Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освободиха от тротоарни такси ресторантьорите до края на юни

Съветниците в Стара Загора стартираха процедурата за придобиване на бившия АГ-комплекс

По време на днешната редовна сесия на Общински съвет Стара Загора с 49 гласа „За“  беше прието предложението за възмездно придобиване от Община Стара Загора на сградата на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс. В тази връзка Община Стара Загора предлага на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ да придобие недвижими имоти частна общинска собственост, върху които са построени сгради, собственост на Дружеството, както и приспадане на изискуемите публични общински вземания за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци. На мястото на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс след извършване на необходимите ремонтни дейности и закупуване на съвременна медицинска апаратура и оборудване, голяма част от извънболничната помощ на територията на Стара Загора ще може да бъде  пребазирана в съвременен общински здравен и рехабилитационен  център.

Без такса за ползване на тротоари от ресторантьорите и търговците до края на месец юни, решиха старозагорските общински съветници на заседанието си днес. По този начин те подкрепят бизнеса, за да се възстанови от загубите, които претърпява заради извънредното положение с COVID-19. 

Предложението предизвика дебат в зала заради някои неясноти, които се получават във връзка със заплатените и опростени такси за бизнеса. По думите на съветника от ГЕРБ Диян Димитров от ГЕРБ корекции могат да се правят и на следващото заседание, стига да има единомислие по въпроса

Съветниците гласуваха на второ четете Наредба за разкопаване на техническата инфраструктура на територията на Община Стара Загора и Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Стара Загора, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

Приет на първо четене беше и  „Правилник за предоставяне на финансова помощ в полза на физически лица на територията на Община - Стара Загора“.Той  урежда реда и начина за предоставяне и отчитането на средства за еднократни безвъзмездни финансови помощи на нуждаещи се физически лица на територията на Община - Стара Загора. Общата сума, предвидена за отпускане на помощи по този правилник, се одобрява еднократно от постоянната комисия по „Социална политика“ и се отпуска след влизане в сила на решение на Общински съвет - Стара Загора.

Местният парламент прие годишните финансови отчети за 2019 г. на общинските търговски дружества със сто процента общинско участие. По време на заседанието стана ясно, че шест от дружествата са приключили финансовата година на печалба, а най-голяма загуба е генерирало Общинското дружество „Обредни дейности“.
Общински съвет даде съгласие за подновяване на договорите за управление на двама управители на общински дружества- „Мересев” и „Обредни дейности“. Те ще бъдат със срок на продължителност до провеждане на конкурси за избор на управители.
Съветниците дадоха „зелена светлина“ за кандидатстване на Община Стара Загора  с проектно предложение  по предифиниран проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване  и адаптация към изменението на климата в общините в България“ по програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“, финансирана по Финансовия Механизъм на Европейско Икономическо пространство /ФМ на ЕИП/ и одобрение на проект на Споразумение за партньорство между  Национален Доверителен Екофонд, Община Стара Загора и останалите партньори по проекта. Целта на проекта е подобряване на капацитета на местните власти за планиране и идентифициране на креативни и иновативни решения за градско планиране и тяхното прилагане за смекчаване на въздействието и адаптация към климатичните промени.
На майското заседание беше гласувано и одобрено осигуряване на устойчивост на проект „Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора“.

Старейшините  подкрепиха и Актуализирана стратегическа карта за шум в околната среда на агломерация Стара Загора. Одобрено беше и предоставяне за безвъзмездно ползване на имот от  СНЦ „ЛАЙЪНС КЛУБ СТАРА ЗАГОРА – АВГУСТА“ за срок от пет години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Районните здравни инспекции ще контролират продажбата на райския газ

Районните здравни инспекции в страната ще извършват контрола и ще налагат санкции при констатиране на случаи, в които е нарушена въведената преди дни пълна забрана за употребата на райски газ от физически лица. Това заяви здравният министър д-р Галя..

публикувано на 28.09.24 в 17:29

Повече от 100 деца участваха в първия семинар "Животът е с предимство" в Стара Загора

Над 100 деца на възраст между 13 и 16 години взеха участие в първия семинар "Животът е с предимство", който се проведе в зала "П. Р. Славейков" в сградата на Община Стара Загора. Форумът е по проект на програма "Еразъм +", съобщиха организаторите от..

публикувано на 28.09.24 в 13:54

Фестивалът "Августиада" прославя виното и културното наследство за 12-ти път в Стара Загора

На Античната улица в Стара Загора снощи беше открито 12-ото издание на Фестивала на виното и културното наследство "Августиада".  В тазгодишния фестивал участват над 40 винарни с повече от 250 вина. Специален гост на събитието е Сърбия. Посетителите..

публикувано на 28.09.24 в 11:24
МБАЛ

Община Елхово изпитва сериозен недостиг на медици, личните лекари са само осем

Нито един кандидат не е подал документи за участие в обявения от община Елхово конкурс за управител на медицинския център в града. Срокът за кандидатстване е удължен до 18 октомври, информира кореспондентът на Радио Стара Загора Даниела Костова...

публикувано на 28.09.24 в 10:18

Първо издание на Празник на лавровото дърво събира певчески и танцови групи в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в..

публикувано на 27.09.24 в 18:15

Адвокатските колегии предвиждат стачни действия срещу ветото на президента по закона за адвокатурата

Всички 27 председатели на адвокатски колегии в България са се обединили в единно становище, в което подробно са разяснили защо не са съгласни с ветото на президента по закона за адвокатурата и какви са техните съображения. Това съобщи председателя на..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Защо фондация може да остане без финансиране за проект

Стотици деца от уязвими групи в старозагорско могат да останат без социалната подкрепа, която получават от фондация „Мисия Криле“ . Причината е отказ на Правната комисия на Общинския съвет  на Стара Загора да финансира дейността на мобилни екипи,..

публикувано на 27.09.24 в 16:41

В четири общини в Старозагорско не са назначени секционните комисии

Секционните избирателни комисии в област Стара Загора са назначени, с изключение на тези в общините Стара Загора, Раднево, Николаево и Братя Даскалови.  Причината е, че там са представени по две предложения за поименния състав на комисиите от двете..

публикувано на 27.09.24 в 16:24

Първо издание на Празник на лавровото дърво в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в село..

публикувано на 27.09.24 в 16:22

50 години от основаването си чества НУМСИ „Хр. Морфова“

Тържествен концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора ще бележи официалното честване на 50-годишнината от основаването на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.  Събитието ще се проведе на 1..

публикувано на 27.09.24 в 16:03