Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-висока минимална заплата, възраст и стаж за пенсиониране от днес

Снимка: архив

Новата 2020 г. носи редица промени в различни сфери на обществения живот. От днес минималната работна заплата е в размер на 610 лева. Размерът й  се повишава с 50 лева или с 8,9% в сравнение с миналата година.По-високи заплати ще получават учителите (с 17%), социалните работници (с 15%) и държавните служители (с 10%).

Продължава увеличението на възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране. За жените от най-масовата, трета категория труд, възрастта се увеличава с два месеца спрямо 2019-а и вече е 61 години и 6 месеца. За мъжете увеличението е с един месец и става 64 години и 3 месеца. 

За да се пенсионират, жените вече трябва да има 35 години и 10 месеца осигурителен стаж. За мъжете той вече е 38 години и 10 месеца. И за двата пола това е с два месеца повече, в сравнение с миналата година. Ако хората нямат право на пенсия, защото не изпълняват посочените условия за възраст и стаж, те могат да се пенсионират на възраст 66 и половина години при поне 15 години действителен стаж. Крайната цел на плавното повишение на пенсионната възраст и тя да се изравни и за мъжете и за жените да стане 65 години през 2037 г. 

Непроменен обаче остава таванът на пенсиите - 1200 лева. От днес до 1 юли минималната пенсия ще бъде 219,43 лв., след което ще стане 250 лв. Също от 1 юли пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 година ще се увеличат с 6.7 на сто. Служителите на ДАНС вече ще се пенсионират на 63 години, а тези на НСО на 55. 

Минималните осигурителни доходи също остават без промяна спрямо 2019 година, с изключение на случаите, за които минималният доход е по-нисък от минималната работна заплата за страната. Тогава той се приравнява на новия размер на минимална заплата - 610 лв. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се нараства от 560 до 610 лв, а за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители - от 400 на 420 лв. 

Запазват се и миналогодишните размери на обезщетенията за безработица - минималното е 9 лева на ден, а максималното - 74,29 лева. 

През 2020-а се запазва и режимът на изплащане на болничните - първите три дни от работодателя, а след това от Държавното обществено осигуряване. Остават непроменени и осигурителните вноски и разпределението им в съотношение 40 към 60 процента. За дните в неплатен отпуск дължимата здравна осигуровка се изчислява върху 305 лв, а не 280 лв., колкото беше миналата година. Всички, които внасят здравни осигуровки за своя сметка (например трайно безработните и абитуриентите в месеците преди да започнат работа или да се запишат в университет), дължат месечно по 24.40 лв. на здравната каса. 

Без промяна ще бъдат периодът на изплащане на обезщетението за бременност и раждане - 410 дни, както обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст - 380 лв. 

Партийната субсидия ще бъде 8 лева на глас, а не 1 лев. 
Водата поскъпва в почти цялата страна. Това беше прието на закрито заседание на КЕВР на 23 декември. С решението бяха коригирани цени на ВиК услугите на операторите в 24 области на страната. В Стара Загора водата вече е с цена от 3.01 лв. В някои от регионите като Казанлък и Димитровград се завишава и такса смет. В Стара Загора услугата остава на цената от последните години. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Утре ни очакват температури между 15 и 20 градуса

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В сутрешните часове на места в низините и около водните басейни ще има мъгла. Минималните температури ще бъдат между минус..

публикувано на 20.10.24 в 15:34

Избирателната активност в село Бузовград към 12:30 часа е 9,69 %

Избирателната активност в казанлъшкото село Бузовград към 12:30 часа е 9,69 %.  Това сочат данните, публикувани на официалния сайт на Общинската избирателна комисия в Казанлък.  Избирателите упражняват гласа си в две секции, като имат право да го..

публикувано на 20.10.24 в 12:39

Частични местни избори в казанлъшкото село Бузовград

Частични местни избори се провеждат днес на 16 места в страната. Изборният ден започна в 7 часа и трябва да завърши до 20 часа. В казанлъшкото село Бузовград се провеждат извънредни избори за кмет. Гласуването започна без проблеми и сигнали за..

публикувано на 20.10.24 в 09:31
Снимка: Стоян Радев

Министерство на земеделието въвежда геномна оценка на селскостопанските животни

За първи път Министерство на земеделието въвежда т.нар. геномна оценка при селскостопанските животни, обяви заместник-министъра на земеделието Деян Стратев при откриването на Деня на българския производител в изложбения център край село Мечкарево,..

публикувано на 19.10.24 в 15:44

Министърът на земеделието Георги Тахов ще открие Ден на българския производител край Сливен

Ден на българския производител се открива днес  край Сливен,  в изложбения център в село Мечкарево.  Събитието ще бъде открито от  11.00 часа от министъра на земеделието Георги Тахов. В изложението са представени всички сектори на животновъдството в..

публикувано на 19.10.24 в 10:08

На празник с кауза канят в Дълбоки

Средства за възстановяване на църковния покрив събират жителите на старозагорското село Дълбоки . Кутия за дарения  ще бъде поставена пред читалището, където в събота от 10:00 часа започва Празника на тиквата, ще има и благотворителен базар...

обновено на 19.10.24 в 09:40

Повече нуждаещи се домакинства в Ямболска област ще получат помощи за отопление

 В област Ямбол през тази година целева помощ за отопление ще получат повече домакинства в сравнение с миналата година. Срокът за подаване на документите е до 31 октомври, напомнят от  Регионалната дирекция "Социално подпомагане".  До..

публикувано на 19.10.24 в 09:38
На 19 октомври почитаме Св.Йоан Рилски Чудотворец

Почитаме паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец

На 19 октомври Православната църква почита паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец, приет за небесен покровител на българския народ и на българските лекари.  Денят се нарича още Отчов ден или Денят на отеца. Паметта на Свети Йоан Рилски ще бъде почетена..

публикувано на 19.10.24 в 09:27

Молдовското и българското село Кортен ще поддържат по-живи и трайни връзки

Делегация  от  молдовското село Кортен,  начело с кмета  Степан Тонурков гостува на едноименното село, от където преди 194 години са тръгнали предците им за да се спасят от гнева на поробителя след поредната руско-турска война, останала в историята като..

публикувано на 18.10.24 в 17:54

Пет сигнала за нарушения на изборното законодателство са получени в полицията

От началото на предизборната кампанията към дата 18 октомври  в ОДМВР-Стара Загора са били получени пет сигнала за нарушения на изборното законодателство. По  три от тях проверките са приключили и материалите са изпратени в компетентната Прокуратура,..

публикувано на 18.10.24 в 17:13