Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия за младежката безработица в Стара Загора търси устойчиво решение на проблема

Снимка: БТА

Работна среща на тема „Младежката безработица - тенденции и перспективи“ събра днес в сградата на областна администрация в Стара Загора представители на бизнеса, институции и неправителствени организации в опит да намерят устойчиво решение на проблемите за младите хора в намирането на трайна работа. Бяха представени и резултатите на програмата „Гаранция за младежта“ и проект „Мост към бизнеса“. По време на дискусията бяха поставени и сериозните проблеми конкретно сред младите роми за реализацията им на пазара на труда, както и неуспехите на някои програми насочени именно към тях.

Програмата „Гаранция за младежта“, например се реализира вече четвърта година в рамките на целия Европейски съюз, но се оказва, че ромски младежи не успяват да се възползват от нея, разказа Лилия Драгоева, от Центъра изследване на демокрацията. Тя обясни, че сред причините да няма резултат от програмите насочени именно към ромската младеж, е търсенето на по-добри отчетени резултати. Основен проблем е и липсата на данни по етнически фактор.

Днешната среща бе опит да се намерят правилните партньорски взаимодействия на бизнес, неправителствени организации и образователни институции да мотивират повече млади хора да намерят своята реализация в България, обясни заместник-областният управител на Стара Загора Петя Чакърова. Ганчо Илиев, от сдружение „Свят без граници“ допълни, че всички конкретни мерки дават резултат, но краткотрайни, а все още се търси дългосрочен и устойчив резултат да се ангажира вниманието на младите хора, така че да намерят практическо кариерно развитие в България, а не да го търсят в чужбина. Проблемът не е само в България, а надеждата е и подобни срещи да намерят работещи решения за младежите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С букет от емоции изпращаме юни

Юни ухае на липа, рози, прясно окосена трева, море и водорасли. Месец проправящ път на горещите летни дни. Легендата разказва, че е кръстен на древноримската богиня Юнона, съпругата на бог Юпитер.  Славянското  име на месеца е   ( изок ). Така се..

публикувано на 30.06.24 в 14:30
Снимки: Фейсбук профил на кмета на община Нова Загора Галя Захариева

Малолетни потрошиха 85 надгробни плочи в Нова Загора

85 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са били разбити от малолетни вандали. Вандалският акт е извършен вчера около 17.00 часа. Нанесените щети са в процес на установяване. По случая са задържани няколко малолетни момчета на възраст между 9..

публикувано на 30.06.24 в 14:17

Възстановено е движението по магистрала "Марица“ при разклона за Свиленград

Възстановено е движението по АМ „Марица“ при разклона за Свиленград, в посока ГКПП „Капитан Андреево“, информират от Агенция "Пътна инфраструктура".  По-рано движението в района беше затруднено заради задимявене, причинено от пожар в тревни площи. 

публикувано на 30.06.24 в 14:07
Снимката е илюстративна

Движението по магистрала "Марица" е затруднено заради задимяване от пожар

Временно e ограничено движението по АМ „Марица“ при разклона за Свиленград – ГКПП „Капитан Андреево“ на км 102, само в посока границата поради задимяване от горящи тревни площи, информират от Агенция "Пътна инфраструктура".  Трафикът се..

публикувано на 30.06.24 в 13:41
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. На втори тур с 69 гласа бе избран Негово..

публикувано на 30.06.24 в 13:06

От 1 юли токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия..

публикувано на 30.06.24 в 12:40
Община Болярово

Изграждат защитени жилища за хора с ментални увреждания в боляровското село Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85..

публикувано на 30.06.24 в 10:57

Възстановено е движението по Подбалканския път в участъка Казанлък - Копринка

Възстановено е движението по Подбалканския път в участъка Казанлък - село Копринка. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). То се осъществяваше в една лента заради тежко пътнотранспортно произшествие. 

публикувано на 29.06.24 в 16:10

Моторист загина при катастрофа край Копринка

Моторист е загинал на Подбалканския път между Казанлък и Дунавци в близост до разклона за село Копринка, потвърдиха от полицията. Фаталният инцидент е станал около 10,30 часа, източно от разклона за с. Копринка.  Причините за пътното произшествие все още..

публикувано на 29.06.24 в 12:10

Празникът на житото поведе преславенци по пътя на хляба

Много жители и гости на с. Преславен извървяха пътя на житото от нивата до софрата. С жътварски песни, молитва и водосвет бе възпроизведен ритуала на зажънването, жътварите и стопанина Йордан Танев изиграха и първото жътварско хоро на ожънатата нива...

публикувано на 29.06.24 в 11:42