Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След пет години възстановяват дигата на Тунджа край село Зимница

Вече се работи по проекта за изграждане на дига на река Тунджа при мъглижкото село Зимница. Преди пет години селото бе частично наводнено, а придошлите води на реката отнесоха част от защитните насипи, заради което областна управа Стара Загора кандидаства с проект за възстановяване на дигата от Държавния фонд за бедствия и аварии.

Областният управител Гергана Микова и зам. областният управител Димитър Драчев инспектираха днес строежа на дигата край с. Зимница.

Проектът за изграждане на нова дига на река Тунджа край селото е от 2015 г., поясни Микова. Възобновяването на съществувалото преди години съоръжение стана наложително след обилни дъждове, довели до наводнения както на къщи в района, така и на части от други села по поречието на Тунджа.

Цялостната стойност на проекта е 508 473 лв. Средствата са отпуснати от Държавния фонд за бедствия и аварии.

Работата по прочистването на коритото на реката в този участък и изграждането на самото съоръжение е започнала на 25 ноември. По проект се изграждат 350 метра защитни насипи и ще се почисти коритото на реката от ненужна растителност и наноси, обясни Венцислав Геритлиев, управител на на фирмата, изпълняваща проекта за дигата. Той уточни, че срокът за изпълнение е 70 дни.

Точно преди пет години през 2014 г. на 11 декември Нова Махала остана под вода и се наложи евакуация на част от жителите. Тогава водата наводни и части от село Зимница, предимно в ромската махала, която е по поречието на Тунджа. Сега новото съоръжение ще пази от бъдещи водни бедствия точно тези райони. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Eдинадесетокласникът Радослав Балкански е тазгодишният кмет на Млада Загора

Eдинадесетокласникът от Профилираната природо-математическа гимназия „Гео Милев“ Радослав Балкански беше избран за тазгодишния кмет на Млада Загора. За негов заместник беше избрана определена Сиана Сивова  от 11 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан". За 28 път в..

публикувано на 05.10.24 в 10:44
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Стара Загора празнува на 5 октомври

Празничните събития започват в 8,40 ч., в съботния ден, с молебен за Стара Загора , отслужен от старозагорския митрополит Киприан в катедралния храм „Свети Николай“. Богата културна, образователна и спортна програма са подготвили от общината за..

публикувано на 05.10.24 в 06:00

Националната конференция на адвокатурата се провежда в Стара Загора

Адвокатската колегия в Стара Загора е домакин от днес до неделя на Есенната национална конференция на българската адвокатура. Темата на форума е “Актуални проблеми в дейността на адвокатските колегии в защита на професионалните права, честта и..

публикувано на 04.10.24 в 16:53

Свиленград пази жив спомена за българския боен дух

  Балканската война  е епопея на бойния дух на българите и жертвоготовността за освобождението и обединението на нацията.   Свиленград е първият освободен град на 5.10.1912 г. – денят на обявяването на войната, още преди цар Фердинанд да обяви..

публикувано на 05.10.24 в 06:45

Диана Димова: 19 години имаме доверието на нашите партньори в помощ на най-уязвимите семейства в Община Стара Загора

13 500 деца и родители са посетили Комплекса за социални услуги за деца и семейства за 19-те години от съществуването му.  600 майки и деца са били настанени в Звено „Майка и бебе“, на 150 деца и родители се помага ежемесечно – това сочи статистиката...

публикувано на 04.10.24 в 15:53

Започва почистването на изгорялата гора на "Седми километър" край Стара Загора

Започна изпълнението на дейностите по почистването на терена след големия пожар на местността „Седми километър“ в Стара Загора след големия летен пожар. Директорът на Държавно горско стопанство Стара Загора инж. Иван Чергеланов припомни от ефира..

публикувано на 04.10.24 в 15:12

Доброволна акция за почистване на двора на УМБАЛ "Киркович" утре

Акция за почистване на двора на многопрофилната болница в Стара Загора огранизират по случай празника на града 5 октомври Ангел Малешков и Димо Димов. Сборният пункт е в 8 часа утре сутрин на източния вход към двора на лечебния комплекс.  На..

публикувано на 04.10.24 в 14:02
Изложение за студенти

Eсенното изложение "Световно образование" гостува в 4 града

Юбилейното 20-то изложение „Световно образование“ ще стартира от София на 5 октомври. На следващия ден образователният форум е в Пловдив , на 7 октомври е срещата с експертите в Бургас, а на 8 октомври във Варна. Организаторите ще дават безплатни..

публикувано на 04.10.24 в 13:45

Майстори от Исперих редят старозагорските павета

Майстори от Исперих редят старозагорските павета по централната улица „Княз Борис I“между парк „5-ти октомври“ и ул. „Хаджи Димитър Асенов“. Не за първи път бригадата е в града на липите, защото преди време те са редили каменните блокчета и на..

публикувано на 04.10.24 в 12:47
Община Свиленград

Започва ремонт на пътища в Свиленградско, които ще отворят Сакар за туризъм

Община Свиленград реализира редица инфраструктурни проекта, най-важните от които са за ремонт на пътища, водопроводи, както и на образователната инфраструктура, съобщи за Радио Стара Загора кметът на общината арх. Анастас Карчев в навечерието на..

публикувано на 04.10.24 в 12:42