Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Течове и влага увреждат стенописите в църквата "Св. Троица" /галерия/

Храмът помни ужаса от Старозагорското клане

Течащ покрив и влага рушат ценните стенописи в старозагорския храм „Св. Троица“.

Църквата е свързана с трагичните събития около погрома и опожаряването на града през юли 1877 г. и избиването на хиляди старозагорци, опитали се да намерят спасение от османските орди зад стените на храма.

Открита е сметка за набиране на средства за започване на спешен ремонт, а децата от неделното училище към храма организират различни благотворителни инициативи. 

Според историческите хроники старозагорският храм „Св. Троица“ е построен през 1863 година от жителите на тогавашната махала „Гибран“, намирала се в най-северозападната част на града.  Храмът е издигнат за година, изцяло с дарения от местното население. По време на историческите събития през юли 1877 година, когато войските на Сюлейман паша завземат и опустошават града, зад стените на храма са избити хиляди мъже, жени и деца, припомня  предстоятелят на църквата отец Евгений.

След Освобождението и постепенното възраждане на града, през 1884 година се взема решение и за възстановяване на храма. Няколко години по-късно са построени камбанарията и мавзолей-костницата. Смята се, че първите икони в храма са рисувани от известния наш художник-иконописец Атанас Гюдженов.  

В сегашния си вид църквата е изографисана в средата на миналия век от руския художник Николай Ростовцев. Негово дело са уникалните мозаечни стенописи в параклиса "Св. Теодор Тирон", както и голяма част от изографисването на храм-паметника "Рождество Христово" в гр. Шипка.  

През годините на няколко пъти са извършвани частични ремонти на покрива на църквата, но за съжаление некачествени. разказва още отец Евгений. Това е довело до течове и големи поражения по стенописите, които може бъдат безвъзвратно повредени, ако не започне спешна реставрация. Със съдействието на Старозагорската митрополия  от  Дирекцията по вероизповеданията има отпуснати 30 хил. лв. за ремонт на покрива, но за стенописите пари няма. Опитваме се сами да се справим, но са необходими много средства, допълва отец Евгений.


Храмът пази и една от чудотворните икони на светата Божия майка Троеручица. Близо век тя дава изцеление на болни и помага на всички, обърнали се с гореща молба и вяра към нея. Отец Евгений също вярва, че ще се намерят добри и родолюбиви хора, които да помогнат за опазването на църковните стенописите и съхраняването на историческата памет.  

Ако някой има възможност и желае да помогне за реставрацията на стенописите, има разкрита банкова сметка на църковното настоятелство  във Фонд „Църкви и манастири“ с отделна партида на храм „Св. Троица“:  

Банка ДСК Стара Загора BIC: STSABGSF IBAN: BG84STSA93000005734285 Фонд"Църкви и Манастири" За храм "Света Троица" Стара Загора

Чуйте повече и от репортажа в звуковия файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев: БСП тръгна нагоре

"БСП - Обединена левица" не просто спря свободното падане, а тръгна нагоре. Така коментира изборните резултати водачът на листата на левицата в 27 МИР Стара Загора Драгомир Стойнев. Обединението около БСП печели малко над 7.5% и качва резултата си с..

публикувано на 28.10.24 в 12:14

Премиерът Главчев в Ново село: Служебното правителство се справи с купения вот

Премиерът Главчев в Ново село: Служебното правителство се справи с купения вот Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че служебното правителство се е справило с купения вот. Това той обяви на полигона Ново село по време на учебно-щабни..

публикувано на 28.10.24 в 12:11

62-годишен е загинал след пожар в апартамент в Стара Загора

62-годишен е загинал след пожар в апартамент в Стара Загора 62-годишен мъж е загинал след пожар в апартамента му в жилищен блок в Стара Загора. Сигнал за инцидента е подаден на 27 октомври в 00:07 ч. Пожарът е загасен от екипи на Районната служба..

публикувано на 28.10.24 в 12:00
Предавател на Радио Стара Загора, FM-97.20MHz, Сливен

ГЕРБ-СДС печели и в Сливен с 31.89 %

Официалнитерезултатиотизборите за народни представителив21 МИР Сливен при 100% преброени протоколи. ГЕРБ – СДС – 14 664 гласа – 31. 89 %, Възраждане – 6640 гл. – 14. 44 % ДПС – Ново начало – 5041 гл. – 10. 96 %  ПП – ДБ – 4290 гл. – 9. 33 %  БСП –..

публикувано на 28.10.24 в 09:50

Първан Симеонов: Област Стара Загора бавно се превръща в "депесарски район"

Добрата новина за тези избори е повишената избирателна активност. Тя се дължи освен на технологични практики, и от съпротивата срещу това, но има и млад вот  – малко по-висок дял млади гласуващи спрямо предишни избори, като " този вот отива..

публикувано на 28.10.24 в 09:42
Град Стара Загора

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ - СДС печели в Стара Загора с 28,32%

При 100 процента обработени протоколи в Районната избирателна комисия в Стара Загора,   ГЕРБ - СДС печелят 28,32 % от гласовете на избирателите. Втори за областта са "Възраждане" с 16,31 % На трето място се нарежда  "ДПС - Ново начало" с 13,22 "...

публикувано на 28.10.24 в 09:09

Д-р Неделчо Маринов: Контролираният вот отдалечи масовия избирател от урните

Лек ръст на гласовете отчитат от „БСП – Обединена Левица“. В Стара Загора резултатите отново са по-високи от тези на национално ниво и това е повод за гордост, коментира в ефира на Радио Стара Загора д-р Неделчо Маринов, който е номер две в листата на..

публикувано на 28.10.24 в 08:57

При 100% обработени протоколи в РИК- Ямбол : ГЕРБ - СДС печелят изборите

ГЕРБ-СДС печелят изборите в Ямболска област, показват данните при 100% обработени протоколи. В парламента от 31 избирателен район влизат четирима народните представители. ГЕРБ- СДС са първа политическа сила, като за тях са гласували малко над 7700..

публикувано на 28.10.24 в 08:13
Радион Попов

Радион Попов: АПС и "ДПС-Ново начало" ще се обединят отново

В недалечно бъдеще двете формации „Алианс за права и свободи – АПС“  и "ДПС-Ново начало" ще се обединят. Това прогнозира в ефира на Радио Стара Загора 4-тия в листата на АПС за Стара Загора Радион Попов.  Според бившият външен зам.-министър..

публикувано на 28.10.24 в 08:11
Хасково

ГЕРБ-СДС печели в Хасково

При обработени протоколи на 97 процента от СИК в Хасковска област ГЕРБ-СДС събира 33.35% от подкрепата на избирателите. Следва ДПС-Ново начало с 19.38%. На трето място е „Възраждане“. В 5.00 часа тази сутрин последната секционна избирателна комисия е..

публикувано на 28.10.24 в 07:49