Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуваща изложба „Последвай стъпките" е българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики" 2018

Проектът „Пътуваща изложба „Последвай стъпките" (Travelling Exhibition "Follow the Footsteps") ще представя България на общоевропейския конкурс за наградата „Карл Велики" за младежи за 2018 г. Българското национално жури избра проекта, осъществен от Ива Тодорова, за национален победител на единадесетото ежегодно издание на наградата. Пътуващата изложба „Последвай стъпките" представя визуално популярни български народни хора̀ чрез графични изображения.

Журито, съставено от членовете на Европейския парламент Светослав Малинов (ЕНП), Момчил Неков (С&Д) и Ангел Джамбазки (ЕКР) и от председателя на организацията „Национален младежки форум" Илина Мутафчиева, избра проекта победител измежду 17 кандидатури. Според оценителите „Последвай стъпките" популяризира европейските ценности и представлява отлична инициатива, тъй като междукултурният диалог играе жизненоважна роля за насърчаване на взаимното разбирателство и универсалните ценности.

През 2017 г. национален победител за България беше проектът „Европейски приятели" (Eurofriends), а през 2016 г. страната и беше представена от „Нощта на седемте антени" (Night of the Seven Antennae).

Пътуващата изложба „Последвай стъпките" представя популярни български народни хора̀ визуално с помощта на графични изображения, създадени по метода „Таратанци" за презентиране на българския народен танц чрез стъпки, символи и цветове, типични за различните фолклорни области в България. Чрез използването на фолклора като средство проектът има за цел да изгради добри практики за междукултурен диалог, споделяне и взаимопомощ между нациите. „Последвай стъпките" съчетава иновативност, съвременен дизайн и лесно разбираем графичен език, което прави изложбата атрактивна за широката общественост. Универсалността на графичните символи, пресъздаващи танцовите движения, улеснява докосването на българи и чужденци до магията на фолклора. Създават се условия за междукултурен диалог и възможност да се представят танци на други народи по този начин. Пътуващата изложба „Последвай стъпките" също така се стреми да утвърди метода „Таратанци" като средство за опазване на културното наследство на нациите.

Наградата „Карл Велики" за младежи, която се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики", се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да насърчават разбирателството в Европа и света, да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция; да служат като модел за младежите, които живеят в Европа, и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейци като една общност.

Европейско жури, съставено от трима членове на Европейския парламент, председателя на Европейския парламент и четирима представители от Фондацията за международната награда „Карл Велики", ще избере до 11 април 2018 г. победителя измежду предложените от националните журита 28 проекта. Наградата за най-добър проект е 7 500 евро, втората награда е 5 000 евро, а третата награда е 2 500 евро. Представителите на 28-те избрани национални проекти ще бъдат поканени на церемонията по връчване на Европейската младежка награда „Карл Велики" в гр. Аахен, Германия, на 8 май 2018 г. Подробности могат да бъдат намерени на сайта на наградата www.charlemagneyouthprize.eu.

Радиопрограмата „Еразъмска вечер" (Erasmus Evening) от Полша получи първа награда на церемонията по връчването на Европейската младежка награда „Карл Велики" за 2017 г. в университета в Аахен на 23 май 2017 г. Втора награда беше присъдена на събитието „Преоткрийте Европа" (Re-discover Europe), състояло се в Дания, а трета награда – на онлайн мултимедийната платформа „Европа ли сме" (Are we Europe) от Нидерландия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ромео и Жулиета танцуват под звездите

Четири поредни вечери са предвидени за премиерата на мюзикъла „Ромео и Жулиета“ , по драмата на Уилям Шекспир и музика на Жерар Пресгурвик. На 19, 20, 21 и 22 юли, на сцената на Античния форум "Августа Траяна" , под звездното небе,..

публикувано на 03.07.24 в 16:50

„Андъкът“ е новият роман на автора Георги Хаджийски, който ни кара да се замислим

Книгата „Андъкът“ е деветата книга на автора Георги Хаджийски и първият роман, който пише и издава. Думата „Андък“ означава дълбока яма, дупка, дол, откъдето се излиза много трудно. В романа е метафора на личностни психофизиологични..

публикувано на 03.07.24 в 13:15

Старозагорски финалист в конкурса "Бургас и морето" 2024 (видео)

Песен на старозагорския поет Йордан Пеев, изпълнявана от младия талант Огнян Георгиев, е финалист в Националния конкурс за забавна песен "Бургас и морето" 2024. „Скъпи Приятели, имам удоволствието да Ви представя песента "Сънят на Ореха" , която е..

публикувано на 02.07.24 в 15:46

ХАСКОВО РОК 2024 събира музикалните фенове за благотворителна кауза

За поредна година Община Хасково и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни организират най-грандиозното рок-събитие в региона ХАСКОВО РОК. Това съобщават от пресцентъра на Община Хасково. Фестът приема..

публикувано на 02.07.24 в 14:13

Награди за Кукления театър в Стара Загора от първия комедиен фестивал "Тодор Колев"

Кукленият театър в Стара Загора е сред отличените с награди от първия Комедиен театрален фестивал на името на Тодор Колев в Шумен. Любомир Желев заслужи награда за мъжка роля в представлението на Теди Москов „Банкови кризи и наказания“.  Москов..

публикувано на 02.07.24 в 13:31

„Пулсът на танца" и „Голата истина за група Жигули" са филмите, които ще бъдат прожектирани на лятното кино в Стара Загора

И тази година Община Стара Загора предлага на старозагорци и гости на града лятно кино под звездите с любими български филми. То ще бъде на 12 и 13 юли на Античен форум „Августа Траяна", от 21.00 часа...

публикувано на 02.07.24 в 10:56
Рей Чарлз

Срещите с музиката на легендарния Рей Чарлз продължават

На 1 и 2 юли от 21.00 часа на Античният форум „Августа Траяна“ в Стара Загора публиката ще има възможността да се наслади на премиерния концерт със заглавие RAY ON MY MIND SYMPHONY . Той е продължението на проекта на алт саксофониста Крейг Бейли..

обновено на 01.07.24 в 08:48

July Morning – празник на свободния дух

За поредна година България посрещна първото юлско утро. Точно в 05.44ч. слънцето изгря и хиляди го посрещнаха. Традиция, водеща началото си  от 60-те, някои казват 70-те, други 80-те години на миналия век. Неформален и самобитен празник, който се..

публикувано на 01.07.24 в 07:00

Хайдушки събор среща стария български бит, култура и история на Араповския манастир до Асеновград

   Третият събор „Ангел войвода“, организиран от Сдружение „Хайдути“, Араповския манастир и Община Асеновград ще се проведе от 28 до 30.06. на поляната пред Араповския манастир. Събитието и тази година включва много богата фолклорна програма. Гостите и..

публикувано на 27.06.24 в 15:18

Посветената на празника на Ямбол изложба "Светлината" представя творби на Николай Димитров

Изложба „Светлината“ се провежда за деветнадесета поредна година. Тя стартира за първи път през 2006 г. и има за цел да представи творчеството на художниците от Ямбол и региона. Традиционно се провежда на празника на града – Свети Дух. Специален гост..

публикувано на 24.06.24 в 14:16