Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популярни личности водят безплатни онлайн работилници за деца

„Национална седмица на детската книга“ започва от днес

Третото издание на кампанията, посветена изцяло на децата, които обичат да четат и мечтаят да пишат: „Национална седмица на детската книга“ ще се проведе от 1 до 7 юни в нов актуален формат – онлайн в платформата URBO, а участие ще вземат едни от най-големитеимена в българската литература, музиканти, артисти, художници и най-популярните лица от телевизионния ефир.

В продължение на една седмица таланти в две възрастови групи – от 7 до 10 и от 11 до 14 години – ще имат възможността да участват безплатно през екраните си в 14 творчески работилници, в които ще развиват уменията си на писатели и художници и ще се учат от менторите си по забавен и увлекателен начин. Накрая децата, представили се най-добре по време на творческите ателиета, ще спечелят  титлите за най-добър „Малък голям писател“ и „Малък голям художник“.

За малките творци са подготвени редица нови приключения и предизвикателства, които обаче няма да посрещнат сами. На помощ идват техните ментори: Александър Секулов, Катя Антонова, Антон Хекимян, Нуша Роянова, Станислава Цалова, Чавдар Николов, Александър Кръстев и Мила Ташева, Вал Стоева, Жени Лечева и Иван Раденков.

Да пишем с вдъхновение или по план? Какъв е пътят от идеята до историята? Как да създадем приключенска история? Как да представим любимите си книги? Как да разпознаваме фалшивите новини? Как да направим карикатура? Това са само част от темите, които очакват малчуганите в тези вълнуващи 7 дни, каза в интервю за Радио Стара Загора Сиана Колибарова – координатор на кампанията.

Обичани детски книжки за деца от 0 до 99 г. и за цялото семейство пък ще четат певицата Поли Генова, водещият на вечерното забавно шоу по bTV Николаос Цитиридис, актрисата Мая Бежанска и водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова.

Работилниците ще се предават на живо в уеб портала и мобилната апликация на URBО, където родителите трябва предварително да регистрират децата си напълно безплатно. Още информация за кампанията и за записването: в сайта на кампанията www.nsdk.bg и в платформата URBO: https://bit.ly/3dQnyBI

„Национална седмица на детската книга“ се организира от сдружение с нестопанска цел „Книги за деца“, в партньорство с издателство „Просвета“ и URBO. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Литературният конкурс „Перо от лед“ - възможност за изява на млади таланти от 2 до 12 клас

За втора поредна година Музей „Литературна Стара Загора“ с подкрепата на Община Стара Загора организира Зимен ученически литературен конкурс „Перо от лед“ 2024/2025. Конкурсът стартира на 2 октомври, а крайният срок за подаване на текстове е 20 декември...

публикувано на 04.10.24 в 11:00

Програма за Деня на Стара Загора

5 октомври (събота) Ден на Стара Загора Молебен за Стара Загора ,  отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан 8.40 ч. Катедрален храм „Св. Николай Чудотворец“ Тържествена сесия на Общински съвет Стара..

публикувано на 04.10.24 в 09:50

Симфоничен концерт с Бетовен и Дворжак – на сцената на Старозагорската опера

На 11 октомври от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера меломаните ще имат възможността да се насладят на елегантен симфоничен концерт с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на маестро Ивайло Кринчев. Солист е..

публикувано на 02.10.24 в 11:24

Изложба в Ямбол събра 69 творби на „бащата на графикатурата“

Представителна изложба на проф. Иван Газдов с творби, дарени през 2010 г. на родния му Ямбол, отново може да бъде разгледана в обновената Художествена галерия „Жорж Папазов" в града. Изложбата е подредена в една от залите на постоянната експозиция на..

публикувано на 30.09.24 в 13:16

Нощта на изкуствата в Стара Загора събра стотици посетители

Стотици жители и гости на Стара Загора се включиха снощи в 19-ото издание на Нощта на изкуствата . В рамките на едно обединяващо мащабно културно събитие музеите, галериите и други културни центрове в Стара Загора отвориха вратите си за..

публикувано на 28.09.24 в 11:01

Надя Тончева с концерт, посветен на великата Сара Воон

Известната джаз певица Надя Тончева ще представи, тази вечер от 20 часа в Старозагорската художествена галерия, своя музикален проект „С почит към Сара Воон“. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на легендарната джаз изпълнителка...

публикувано на 27.09.24 в 14:40

Празниците на поезията в Нова Загора ще наградят победителите в националния поетичен конкурс на 1-ви октомври

  в  Националния поетичен конкурс „Нова Загора“ участваха 63-ма автори от цялата страна. Конкурсът, който се провежда за  20-ти път, е анонимен и на свободна тема. Участниците трябва да са над 18 годишна възраст и имат  право на участие с 3..

публикувано на 27.09.24 в 14:35

Писателката Кармен Мишу представя новия си роман „Дъжд“ в Стара Загора

В Нощта на изкуствата (27.09.) Кармен Мишу ще представи своя последен роман „Дъжд“. Покана за среща със старозагорската публика отправя библиотека „Родина“, от 19:30 ч., в изложбена зала „Лубор Байер“. В новата си книга авторката описва събития..

публикувано на 27.09.24 в 11:07

Старозагорската опера гостува в София с „Евгений Онегин”

На 28 октомври от 19.00 часа на сцената на Народния театър „Иван Вазов” Държавна опера Стара Загора ще представи за първи път в София своята забележителна постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски. Гостуването е част от богатата..

публикувано на 26.09.24 в 13:39

Нова изложба на Музейко дава среща на старозагорските деца със зелената енергия

Детски научен център "Музейко" ще гостува в Стара Загора, за да вдъхнови малките старозагорци за нови знания, свързани с природосъобразния начин на живот. Гостуването е част от проекта "Наука за децата: зелена енергия и устойчива среда".  В рамките..

публикувано на 26.09.24 в 13:37