърменов представя в Стара Загора авторски картини от "Светлата страна на нещата"

16 картини от първата си самостоятелна изложба „Светлата страна на нещата“ представя актьорът Калин Сърменов в Стара Загора. Експозицията е част от съпътстващата програма на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2024...

публикувано на 04.06.24 в 12:54

"Зайди, зайди" в рок интерпретация с 12-струнен "GUILD" направи Димитър Вълчев (видео)

Нов – рок прочит на народната песен „Зайди, зайди“ излезе в музикалния ефир. Песента се изпълнява от Димитър Вълчев, композитор на популярните песни „Ти защо си тук“ на Миро и Койна Русева и „Липсваш ми“ на Любо Киров.  В новия вариант на "Зайди,..

публикувано на 02.06.24 в 14:45

Ели Скорчева засади своето дръвче в Алеята на липите

Голямата българска актриса Ели Скорчева стана поредната кинозвезда, която засади своя липова фиданка в Алеята на липите пред сградата на Държавна опера – Стара Загора . Тя е носител на голямата награда за цялостно творчество на 11-то..

публикувано на 02.06.24 в 13:08