Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се включиха в празничното шествие за 24 май в Стара Загора

Хиляди старозагорци дойдоха днес на централния площад, за да участват в Празника на просветата, културата и писмеността. Повече от час дефилираха по централния булевард с грейнали усмивки, добро самочувствие и много настроение празничните блокове на ученици, учители, деца от детските заведения, университетски преподаватели и студенти, творци, писатели, общественици и вдъхновители.

Преди началото на шествието носителите на Наградата „Стара Загора” и „Млада Загора“ издигнаха знамената на площада пред Община Стара Загора, а в небето полетяха хиляди балони. Тазгодишните носители са проф. Марин Добрев, трупите на Драматичния театър „Гео Милев“ и на Държавния куклен театър, представени от директорите им Ивелин Керанов и Дарин Петков, Огнян Драганов – директор на Държавна опера Стара Загора, Цветомир Кирилов от ЕГ „Ромен Ролан“ и Симон Павлов – от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Специалната награда на кмета Живко Тодоров отиде при Балетната трупа на Държавна опера – Стара Загора и бе връчена на нейния ръководител Силвия Томова. Наградите бяха раздадени снощи на специална церемония в  лапидариума на Регионалния исторически музей.

Трите флага – националния, на ЕС и Стара Загора, бяха тържествено издигнати под звуците на химна на Република България, изпълнен от хора на Държавна опера Стара Загора и градския духов оркестър.

В празничния 24 май зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова се обърна към старозагорци с думите: „Днес цяла България чества рождения ден на българския дух. Духът, който ни е пренесъл и вдъхновявал през вековете, за да оцелее България, да бъде запазена нейната вяра, държавност и морални устои! На вас просветители, на културата, на просветата, дължим дълбок поклон, на вас учители старозагорски, дълбок поклон, че създавате жаждата за знания и обучавате младите хора. Всички ние сме длъжни да вдъхновяваме младостта на България, защото тя е нашето бъдеще!“.

Снимка

Сотирова поднесе поздравления от името на кмета Живко Тодоров за „здраве, вдъхновение, обединение и дръзновение, за да вървим всички заедно и да правим града ни все по-красив, по-добър и привлекателен за младите хора!“.

Празничното шествие от училища, детски заведения и културни институти, оформени в шест лъча, премина по централния бул. ”Цар Симеон Велики”, начело с портрета на Солунските братя Кирил и Методий, знаменна група и градския духов оркестър.

Колоната бе предвождана от официалните лица - старозагорския митрополит Киприан, зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, председателя на Общинския съвет Таньо Брайков, областния управител Гергана Микова, секретаря на общината Делян Иванов, народни представители, общински съветници, представители на местната и държавната власт, на различни образователни и културни институти, и др. След тях преминаваха представителните блокове на детските градини, училищата, културните дейци, Тракийския университет, фолклорни състави и др.

Празничното шествие завърши с народни танци и веселие пред сградата на областната администрация, с участието на ансамбъл „Загоре“.


Новост в програмата за празника тази година е големият празничен хоров концерт на Държавна опера Стара Загора, който започна на площада пред общината, веднага след края на шествието.

Вечерта от 19.00 ч., в залата на оперния театър, оркестърът на операта ще участва и в концерта на супергрупата „Фондацията“.

Атмосфера от днешния 24-ти май чуйте в репортажа на  Кристина Русева:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почти без валежи и по-топло време днес

Днес ще има разкъсана облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно Рило-Родопската област, ще има валежи, в отделни райони придружени от..

публикувано на 04.07.24 в 06:15

Смениха областните управители на Стара Загора и Ямбол

С решение на правителството са назначени седем нови областни управители – на областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол , като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността, информират от пресцентъра на..

публикувано на 03.07.24 в 18:51
Стадион

Засилен граждански контрол върху случващото се в ПФК "Берое" обсъждаха на среща в Община Стара Загора

Първите консенсусни стъпки за преодоляване на кризата в Детско-юношеската школа на „Берое“ набелязаха на среща днес всички заинтересовани страни. На разговора в зала 2 на Община Стара Загора, който се проведе по покана на кмета Живко Тодоров,..

публикувано на 03.07.24 в 17:30

Близо 10 хиляди малки пъстърви бяха пуснати в реките на Сливенската планина

Близо 10 хиляди малки пъстърви бяха пуснати в реките на Сливенската планина. Зарибяването на планинските реки на територията на Държавно горско стопанство – Сливен се прави за трети път. Кампанията е по инициатива на Югоизточното държавно предприятие и..

публикувано на 03.07.24 в 17:26

Община Стара Загора има готовност да обезщети собствениците на земи в "Бедечка"

Община Стара Загора има готовност с процедурата по обезщетяване на собствениците на земи в парк „Бедечка“, съобщават от общинския пресцентър. Това стана известно днес по време на среща с представители на сдружението „Запазете Бедечка“ и общинското..

публикувано на 03.07.24 в 17:23

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол излязоха на протест

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол затвориха обектите и се събраха пред сградата на Регионалната здравна  в знак на протест срещу предложеното  изменение на Наредба 4 за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти...

публикувано на 03.07.24 в 17:22

Държавен куклен театър Стара Загора с две постановки на „Шарено петле“

И тази година Старозагорският куклен театър ще вземе участие в VII издание на Фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“,  Плевен с две постановки- за деца и за възрастни. „Банкови кризи и наказания“ от Жан-Пиер Мартинез, реж...

публикувано на 03.07.24 в 14:59

Пожар в апартамент в Стара Загора взе жертва

Жена на 63 години е загинала при пожар в апартамент на бул. „Цар Симеон Велики“ в Стара Загора, съобщават от пресцентъра на полицията. Сигналът е получен във вторник сутринта малко преди 6:30 часа. На място незабавно са изпратени екипи на полицията и..

публикувано на 03.07.24 в 14:48
централна улица, Ямбол

Доброволни "Зелени патрули" ще следят за чистотата и реда в Ямбол

Община Ямбол започва инициатива за обществен контрол върху нерегламентираното замърсяване и реда в града, наречена "Зелен патрул". Целта на инициативата е да ангажира местните жители в поддържането на чист и подреден град. Това съобщи за Радио..

публикувано на 03.07.24 в 13:21
Плувен басейн, Стара Загора

Общинският плувен басейн няма да работи на 6 юли

На 6 юли /събота/, Общинският плувен басейн в Стара Загора няма да работи с граждани. Причината е провеждането на турнира "Синьо лято". В четвъртото издание на състезанието ще се включат около 300 плувци от цялата страна, родени 2012-2017 година...

публикувано на 03.07.24 в 12:46