Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Гамизов: Процедурата за АЕЦ "Белене" е неoсъществима

До момента в процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене" са подали заявления руската фирма "Росатом" и Корейската хидроядрена компания. Очаква се до края на деня да подаде документи и китайската Си Ен Ен Си. Желание да участват в строителството на нова атомна централа у нас са заявили френската "Фраматом" и американската "Дженерал Илектрик", а българска компания е поискала да закупи акции от бъдещия проект. Крайният срок за подаване на заявления изтича днес. 

Нито една от тези компании не може да бъде стратегически инвеститор, коментира пред Радио Стара Загора енергийният експерт Стефан Гамизов. Те са специализирани в производството на оборудване за ядрени централи, а така обявена от българска страна тази процедура е невъзможна.  В света на ядрената енергетика така не се задават проекти, споделя инженерът с дългогодишен опит. 

"Аз работя в този бранш от 21 години. От страна на първия или втория, няма да го назовавам, технологичен гигант в този бизнес, и много добре знам кои ядрени проекти се случват и кои ядрени проекти не се случват".

В световен мащаб ядрената енергетика е в тотален упадък. В някои държави се строят атомни централи по - чисто политически причини, които им дават възможност да натрупват знания в ядрената технология, за да могат да се сдобият по- късно с ядрено оръжие, добавя Гамизов. 

Цивилизованите държави вече са изоставили атомната енергетика, защото тя е абсолютно непредвидима и много скъпа. Все повече новите технологии навлизат и в енергетиката.  

"Хората в България продължават да живеят в една фантазия, гледайки АЕЦ "Козлодуй", че ядрената енергетика е евтина. АЕЦ "Козлодуй" - тази централа е била буквално подарена, след което е била модернизирана години наред с много пари, и няма да работи повече от още десетина години, може би. Тези хора, които стоят зад проекта АЕЦ "Белене" ще направят всичко възможно да затворят АЕЦ "Козлодуй", колкото се може по-бързо, за да отворят място в енергийната система насила да бъде строена "Белене". 

 Чуйте подробности от разговора на Таня Балабанова със Стефан Гамизов в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В петъчната вечер възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон

Тази вечер от 19:00ч в Куклен театър - Стара Загора възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон "Скрудж" по повестта "Коледна песен" на Чарлз Дикенс. Участват деца на възраст 14г. - 18г. .Това..

публикувано на 14.06.24 в 10:01
Камен Алипиев

"Предпочитам да имам широка обща култура, вместо да съм специалист по всичко"

Спортният коментатор Камен Алипиев – Кедъра гостува в Стара Загора,  за да участва в литературна среща с колегата му – спортния журналист Иво Иванов и британския писател Крис Клийв. Тримата бяха гости във формата „Литература и спорт“ и завладяха..

публикувано на 13.06.24 в 13:05

"Мисията на всеки човек - да остави следа след себе си и да направи света малко по-добро място"

"Всеки човек има поне една уникална история, която си заслужав да бъде разказана, но в някои случаи под външния слой на историята има много екзистенциални въпроси, които вълнуват всички" - така Иво Иванов представи за слушателите на Радио Стара..

публикувано на 12.06.24 в 17:36

"Успехът е когато можем да се изненадваме от щастието"

Британският писател, журналист и психотерапевт Крис Клийв представи в Стара Загора последния си роман "Злато". Авторът гостува за първи път в България, а срещата му с читателите започна от града на липите в рамките на нов културен формат, организиран от..

публикувано на 12.06.24 в 09:56
Проф. Антоанета Христова

Цялата кампания целеше намаляване на активността при гласуване

Цялата предизборна кампания целеше да се намали активността на гласуване. Това коментира за Радио Стара Загора Антоанета Христов, директор на Института за изследване на населението и човека. По думите й именно това е причината да няма и нито един..

публикувано на 12.06.24 в 08:53
Христо Панчугов

Под въпрос е легитимността на политическата система

Извън ниската активност в голяма степен резултатите от изборите са очаквани, коментира за Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. Според него единствената изненада е влизането на партия „Величие“ в Парламента. Според него обаче, ниската..

публикувано на 10.06.24 в 15:45
Ивайло Илиев

Избирателите удариха двоен шамар на политическата система

"Свидетели сме на най-ниската избирателна активност от началото на демократичните промени у нас. Ако този сигнал не подейства отрезвяващо, не мисля, че ще има нещо, което да разтресе политическата ни система до степен в която да има нагласа, която да..

публикувано на 10.06.24 в 15:02

Политиката не е за всеки

Днес, датата е шеста от шестия месец на високосната 2024 година. Съвпадението на двете шестици беше провокация да се огледаме за още "отлични" цифри. Намерихме ги в статистиката за предстоящите избори в неделя. Те са шестите в рамките на три години...

публикувано на 06.06.24 в 17:20

"Ролята на киното е да вълнува!"

Ели Скорчева е тазгодишният носител на наградата "Златна липа" за цялостен принос в киното, която й бе връчена на официалното откриване на 11-то издание на Международния фестивал за ново европейско кино "Златната липа". По традиция, актрисата..

публикувано на 03.06.24 в 11:44

Проф. Пенчо Пенчев: Бъдете критични читатели

Днес, от 17.30 часа, в Литературно-художествен музей "Чудомир" Пенчо Пенчев ще представи книгата си "Стопанска България 1879-2008 г."  Роденият в Казанлък преподавател по История на икономическите теории, Сравнителна политическа икономия и Стопанска..

публикувано на 30.05.24 в 13:30