Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Казанлък ще съди „Пи Ес Ай“ АД за скейтборд площадката

5
Снимка: Община Казанлък

Община Казанлък ще потърси отговорност в съда от фирмата-изпълнител на скейтборд площадката в града, която се руши три години след построяването й. 

Площадката за скейтборд е проектирана безвъзмездно, проектът е дарен от колектив казанлъшки архитекти и е изпълнена за ползване от скейтбордисти, посочи Кметът на община Казанлък Галина Стоянова на днешната редовна сесия на Общински съвет – Казанлък, в отговор на питане по темата на общински съветник. „За съжаление, тя се ползва три години основно от велосипедисти и т. нар. „дърт джъмп“ скокове, не по предназначение, което е основната причина за разрушаване на съоръженията.“, отбеляза Галина Стоянова.

Осветителните тела са сменяни многократно, но се чупят целенасочено от младежите вечер. На обекта се извършват периодични проверки на място, както от страна на Община Казанлък, така и от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

Гаранционните срокове започват да текат от деня на въвеждането на строителния обект в експлоатация (издаване на разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация). В договора с Изпълнителя е записано, че гаранционният срок не трябва да бъде по-малък от сроковете предвидени в Наредба №2 от 31.07.2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минималните гаранционни срокове за изпълнение на строителни и монтажни работи.

В изложения в публичното пространство от фирмата - изпълнител договор, цитирания чл. 74, ал.1 гласи: „В случай, че възникнат дефекти в периода от началото на изпълнение на договора до 1 година след датата на подписване на Акт обр.15, Възложителят ще изпрати на Изпълнителя известие за дефект, което съдържа описание на дефекта в срок от 14 дни след настъпване на дефектите“. Това е периодът от началото на изпълнение на договора до 1 година след датата на подписване на Акт обр. 15 (Констативен акт за установяване годността за приемане на строежа), а не издаване на разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация.

Съгласно чл.2 ал.2 т.10 от същия договор, „При изпълнение на СМР Изпълнителят ще спазва изискванията на Наредба №2 от 31.07.2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в РБ и минималните гаранционни срокове за изпълнение на строителни и монтажни работи, издадена от на Министъра на регионалното развитие и благоустройството“. Съгласно тази наредба, гаранционните срокове са:
• Минималните гаранционни срокове на изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти са за всички видове новоизпълнени строителни конструкции на сгради и съоръжения, включително и за земната основа под тях - 10 години; 
• За всички видове строителни, монтажни и довършителни работи (подови и стенни покрития, тенекеджийски, железарски, дърводелски и др.), както и за вътрешни инсталации на сгради, с изключение на работите по т. 1, 2 и 3 - 5 години;

Във връзка с констатирани дефекти след въвеждане в експлоатация на площадката съгласно чл.2, ал.2, т.10 от Договор с фирма „Пи Ес Ай“ АД, Община Казанлък е предявила писмено и устно претенции като е срещнала отказ за изпълнение от страна на фирма „Пи Ес Ай“ АД, а именно:
• Община Казанлък е изпратила известие за дефект с писмо до Изпълнителя, получено на 21.08.2018 г., с искане за отстраняване на дефекти, съгласно гаранционните срокове по Наредба №2 от 31.07.2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в РБ и минималните гаранционни срокове за изпълнение на строителни и монтажни работи, издадена от на Министъра на регионалното развитие и благоустройство. Искането е за изпълнение на дейности по възстановяване на целостта на облицовката на рампи за скейтборд и монтиране на 6 бр. паркови осветителни тела. Чрез писмо-уведомление, регистрирано в деловодството на Община Казанлък на 24.08.2018 г. фирмата - Изпълнител е изразила несъгласието си за отстраняване на посочените дефекти;
• Последвало е второ искане за отстраняване на дефекти от Община Казанлък, получено от фирмата на 03.09.2018 г., по което не е постъпил писмен отговор. В телефонен разговор е постигнато съгласие за съвместна среща между представители на Община Казанлък и Изпълнителя за констатиране на дефекти на място на обекта; 
• Община Казанлък е изпратила уведомително писмо за провеждане на съвместна среща на 4.10.2018 г. от 10:00 ч., като представител на фирма „Пи Ес Ай“ АД не се е явил.

Срокът на устойчивост на проекта стартира от датата на приключване на проекта - 18.12.2015 г. Датата, на която изтича петгодишният срок на устойчивост на проекта е 18.12.2020 г.

В тази връзка, Община Казанлък има право да предяви претенции към фирмата изпълнител и да предприеме всички мерки за защита на своите права.

Предстои предявяване на иск в съда, тъй като фирмата „Пи Ес Ай“ АД отказва да поеме отговорност по Наредба №2.

В последните години наблюдаваме тенденция към увеличаване на вандалски прояви във всички части на града. В тази връзка, успоредно с мерките за отстраняване на щетите са изпълняват мерки за разширяване на вида и на периметъра на видеонаблюдение, посочват от общината.

Във връзка с нанесени повреди по рамките е въведена временна забрана за ползване на скейтборд площадката до отстраняване на повредите. Рампите се изпълняват с бетон, за да може да се ползват и от велосипедисти и скейтбордисти, без да се нарушава конструкцията им и за да бъдат по-устойчиви на вандализъм. Към настоящия момент рампите на площадката са в процес на ремонт, а осветителните тела в заградения периметър са подменени. Когато се пусне за ползване цялата площадка ще бъдат подменени и осветителните тела, извън оградената територия, в района на катерачната стена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Районните здравни инспекции ще контролират продажбата на райския газ

Районните здравни инспекции в страната ще извършват контрола и ще налагат санкции при констатиране на случаи, в които е нарушена въведената преди дни пълна забрана за употребата на райски газ от физически лица. Това заяви здравният министър д-р Галя..

публикувано на 28.09.24 в 17:29

Повече от 100 деца участваха в първия семинар "Животът е с предимство" в Стара Загора

Над 100 деца на възраст между 13 и 16 години взеха участие в първия семинар "Животът е с предимство", който се проведе в зала "П. Р. Славейков" в сградата на Община Стара Загора. Форумът е по проект на програма "Еразъм +", съобщиха организаторите от..

публикувано на 28.09.24 в 13:54

Фестивалът "Августиада" прославя виното и културното наследство за 12-ти път в Стара Загора

На Античната улица в Стара Загора снощи беше открито 12-ото издание на Фестивала на виното и културното наследство "Августиада".  В тазгодишния фестивал участват над 40 винарни с повече от 250 вина. Специален гост на събитието е Сърбия. Посетителите..

публикувано на 28.09.24 в 11:24
МБАЛ

Община Елхово изпитва сериозен недостиг на медици, личните лекари са само осем

Нито един кандидат не е подал документи за участие в обявения от община Елхово конкурс за управител на медицинския център в града. Срокът за кандидатстване е удължен до 18 октомври, информира кореспондентът на Радио Стара Загора Даниела Костова...

публикувано на 28.09.24 в 10:18

Първо издание на Празник на лавровото дърво събира певчески и танцови групи в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в..

публикувано на 27.09.24 в 18:15

Адвокатските колегии предвиждат стачни действия срещу ветото на президента по закона за адвокатурата

Всички 27 председатели на адвокатски колегии в България са се обединили в единно становище, в което подробно са разяснили защо не са съгласни с ветото на президента по закона за адвокатурата и какви са техните съображения. Това съобщи председателя на..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Защо фондация може да остане без финансиране за проект

Стотици деца от уязвими групи в старозагорско могат да останат без социалната подкрепа, която получават от фондация „Мисия Криле“ . Причината е отказ на Правната комисия на Общинския съвет  на Стара Загора да финансира дейността на мобилни екипи,..

публикувано на 27.09.24 в 16:41

В четири общини в Старозагорско не са назначени секционните комисии

Секционните избирателни комисии в област Стара Загора са назначени, с изключение на тези в общините Стара Загора, Раднево, Николаево и Братя Даскалови.  Причината е, че там са представени по две предложения за поименния състав на комисиите от двете..

публикувано на 27.09.24 в 16:24

Първо издание на Празник на лавровото дърво в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в село..

публикувано на 27.09.24 в 16:22

50 години от основаването си чества НУМСИ „Хр. Морфова“

Тържествен концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора ще бележи официалното честване на 50-годишнината от основаването на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.  Събитието ще се проведе на 1..

публикувано на 27.09.24 в 16:03