Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът за изследване на демокрацията с 5 сценария за затварянето на въглищните централи

ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД
Снимка: Живко Иванов

Преквалификация на кадрите, работещи в енергийния комплекс „Мини Марица-Изток“, възможност за ранно пенсиониране, привличане на инвестиции, използване на икономическия потенциал на региона на Стара Загора, стимулиране на бизнес субектите за разкриване на нови работни места, са част от основните мерки в стратегически план на Центъра за изследване на демокрацията за по-плавен преход към зелена икономика. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора енергийният експерт от центъра Мартин Владимиров

Съгласно изискванията на Зелената сделка на ЕС за въглеродно неутрален континент редица страни, сред които и България, ще трябва да преструктурират въглищните си електроцентрали в екологични по-чисти енергийни мощности. В момента държавата дотира производството на електрическа енергия от въглищните централи с 450 милиона лева годишно, заплащайки квотите за въглеродни емисии на трите централи в Маришкия басейн. Експертите на Центъра за развитие на демокрацията са изчислили, че 900 милиона евро финансов ресурс е необходим да осигури държавата за справедлив енергиен преход в най-засегнатите региони на България. Разработени са 5 сценария за поетапно затваряне на въглищните централи. Най- драстичния от тях е те да престанат да работят още през следващата година. Владимиров допълни още, че страната ни още до края на м. октомври тази година ще трябва да изготви проекти за затваряне на лигнитните централи, базирани на икономическата им жизнеспособност, а не на регламента на Европейския съюз. Тези проекти би могло да бъдат финансирани и със средствата, които страната ни ще получи от плана за възстановяне след КОВИТ 19 на ЕС, заложени в многогодишната финансова рамка за периода 2020-2027 година.

По темата интервю на Диана Абрашева с Мартин Владимиров в прикачения звуков файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

снимка: БГНЕС

Линейка се счупи в дупка на улица в ремонт

Линейка се счупи след като мина през изкоп на ул. „Петьо Ганин“ в Казанлък, предава БГНЕС.  Спешните медици са пътували към адрес по сигнал за бебе на една година с температура, когато автомобилът им пропада в изкопа, направен от ВиК Казанлък. За..

публикувано на 29.09.24 в 18:56

Десетки сигнали заради бурята в Старозагорско

Десетки са сигналите, постъпили на Горещия телефон на община Стара Загора заради силния вятър и обилния дъжд. Щети са нанесени върху три автомобила , до момента сигналите за паднали дървета са 11. Екипите ще работят до овладяване на..

публикувано на 29.09.24 в 18:25

Първо издание на Празник на лавровото дърво събира певчески и танцови групи в с. Малка Верея

Празник на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки ще се проведе от 17.00 часа на площада в село Малка Верея. Организатор на първото му издание е Пенсионерският клуб „Верея“ с председател Мария Христова. „В доста домове в село Малка Верея..

публикувано на 29.09.24 в 15:55

Районните здравни инспекции ще контролират продажбата на райския газ

Районните здравни инспекции в страната ще извършват контрола и ще налагат санкции при констатиране на случаи, в които е нарушена въведената преди дни пълна забрана за употребата на райски газ от физически лица. Това заяви здравният министър д-р Галя..

публикувано на 28.09.24 в 17:29

Повече от 100 деца участваха в първия семинар "Животът е с предимство" в Стара Загора

Над 100 деца на възраст между 13 и 16 години взеха участие в първия семинар "Животът е с предимство", който се проведе в зала "П. Р. Славейков" в сградата на Община Стара Загора. Форумът е по проект на програма "Еразъм +", съобщиха организаторите от..

публикувано на 28.09.24 в 13:54

Фестивалът "Августиада" прославя виното и културното наследство за 12-ти път в Стара Загора

На Античната улица в Стара Загора снощи беше открито 12-ото издание на Фестивала на виното и културното наследство "Августиада".  В тазгодишния фестивал участват над 40 винарни с повече от 250 вина. Специален гост на събитието е Сърбия. Посетителите..

публикувано на 28.09.24 в 11:24
МБАЛ

Община Елхово изпитва сериозен недостиг на медици, личните лекари са само осем

Нито един кандидат не е подал документи за участие в обявения от община Елхово конкурс за управител на медицинския център в града. Срокът за кандидатстване е удължен до 18 октомври, информира кореспондентът на Радио Стара Загора Даниела Костова...

публикувано на 28.09.24 в 10:18

Първо издание на Празник на лавровото дърво събира певчески и танцови групи в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в..

публикувано на 27.09.24 в 18:15

Адвокатските колегии предвиждат стачни действия срещу ветото на президента по закона за адвокатурата

Всички 27 председатели на адвокатски колегии в България са се обединили в единно становище, в което подробно са разяснили защо не са съгласни с ветото на президента по закона за адвокатурата и какви са техните съображения. Това съобщи председателя на..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Защо фондация може да остане без финансиране за проект

Стотици деца от уязвими групи в старозагорско могат да останат без социалната подкрепа, която получават от фондация „Мисия Криле“ . Причината е отказ на Правната комисия на Общинския съвет  на Стара Загора да финансира дейността на мобилни екипи,..

публикувано на 27.09.24 в 16:41