Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майки от Стара Загора и Казанлък излизат на протест

Майки от Стара Загора и Казанлък ще се включат в националния протест срещу заплащането на майчинството у нас и липсата на грижа към българското семейство с непълнолетни деца. Протестът е насрочен за днес от 11.00 часа пред Община Стара Загора и Община Казанлък.

В отворено писмо до Министерски съвет, Народното събрание, до Министерството на труда и социалната политика, Президента и всички парламентарни групи бяха внесени техните искания.

А те са следните:

1. Да се намали периодът на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца, така, както бе въведен през 2014г. Дори той ощетява майките, намиращи се в началото на тяхната кариера, тъй като те със сигурност имат увеличение на първоначалната си заплата в предходните 2 години. В другия случай те все още не са натрупали такъв стаж слизайки от студентската скамейка, а им предстои цял живот осигуряване на все по-висока заплата. Тази средства директно се отнемат от осигурените майки без каквото и да е правдободобно основание.
2. Обвързване на МРЗ с размера на обезщетение, което получават майките в периода между първа и втора година на детето, което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения, на възраст в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват често
3. Увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.
4. Осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини, задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.
5. Осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ.
6. Адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца. Осигуряване от страна на държавата на финансиране коригирането на програмите за майчино и детско здравеопазване с поемането на всички необходими и изисквани от докторите изследвания. Подсигуряване на нужното количество ваксини, съобразно данните за раждаемостта в страната, които да са одобрени от ИАЛ, а не внесени и прилагани незаконно върху децата ни без да са тествани.
7. Осъвременяване обезщетенията за деца в неравностйно положение съобразно актуалния размер на МРЗ
8. Поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недоносените деца до навършване на 3 години- изследвания, логопед, психолог, рехабилитатор и други специалисти, нужни за пълноценното детско развитие и интеграция при установяване на нарушено такова.
9. Осигуряване на реална възможност с уведомителен режим за прилагане и възползване от гъвкаво работно време при отглеждане на деца до 8 г. възраст.
10. Финансиране осигуряването на безопасни условия за пребиваване на децата в детски градини и училища. Подновяване настилките на спортните игрища в училищата с безопасни такива.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

снимка: БГНЕС

Линейка се счупи в дупка на улица в ремонт

Линейка се счупи след като мина през изкоп на ул. „Петьо Ганин“ в Казанлък, предава БГНЕС.  Спешните медици са пътували към адрес по сигнал за бебе на една година с температура, когато автомобилът им пропада в изкопа, направен от ВиК Казанлък. За..

публикувано на 29.09.24 в 18:56

Десетки сигнали заради бурята в Старозагорско

Десетки са сигналите, постъпили на Горещия телефон на община Стара Загора заради силния вятър и обилния дъжд. Щети са нанесени върху три автомобила , до момента сигналите за паднали дървета са 11. Екипите ще работят до овладяване на..

публикувано на 29.09.24 в 18:25

Първо издание на Празник на лавровото дърво събира певчески и танцови групи в с. Малка Верея

Празник на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки ще се проведе от 17.00 часа на площада в село Малка Верея. Организатор на първото му издание е Пенсионерският клуб „Верея“ с председател Мария Христова. „В доста домове в село Малка Верея..

публикувано на 29.09.24 в 15:55

Районните здравни инспекции ще контролират продажбата на райския газ

Районните здравни инспекции в страната ще извършват контрола и ще налагат санкции при констатиране на случаи, в които е нарушена въведената преди дни пълна забрана за употребата на райски газ от физически лица. Това заяви здравният министър д-р Галя..

публикувано на 28.09.24 в 17:29

Повече от 100 деца участваха в първия семинар "Животът е с предимство" в Стара Загора

Над 100 деца на възраст между 13 и 16 години взеха участие в първия семинар "Животът е с предимство", който се проведе в зала "П. Р. Славейков" в сградата на Община Стара Загора. Форумът е по проект на програма "Еразъм +", съобщиха организаторите от..

публикувано на 28.09.24 в 13:54

Фестивалът "Августиада" прославя виното и културното наследство за 12-ти път в Стара Загора

На Античната улица в Стара Загора снощи беше открито 12-ото издание на Фестивала на виното и културното наследство "Августиада".  В тазгодишния фестивал участват над 40 винарни с повече от 250 вина. Специален гост на събитието е Сърбия. Посетителите..

публикувано на 28.09.24 в 11:24
МБАЛ

Община Елхово изпитва сериозен недостиг на медици, личните лекари са само осем

Нито един кандидат не е подал документи за участие в обявения от община Елхово конкурс за управител на медицинския център в града. Срокът за кандидатстване е удължен до 18 октомври, информира кореспондентът на Радио Стара Загора Даниела Костова...

публикувано на 28.09.24 в 10:18

Първо издание на Празник на лавровото дърво събира певчески и танцови групи в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в..

публикувано на 27.09.24 в 18:15

Адвокатските колегии предвиждат стачни действия срещу ветото на президента по закона за адвокатурата

Всички 27 председатели на адвокатски колегии в България са се обединили в единно становище, в което подробно са разяснили защо не са съгласни с ветото на президента по закона за адвокатурата и какви са техните съображения. Това съобщи председателя на..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Защо фондация може да остане без финансиране за проект

Стотици деца от уязвими групи в старозагорско могат да останат без социалната подкрепа, която получават от фондация „Мисия Криле“ . Причината е отказ на Правната комисия на Общинския съвет  на Стара Загора да финансира дейността на мобилни екипи,..

публикувано на 27.09.24 в 16:41