Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Болярово с национална подписка срещу проучванията за добив на злато в района

Община Болярово
Снимка: Емил Енчев

Над 500 подписа са събрани до момента в община Болярово срещу намеренията на чуждестранна фирма за проучвателни дейности и добив на злато и мед в района. В подписката освен жители на малката гранична община, се включват хора от цялата страна и българи, живеещи в чужбина.

Местните хора се опасяват, че проучванията ще унищожат природата и ще нарушат екоравновесието в района и са готови на протести, за да спрат проучванията. Зад тях застава и общинската власт, която е категорична, че бъдещето на региона е свързано с био животновъдство, земеделие и селски туризъм. 

Разрешението за  проучвателните дейности е издадено през 2014 година от Министерството на икономиката и енергетиката, а договорът с фирмата, която ще ги извършва е от 07.11.2017 год. Предвижда се проучванията да обхванат земеделски земи, горски територии и защитени зони по Натура 2000 в землищата на 7 села от Община Болярово и 3 села от Община Елхово. Освен това в района се намират и 9 недвижими културни ценности – три късноантични крепости, една базилика, два манастира, късноантично селище, две надгробни могили и от години се работи по проекти с цел да бъдат разработени като туристически дестинации.

От няколко седмици проучванията за мед и злато в района е сред основните теми, обсъждани от хората в малката странджанска община. Повечето от тях са категорични, че това няма да доведе до нови инвестиции, напротив - ще ускори обезлюдяването на региона.

В общината е сформиран и инициативен комитет, който започна национална подписка, а местната власт и кметът на общината подкрепят исканията на жителите да бъдат спрени проучванията.

Това не е първият път, в който жителите на община Болярово водят битка за опазване на природата в техния край. Преди години протести на хората спряха изграждането на кариера за базалт в селата Малко Шарково и Мамарчево. Сега отново се надяват да съхранят живото богатство на Странджа. 

Чуйте повече от репортажа на Елена Балабанова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

223хил.лв. за пострадалите села Воден и Крайново са събрани в дарителската сметка на Община Болярово

До 20 септември в дарителската сметка, открита от Община Болярово в подкрепа на пострадалите от пожарите села Воден и Крайново, са събрани 223хил.лв.. Това обяви днес кметът на граничната община Христо Христов. Той обяви, че събраната сума ще бъде..

публикувано на 20.09.24 в 15:31

В Деня на сърцето мерят безплатно пулс и кръвно налягане

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Той е обявен за такъв през 1999 г. от Световната федерация на сърцето (WHF) и Световната здравна организация (WHO). Целта на инициативата е чрез различни събития по света да се повиши..

публикувано на 20.09.24 в 15:23

Акция на полиция и служители на КПКОНПИ срещу кмета на Минерални бани

Спецоперация на служители на КПКОНПИ се извършва тази сутрин в Минерални бани, Хасково. Правят се претърсвания и изземвания в частни имоти, както и в хотела на кмета Мюмюн Искендер.  В акцията не участват хасковски полицаи, съобщи кореспондентът ни..

обновено на 20.09.24 в 14:39

Прокуратурата следи случая с момчето, ударено от свой връстник

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс - за това, че на 19.09.2024 г. в гр. Стара Загора е причинена средна телесна повреда на 15-годишно момче,..

публикувано на 20.09.24 в 14:35

85-годишна жена от Шейново оцеля при инцидент

Възрастна жена от казанлъшкото село Шейново се размина по чудо от смъртта, след като едва не беше блъсната от лек автомобил, управляван от неправоспособен шофьор,  съобщи сътрудникът ни Георги Манев.     Катастрофата е станала в началото на седмицата в..

публикувано на 20.09.24 в 13:04

Определиха състава на секционните комисии в община Николаево

По покана на кмета на община Николаево Константин Костов се проведе среща с представители на парламентарно представените партии и коалиции за определяне състава на секционните избирателни комисии за произвеждане на изборите за Народно събрание, насрочени..

публикувано на 20.09.24 в 12:45

В празничните дни Общинският плувен басейн ще работи от 9.00 от 18.00 часа

В празничния тридневен уикенд  21, 22 и 23 септември  2024 г. Плувният басейн в Стара Загора ще работи с променено работно време, съобщи началникът на отдел „Спортни дейности" в Община Стара Загора Петко Крумов. Всички желаещи могат да го посетят от..

публикувано на 20.09.24 в 12:20

За седми път Стара Загора ще е домакин на фестивала „Здравей, Здраве“

За седма поредна година Градът на липите посреща фестивала „Здравей, Здраве“ - на 12 и 13 октомври 2024 г. на Античната улица пред Държавна опера - Стара Загора, съобщават от пресцентъра на Община Стара Загора. Сдружението с нестопанска цел „Здравей,..

публикувано на 20.09.24 в 12:09

Запалиха лек автомобил в Стара Загора

Лек автомобил изгоря напълно при пожар в Стара Загора. На 20.09.2024г., в 01:00ч. във Второ РУ-Стара Загора е получен сигнал за горящ л.а."Ягуар", паркиран на улица в гр.Стара Загора. Местопроизшествието е посетено от полицейски екип, установено е че..

публикувано на 20.09.24 в 12:02

15-годишно момче е в болница след бой с негов връстник

14-годишен тийнейджър е в болница, след като негов връстник му нанесе побой.  На 19.09.2024г., в 15:48ч,. на тел.112 в оперативната дежурна част на Второ РУ-Стара Загора, е получен сигнал за пострадало лице, което лежи в гр.Стара Загора на спирка. На..

публикувано на 20.09.24 в 11:55