Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гербът на Хасково вече официално върху пощенска марка

Филателно издание на герба на Хасково бе валидирано днес на специална церемония във филиала на Националната художествена академия в Бургас. На представянето присъстваха заместник-кметовете на Хасково Мария Вълчева и на Бургас Диана Саватева, изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки, ректорът на НХА проф. Георги Янков, директорът на Пристанище - Бургас Диян Димов, авторът на графичния дизайн на изданието гл. ас. д-р Ненко Атанасов.

Новото пощенско издание е на тема "Българска градска хералдика". То се състои в серия от две пощенски марки, оформени в блок-лист с винетка и милезим, които представят гербовете на Бургас и Хасково. Изданието се допълва от първодневен пощенски плик и специален пощенски печат.

Изобразените върху новите марки гербове на Бургас и Хасково са едни от най-красивите хералдически символи на български общини и поставят началото на нова сюжетна линия в дизайна на пощенските марки у нас, отбеляза д-р Ненко Атанасов от НХА.

Признанието за герба на Хасково е случва в годината, когато се навършват 25 години от неговото приемане за официален символ на града ни. Негови автори са едни от най-добрите хералдици в България Борил Караиванов и Емануил Манолов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СНИМКА: Живко Динчев

Освободиха Живко Динчев от Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2"

Промени по високите етажи на българската енергетика бяха обявени късно тази вечер. Рокадите засягат енергийните дружества, в това число и ТЕЦ "Марица изток 2". На официалната си страница от Българския енергиен холдинг обявиха настъпилите промени, след които..

публикувано на 28.06.24 в 23:52

Стара Загора получава 14 млн. лв. за изграждане на инфраструктура на нова индустриална зона "Еленино"

Община Стара Загора ще получи 14млн. лв. по програма на Министерството на иновациите и растежа за реализация на нови инвестиционни паркове. Проектът залага изграждане на инфраструктура до терените на индустриална зона "Еленино".  Това обявиха..

публикувано на 28.06.24 в 17:17

Задръстване на Прохода на Републиката

Километрично задръстване се образува на Прохода на Републиката в следобедните часове в района на село Пчелиново.  Причината е, че ТИР се е преобърнал в дерето край пътя и затвори едната лента за движение. Шофьорът не е пострадал сериозно, а..

публикувано на 28.06.24 в 16:47

Без открит огън в Хасковско през почивните дни

Кметовете на общини в област Хасково да действат превантивно, така че да се намали рискът от пожари през предстоящите горещи почивни дни. Такова предупреждение е издадено от областната администрация. Кметовете трябва да предупредят хората да не..

публикувано на 28.06.24 в 16:17

За трета поредна година „Doctor Rock Fest“ в Стара Загора

Третото издание на  „Dr. Rock Fest 2024" започва тази вечер на „Античен форум“ – Стара Загора. Организатори са  групата “Led 7”. За трета година фестивалът ще обедини на сцената рок групи, в които свирят лекари, каза в ефира на Радио Стара..

публикувано на 28.06.24 в 15:49

До два месеца ще започне ремонтът на парк "Пети октомври"

До два месеца ще стартира ремонтът на парк „Пети октомври“ в Стара Загора. С него трябва да бъде с нов облик и парк „Александър Стамболийски“. Те са част от цялостния проект на Общината за обновяване на парковете в града. Това съобщи в ефира на..

публикувано на 28.06.24 в 15:17

Възрастна жена от Хасково даде 3 500 лева на измамници

Възрастна хасковлийка е поредната жертва на ало измамниците. 88-годишната Мария Тодорова е хвърлила 3 500 лв на престъпниците снощи към 21.30 ч след като й позвънили на телефона и по схемата, че синът е пострадал и трябва да му се направи спешно..

публикувано на 28.06.24 в 14:25
Municipality of Sliven

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания могат да кандидатстват за саниране

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания и технически паспорти могат да кандидатстват по нова процедура за саниране, обявиха от община Сливен. Програмата е свързана със засегнатите от трансформацията в Маришкия басейн, а средствата за саниране..

публикувано на 28.06.24 в 12:12

Мехмед Атаман е новият областен управител на Хасково

Г-н Атаман бе посрещнат тази сутрин в кабинета на Г-жа Райчева. Досегашният областен управител направи кратък отчет за работата на администрацията през последните 11 месеца. Г-жа Гинка Райчева изрази благодарност към всички служители на..

публикувано на 28.06.24 в 11:48

Обвиниха мъж за принуда и закана за убийство в условията на домашно насилие

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем по бързо производство И.А., на 27 г., за това, че на 24.06.2024 г. в мъглижкото село Тулово, е принудил 29-годишната Д.А. да претърпи нещо противно на волята ѝ – да го придружи до дома му, като е..

публикувано на 28.06.24 в 11:19