Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улици със славни имена - мост между поколенията

Снимка: ОДФ Сливен

Образователни игри за улици с имена на войводи организира фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен".

Проектът е на сдружение "Войводите на Сливен - "Улици със славни имена - мост между поколенията" цели да обогати знанията на младите за славното минало на Сливен, уточни за Радио Стара Загора председателят на УС на ОДФ Сливен Дора Куршумова.

Сред основните дейности са проучване на всички улици в старите квартали на града, които носят имена на войводи и исторически личности, свързани с хайдушката история, изработване на специални табла-карти на кварталите с допълнителна информация за живота на войводите и др.

По проекта са предвидени и исторически състезания в клубове "Млади възрожденци", в които ще участват ученици и представители на различни пенсионерски клубове.

Първата онлайн игра "Улици със славни имена" включва имената на три личности, вписани в "Именник на войводите и байрактарите, родени в Сливенския край, водили чети из сливенския Балкан" - Конда войвода, Жельо войвода и Добри Чинтулов.

Участниците трябва да отговорят къде точно в града се намират улиците с техните славни имена, както и да напишат какво знаят за тези личности.

За правилно отговорилите са осигурени награди - книги на хайдушка тематика, издания, свързани с миналото и фолклора на Сливен и др.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рей Чарлз

Срещите с музиката на легендарния Рей Чарлз продължават

На 1 и 2 юли от 21.00 часа на Античният форум „Августа Траяна“ в Стара Загора публиката ще има възможността да се наслади на премиерния концерт със заглавие RAY ON MY MIND SYMPHONY . Той е продължението на проекта на алт саксофониста Крейг Бейли..

обновено на 01.07.24 в 08:48

July Morning – празник на свободния дух

За поредна година България посрещна първото юлско утро. Точно в 05.44ч. слънцето изгря и хиляди го посрещнаха. Традиция, водеща началото си  от 60-те, някои казват 70-те, други 80-те години на миналия век. Неформален и самобитен празник, който се..

публикувано на 01.07.24 в 07:00

Хайдушки събор среща стария български бит, култура и история на Араповския манастир до Асеновград

   Третият събор „Ангел войвода“, организиран от Сдружение „Хайдути“, Араповския манастир и Община Асеновград ще се проведе от 28 до 30.06. на поляната пред Араповския манастир. Събитието и тази година включва много богата фолклорна програма. Гостите и..

публикувано на 27.06.24 в 15:18

Посветената на празника на Ямбол изложба "Светлината" представя творби на Николай Димитров

Изложба „Светлината“ се провежда за деветнадесета поредна година. Тя стартира за първи път през 2006 г. и има за цел да представи творчеството на художниците от Ямбол и региона. Традиционно се провежда на празника на града – Свети Дух. Специален гост..

публикувано на 24.06.24 в 14:16

DOWNTOWN с нов албум – „Рок свят“

Рок група DOWNTOWN представи в ефира на Радио Стара Загора три нови песни - „Рок свят“, „Ти си моят живот“ и „Пътуване“, които  са част от втория им албум „Рок свят“ 2024 г. Албумът вече е готов, общо песните в тавата са осем. Всички са записани в..

публикувано на 23.06.24 в 14:32

Балетът „Кармен“ оживява на Летен театър Стара Загора

Балетната постановка по музиката на едноименната опера на Жорж Бизе, допълнена и обогатена с още фрагменти от други творби на композитора, създадени в чувствените години на Романтизма, дава уникалната възможност на балетната трупа на Русенската опера..

публикувано на 19.06.24 в 12:35

Метамодернизмът влиза в Художествена галерия – Стара Загора

На 19 юни (сряда) от 18:00 ч. в Художествена галерия – Стара Загора се открива изложбата „Метарезерви 2024“ с куратор Атанас Тотляков. Посетителят е поканен да се запознае с този поглед към изкуството и обществения живот, отразяващ измененията и..

публикувано на 19.06.24 в 09:25

„Турандот“ на старозагорска сцена „100 години след Пучини“

Операта с кукли „Турандот“ е поредното събитие, с което Старозагорската държавна опера отбелязва годишнината от смъртта на автора й Джакомо Пучини под мотото „100 години след Пучини“. След камерния концерт със заглавието „От любов към..

публикувано на 18.06.24 в 15:25
Огнян Драганов

Огнян Драганов: Изкуството се нуждае от подкрепата на публиката

Днес, 13 юни, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора е представянето на "Бохеми" , една от ранните  опери Джакомо Пучини. Спектакълът създаден през 2017 година повече от осем години се радва на интереса на публиката. "Музиката е..

публикувано на 13.06.24 в 13:05