Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С благогворителен концерт събират средства за помощното училище в Стара Загора

Архив

Благотворителен концерт за събиране на средства за обновяване на базата на Помощното училище „Любен Каравелов“ в Стара Загора организират педагозите от училището. Той ще се проведе на 21 април от 19 часа в залата на Държана опера – Стара Загора.

Причината за необходимостта от допълнителни пари е че след първи август 2016-та година влиза в сила Наредбата от Закона за предучилищното и училищното образование, според която сегашните помощни училища трябва да спрат да съществуват и да се преобразуват в центрове за специална образователна подкрепа.

Преобразуването трябва да стане до 1 година, информира директорът на училището в Стара Загора Еленка Иванова.

Като държано училище, училището в Стара Загора се издържа на делегиран бюджет от 41 хиляди лева, които се разпределят за персонала, за обезпечаване на издръжката на материалната база на училището и материали за работа на децата. 32-ма души, от които 27 педагогически персонал, работят в училището. 100 ученика в 20 паралелки учат в него. Някои деца са обучавани и на място в Дневните центрове, тъй като не са мобилни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кампания събира добрите практики на учителите

Тенденции в поведението и нагласите на българските ученици са на фокус в тазгодишния конкурс наречен “Добрите практики на фокус”, който търси успешни примери и иновации от български класни стаи. Инициативата е организирана от фондация “Заедно в..

публикувано на 02.10.24 в 15:09
Петя Чакърова, директор на Регионална дирекция

Над 7300 кандидатстват за еднократна помощ за ученици в Старозагорско

До 15 октомври продължава приема на документи за еднократна помощ в размер на 300 лв. за семействата с ученици от първи до четвърти клас и за тези в осми клас, съобщи Петя Чакърова, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Стара..

публикувано на 02.10.24 в 15:06

Дискусионно студио "Младежко ехо" отваря врати в ММЦ

Нов клуб за младежи между 15 и 29 години отваря врати в Международния младежки център. Дискусионното студио  ще носи името "Младежко ехо". Да се чуят младите по между си, да коментират без притеснения, но в рамките на добрия тон и..

публикувано на 02.10.24 в 14:52

Община Хасково и ХГ „Форум“ представят „Исландия-над и отвъд“

На 3 октомври от 17.30 ч. в ХГ „Форум“ ще бъде открита изложбата на Тия Толева "Исландия - над и отвъд". Тихомира Толева - Тия е родена в Симеоновград. Художничката от години живее и рисува в Исландия. Нейната първа изложба в България е вдъхновена от..

публикувано на 02.10.24 в 13:10

Детско-юношеският танцов състав „Загорци" пожънаха успехи на фестивал в Турция и подготвят атрактивен спектакъл с филмови елементи

През септември талантливите народни танцьори от „Загорци" и техните ръководители Диляна Апостолова и Николай Апостолов се завърнаха от Бурса в Турция с почетни плакет и грамоти от III Международен фолклорен фестивал „Муданиа`2024" с организатор Галарт. В..

публикувано на 02.10.24 в 13:07

Есенните литературни дни започнаха с награждаването на победителите от XI Национален конкурс за поезия „Акад. Николай Лилиев"

Церемония по отчитане на резултатите и награждаване на отличените участници в XI Национален конкурс за поезия „Акад. Николай Лилиев" се проведе вечерта на 1 октомври 2024 г. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески". С това събитие се постави..

публикувано на 02.10.24 в 12:46

За първи път в Сливен ще бъдат дадени наградите "Учител на годината" и "Директор на годината"

За първи път сливенски учители и директори на училища ще бъдат отличени с награди „Учител на годината" и „Директор на годината". Наградите ще бъдат връчени в навечерието на Международния ден на учителя – 5 октомври. Наградата е учредена от община Сливен...

публикувано на 02.10.24 в 12:14

Крепостта "Туида" кани на средновековен събор

„Средновековен събор - „Помни славата“ ще се проведе в Крепостта „Туида“ в Сливен от 4 до 6 октомври.  С осмото му издание Община Сливен отбелязва десет години от отварянето на крепостта след нейната реставрация и социализация. Мястото се..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

24 курсисти от шест държави прие Центъра за езиково обучение на чужденци в Тракийския университет

Първият учебен ден в Центъра за езиково и специализирано обучение на чуждестранни граждани в Тракийски университет – Стара Загора започна за 24 курсисти от Гърция, Турция, САЩ, Германия и Руска федерация. Те бяха посрещнати от преподавателите си и..

публикувано на 02.10.24 в 11:21

32-годишна жена е запалила къща в село Овощник

Необитаема къща е изгоряла в село Овощник от умишлено предизвикан пожар. Сигнал за пожара е подаден вчера в 3,31 часа в Районното управление на полицията в Казанлък. На място незабавно са изпратени екип на Пожарната и полицейски екип...

публикувано на 02.10.24 в 11:16