Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Рибарски: Изграждането на общежитие е крачка напред в развитието и на Академията, и на клуба като цяло

Извървяхме един доста дълъг път, който в началото не беше утъпкан, признава директорът на Академията на старозагорци

"Изграждането на наше собствено общежитие със сигурност доста ще ни помогне. Академиите, с които се съревноваваме и състезаваме в това отношение са доста пред нас. Те разполагат с доста добри условия като леглова база, но имат вътре и храна, фитнес център, транспорт до училищата. Говоря за Академиите на „Левски“ и на „Ботев“, например.

И дори това да не е основното средство, за да привличаме деца, се надявам да бъде основното средство, за да не губим такива“. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора директорът на Академията на „Берое“ Атанас Рибарски. Вчера на среща с медиите кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви, че община Стара Загора вече работи по въпроса с изграждането на подобно общежитие.

„Някои от най-талантливите ни деца ни напуснаха тази година точно по тази причина: че родителите им нямат възможност да им осигуряват тук това от което имат нужда. Ние като клуб осигуряваме сега спането, но разходите до училище и изхранването са непосилни за някои от родителите. Затова изграждането на подобно общежитие ще бъде доста голяма крачка напред в обучението, селектирането и задържането на най-талантливите деца“, допълни Атанас Рибарски.

„От момента, в който аз съм в школата на „Берое“ извървяхме един доста дълъг път. И това е път, в който нямахме пътека. Когато тръгнахме той не беше утъпкан. Нямаше възрастова група деца. Нямаше предподготвителна, нямаше подготвителна възраст. Имаше по четири отбора при децата и те бяха със смесени набори. Сега имаме всичко това. И при децата повече от треньорите дори са задължени да селектират децата така че да има и конкуренция. В момента родените през 2001 и 2002 г. са едни от първите възрасти, при които с новото ръководство на клуба започнахме този процес. И са първите, които го извървяха целия“, разказа Атанас Рибарски.

В началото на тази седмица Академията закри официално спортно състезателната 2019 г. „Трудно е да обобщим с едно изречение представянето на абсолютно всички възрасти и деца. Всеки един треньор ще направи своето заключение, което ще е меродавно за това какво е свършено през есента и какво трябва да се подобри през пролетта“, допълни директорът на школата на „зелено-белите“.

През 2019 г. четири от тимовете от Академията, извън тези от Елитните групи, получиха възможността в първенствата да мерят сили със съперници извън Стара Загора. Отборите на „Берое“ 2004 и „Берое“ 2006 се включиха в новосъздадените Зонални групи, „Берое“ 2007 и „Берое“ 2011 пък участват в шампионатите на област Пловдив.

„За мен участието ни в зоналните групи е доста успешно по две причини. Първо ние такива мачове в Областното първенство в Стара Загора нямаме. Групата при юношите младша възраст се състои от 7 до 10 отбора максимум. И не искам да обидя никого, но тези отбори доста трудно ни предоставят това, което ни предоставят отборите от Пловдив и от София. Сега в тези две възрасти имаме 15 мача само за един полусезон, което е два пъти повече, отколкото имаме в Стара Загора.Освен това ние избрахме да играем с по-малки деца, което прави мачовете още по-силни. И ни служат за подготовка за Елитните възрасти. Връщайки лентата назад ние точно там изоставаме. Прехода от областното първенство към Елитната възраст на нас ние доста тежък“, обобщи директорът на Академията на старозагорци.

„При „Берое“ 2011 това участие в първенството в Пловдив се отрази и на турнирното им представяне. Очарован съм и от целия набор и от техния треньор, които постигнаха завидни резултати за толкова ранна възраст. Но те действително положиха и доста усилия, и доста труд. При „Берое“ 2007 също мисля че това участие е ползотворно. И благодарение точно на тези мачове някои от момчетата ще могат да вземат през следващия сезон участие в Елитната група, която ще е за „Берое“ 2006“, допълни Атанас Рибарски.

„През годината привлякохме и няколко нови треньори – Боян Стоянов, Дидо Желязков, Трифон Панев. Приятно съм изненадан от тях. Те допринесоха както за собственото си развитие, така и за наборите, които поеха. И напълно оправдаха доверието“, допълни още директорът на Академията.

Радващо е, че толкова много хора се чувстват съпричастни с успехите и дейността на школата, за разлика от времето, в което започвахме. Тогава имаше два пъти по-малко трениращи и състезаващи се. Повечето от мачовете се играеха пред доста малко хора. Сега през есента на почти всички срещи на старшата възраст стадионът беше пълен и посещаемостта надхвърля тази на повечето отбори във втория ни ешалон“,сподели Атанас Рибарски.

„Представянето на старшата пред есента бе позитивно. Можеше да бъде и по-добро, но някои от мачовете бяха на доста високо ниво и съм обнадежден за тези момчета, които в последствие бяха част и от тренировъчния процес на представителния тим, че ще заслужат шанс за изява и в мъжкия отбор. За съжаление имаше мачове, в които загубихме точки, които не виждах как ще ги загубим. Накрая това ни се отрази, но според мен мястото ни е в тройката", допълни наставникът на "Берое" U19. "През пролетта амбициите ни са да продължим по възходяща линия. Няколко от момчетата показват силни предпоставки за влизане в мъжкия футбол. Ще наблегнем и на работата с тях, за да бъдат по-подготвени и по-уверени".

Още за годината, която изпраща Академията, за представянето на юношите старша възраст и за пожеланията за 2020 чуйте в интервюто на Светлана Димитрова с Атанас Рибарски в прикачения звуков файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ернан Банато и Живко Тодоров обсъдиха ситуацията в "Берое" с родители на деца от школата

Собственикът на "Берое" Ернан Банато и кметът на Стара Загора Живко Тодоров проведоха среща на стадион "Берое" с родители на деца от школата на клуба. На нея присъстваха и фенове на отбора. Пред тях Живко Тодоров разкри, че Банато го е уверил, че..

публикувано на 02.07.24 в 19:48

Шест медала спечелиха тежкоатлети от „Аполон“

В Русе бе проведен Държавният личен шампионат по вдигане на тежести за всички възрастови групи. При кадетките до 15 години възпитаничките на старозагорския клуб „Аполон“ Рени Георгиева и Албена Стефанова грабнаха титлите в категории съответно до..

публикувано на 02.07.24 в 09:21

Пети места в Европа за Даяна Стойчева и Божидар Добрев

В сръбския град Нови Сад днес започва Европейското първенство по борба за юноши и девойки до 20 години. Треньорът на националите в свободния стил в тази възраст и на клуб „Берое“ Диян Динчев ще разчита на своите възпитаници Калоян Атанасов до 70..

публикувано на 01.07.24 в 15:37

Волейболни таланти се готвят в Стара Загора

В старозагорската спортна зала "Иван Вазов" преди седмица започна третото издание на „Турнир на талантите“. За трета година поред Комисията за детско-юношески волейбол към БФВ организира събитието, чиято цел е усъвършенстване и развитие на..

публикувано на 01.07.24 в 14:55

И в летните горещини тренираме за здраве и от любов към себе си

С труд и постоянство се постига всичко. Това е максима, която важи и за спорта, споделя Сребрина Зефирова, професионален треньор с  дългогодишен опит в разработване на индивидуални хранителни режими, както и  групов инструктор. "Няма рецепта общовалидна..

публикувано на 29.06.24 в 12:16

Стара Загора е домакин на Европейското първенство по футбег

Над 30 участника се включват в Европейското първенство по футбег, което се провежда събота и неделя (29.06.и 30.06) в Стара Загора. От 12.00 до 20.00 часа на кортовете за бадминтон в парк "Митрополит Методий Кусев"(Аязмото) състезатели от различни..

публикувано на 29.06.24 в 10:09

Калина Косева завърши първа в силен международен турнир

В Пазарджик се провежда силен международен турнир по бадминтон за юноши и девойки до 19 години. В него старозагорецът Теодор Митев, който е 17 годишен, спечели с 2:1 гейма срещу силен противник от Турция и се класира за осминафинала. В..

публикувано на 28.06.24 в 14:21

"Берое" подписа с ляво крило

"Берое" си осигури подписа на лявото крило от Доминиканска република Хуанка Пинеда , съобщиха от клуба. Играчът парафира със старозагорци и ще се включи в подготовката на отбора. Пинеда е 24-годишен, висок 1.80 см, идва в България от мексиканския..

публикувано на 27.06.24 в 16:03

Юноши и девойки на „Траяна“ ще стартират и при големите

От днес до неделя в София се провежда Държавното лично-отборно първенство по плуване в две възрастови групи, мъже и жени и юноши и девойки старша възраст. „В първенството ще участват 460 състезатели от над 50 български клуба“, съобщи за радио..

публикувано на 27.06.24 в 09:36
Facebook: Дончо Атанасов

ДЮШ на "Берое" се разпада, Дончо Атанасов също напуска

Втори треньор в рамките на ден обяви, че се разделя с детско-юношеската школа на футболния "Берое". На фона на негодуванието на привържениците, прекъснали за кратко контролата между "зелено-белите" и "Етър", Дончо Атанасов оповести раздялата си с клуба...

публикувано на 26.06.24 в 19:07