Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две млади българки създават и ръководят Лондонския оркестър за филмова музика

Росица и Ивелина Душеви работят с изтъкнати композитори, най-новото в програмата им са песните на Queen

Единственият в Лондон Оркестър за филмова музика е създаден и се ръководи от две сестри, български класически музикантки – пианистката Росица Душева и виолончелистката Ивелина Душева-Марсиал.

Основан е през 2014-та година и се развива бързо и много успешно. Причините са, че много хора ценят музиката от филми, особено изпълнявана на живо, а двете сестри му посвещават много време, усилия и ентусиазъм. Създаден като Notting hill Film Orcherstra, на името на лондонския квартал, откъдето започва неговата история, той първоначално свири в стари лондонски църкви. От тази година стъпва в големи централни зали, а вече са в продажба билетите за  концерта с големите хитове на Фреди  Меркюри и “Куин” Freddiee Mercury/Queen Greatest Hits в зала  St John's Smith Square. Той ще се състоина15 ноември. 

През последните две години свирят на големи фестивали, сътрудничат си с най-известните съвременни неокласически композитори и автори на филмова музика като Ilan Eshkeri, Rachel Portman, John Powell, Amanda Lee Falkenberg и главния композитор на BBC Chris Nicolaides.

Планират скоро да организират концерти и в България.

Росица и Ивелина са от Поморие, завършили са Музикалното училище в Бургас и Музикалната академия в София, а после са специализирали във Великобритания и Европа. Живеят в Лондон, и двете преподават, а всяка свободна минута посвещават на оркестъра - менажират, провеждат конкурсите за музиканти, репетират. Работата им непрекъснато се усложнява, а към оркестъра вече има и хор. Миналата неделя ви разказахме за магичния спектакъл, създаден заедно с  групата за народни танци “Български ритми”, кавала на Илин Илиев и гласа на Мария Георгиева в църквата Sait Paul в Covent Garden, който става част от Коледния им концерт.

За радостта от усилието, за рисковете и удовлетворението, за любимата музика, чуйте повече в звуковия файл от разговора на Ина Николова с Росица Душева.


Повече можете да разгледате и чуете на:

https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.londonfilmmusicorchestra.com%2F%3Ffbclid%3DIwAR1SBUGbUvQ0OUyXQVBN4Lxy1T_jHf2Zgvo9ZmelTgU471qxSGdwHde-cvw&h=AT0PIsxAfQ8sx2bWohg_ZHLsvMdQlb2MOeGm1zWyUkybnzsu8dRjLeBpHtFz_8Y_7IXJCGXmtmBmL91585N4G1eGbHHHIQflIXAHruHMurE2lTk_3JI6W2LgZnLmpC9jcgrt

https://www.youtube.com/watch?v=-grdp6UcW0Y&t=7s&fbclid=IwAR3Exzy-_oPCeql33nJsg2q_zY5ethu_Itg801CEBgN_yMkethS3xGPWd5w

Произведението на главния композитор на BBC Chris Nicolaides: 

Снимките са от сайта на Лондонския оркестър за филмова музика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българка, живееща в Лондон описа места, емоции и преживявания из разни светове в книга

Цветелина Стефанова е част от българската диаспора в Лондон. Родена е в София. Завършила е българска филология. Работила е като репортер, редактор и коректор в различни вестници в София и страната, като организатор в „Българска кинематография“,..

публикувано на 20.06.24 в 16:10

Силвия Ларднър - от Стара Загора през Оксфорд и по света по пътя на сърцето

Силвия Ларднър е родена в Стара Загора. Но  сърцето я е отвело в южната част на Англия, близо до Оксфорд, тъй като съпругът и Алекс е англичанин. Силвия гради кариера като изследовател на потребителското преживяване  за голяма верига супермаркети. Но,..

обновено на 29.05.24 в 15:35

Марияна Рядкова: Избрах свободата пред сигурността

Днешният гост в рубриката се казва Марияна Рядкова. Тя е била медицинска сестра, а после – певица. Родена е по времето на социализма и в младостта си е живяла в условията, в които пътуванията по света са не са били толкова лесна работа. А една картичка..

публикувано на 11.04.24 в 17:51
Фотина Вълчева

Българи зад граница ремонтират с доброволен труд бъдещ обучителен център на учителя Теодосий Теодосиев

Фотина Вълчева в продължение на 26 години е била начален учител в родния Бургас. От 10 години заедно със семейството си живее в Лондон. Там също продължава да обучава деца. Любовта към България остава важна част от живота й и, както много други..

публикувано на 12.03.24 в 12:39

Виктор Кадири - един афробългарин в Лондон

Виктор Кадири е роден в Пловдив, следвал е психология, работил е като журналист в радио, занимавал се е с фотография. Преди 8 години необходимостта от промяна го отвежда в Лондон, където живее до днес. В британската столица Виктор Кадири се..

публикувано на 28.02.24 в 15:13

Цвети Апостолов: Българският език и култура са голям подарък, който дължа да дъщеря си

Цвети Апостолов е българска учителка, която живее в английския град Брайтън вече повече от 20 години. Цвети е помощник учител в английско училище, всяка събота учи децата на български език в българско училище, а всеки следобед преподава Йога в..

публикувано на 18.09.22 в 17:26

Тео Тотев: Не чакай идеалните обстоятелства, просто тръгни към мечтата си

Теодор Тотев е компютърен експерт, фотограф и пътешественик. Казва, че и трите му занимания за него са еднакво важни и, за да живее пълноценно, той се старае да намери баланса между всички тях. Завършил е компютърни науки в родния си град..

публикувано на 07.08.22 в 14:11

Архитект Ая Иринкова: В Лондонските сгради съвременност, лукс и традиция се съчетават по неповторим начин

Ая Иринкова е български архитект, последвал любовта си към неповторимия стил и атмосфера на Лондон, за да заживее и развие кариерата си в столицата на Великобритания. Завършила е Университета по архитектура и строителство в София, малко след..

публикувано на 18.07.22 в 12:33

Констанца Колева: Искам изкуството ми да доставя радост

Констанца Колева е българска художничка, която живее в Лондон. Работила е в Британския музей, в галерия в Барселона, а в момента преподава изобразителни изкуства в средно училище в Западен Лондон. На 29 юни предстои откриването на изложба с..

публикувано на 26.06.22 в 11:46

Виолета Иванова: Българите зад граница са жадни да покажат на света нашите красиви традиции

Автор: Ина Николова Нов рекорд за най-много изиграни български хора (106) от автентичен и нов български фолклор беше поставен в английския град Дарби. Това се случи на събитие, организирано на 21 май тази година от Асоциация "България" и Folk..

публикувано на 07.06.22 в 14:35